Financiering voor je start-up: waar vind je kapitaal?

Om je start-up op poten te zetten, heb je geld nodig. Er zijn verschillende partijen bij wie je kan aankloppen, maar niet elke optie is even geschikt voor jouw onderneming. Hoe stel je de juiste financieringsmix samen voor je start-up?

Visie en strategie geven de doorslag

Financiering komt in verschillende vormen en gedaanten. Welke financieringsvorm je kiest voor je start-up, is geen exacte wetenschap. Het is vooral belangrijk om de verschillende opties af te toetsen aan je strategie. Stel jezelf eerst deze 3 vragen:

1. Hoeveel financieel risico wil je nemen? 

Hoeveel risico wil en kan je zelf nemen om jouw ambities waar te maken? Geld lenen houdt ook het engagement in dat je dit binnen een afgesproken termijn zal terugbetalen. Wat met onvoorziene tegenslagen, zoals een geweigerd patent of een wereldwijde pandemie? Denk goed na hoe je jezelf, je start-up en potentiële geldschieters hiertegen kan wapenen. 

2.    Hoe onafhankelijk wil je blijven?

Externe investeerders krijgen doorgaans medezeggenschap over jouw onderneming. Ben je bereid om een deel van je onafhankelijkheid af te staan in ruil voor groeikapitaal? Of sta je erop om solo te ondernemen?

3.    Hoe snel en hoeveel geld heb je precies nodig?

Wil je gestaag groeien, of in sneltempo een groot deel van de markt veroveren? Zorg dat je een duidelijk inzicht hebt in hoeveel geld je wilt ophalen op welke termijn. Maak werk van een onderbouwd financieel plan en heldere cashflowplanning. Zo weet je exact hoeveel financiering je op welk moment nodig hebt. Dit zal je nodig hebben voor zowat elke financieringsvorm. 

Welke financieringsvorm kies je voor jouw start-up? 

Je goed voorbereiden – te beginnen met de bovenstaande drie vragen – helpt je alvast om de juiste keuze te maken en verhoogt je kans op succes aanzienlijk. 

Tip: staar je niet blind op één financieringsvorm. Weeg de voor- en nadelen van elke optie af en bepaal de mogelijke impact ervan op de toekomst van je start-up. We geven alvast duiding bij de vier vaakst voorkomende financieringsvormen.

1.    Bootstrapping 

Als je je start-up financiert zonder externe middelen, doe je aan ‘bootstrapping’. Je investeert enkel je eigen spaargeld en je eerste opbrengsten stop je weer in je onderneming. Zo behoud je je financiële onafhankelijkheid, maar je start-up zal trager groeien omdat je middelen beperkt zijn.

Je onderneming financieren via bootstrapping vereist een stevige portie zelfdiscipline, stressbestendigheid en een goede inschatting van de risico’s. 

Kan jij scherpe keuzes maken en creatief omspringen met de middelen die je hebt? En hoef je niet razendsnel op te schalen en verschillende markten aan te boren? Dan is bootstrapping een optie voor jouw start-up. Lees er alles over in de Ultieme Bootstrapping Gids van Winwinner.

2.    Een banklening

Geld lenen bij de bank is met voorsprong de meest voorkomende financieringsvorm in ons land. Voor start-ups, is het echter vaak moeilijk om een lening te krijgen. Bankiers nemen namelijk het liefst zo weinig mogelijk risico. Je moet kunnen aantonen dat je voldoende cashflow hebt om de lening terug te betalen. Start-ups hebben vaak al wel een eerste commercieel succes geboekt, maar timmeren nog aan een solide klantenbasis en stabiele inkomsten. In deze fase is het niet abnormaal dat investeringen en kosten de opbrengsten overstijgen. Daarbij komt nog dat je waarschijnlijk nog niet veel waarborgen kan bieden. Toch is het interessant om al in een vroege fase in gesprek te gaan met de bank om een goed zicht te hebben op de mogelijkheden en eventuele voorwaarden. 

Tip: met een stevige eigen inbreng en een sterk financieel plan geef je de bank meteen meer vertrouwen. Zo is de kans groter dat je toch een lening krijgt. 

3. Crowdlending

Wil je jouw businessmodel voorleggen aan het grote publiek? Dan helpt crowdlending je aan een heleboel geldschieters. 

Bij crowdlending ga je meerdere kleine leningen aan bij particuliere investeerders die daarvoor intrest en een fiscaal voordeel krijgen. Het is dan ook een prima alternatief voor een banklening, al zal je wel een hogere rente betalen. Heb je met een crowdlendingproject je doelbedrag opgehaald? Dan kan je dat misschien als hefboom gebruiken om alsnog bijkomend krediet te krijgen van de bank.

De verschillende erkende crowdlendingplatformen hebben elk hun eigen focus. Start-ups kunnen onder andere terecht bij Spreds en WinWinner. Een volledig overzicht van de platformen die actief zijn op de Vlaamse markt vind je bij VLAIO.

De winwinlening: een bijzondere vorm van crowdlending!?

De winwinlening werd in het leven geroepen om particulieren aan te sporen om hun spaargeld te activeren door te investeren in de lokale economie. Via de winwinlening kunnen familie, vrienden, kennissen en sympathisanten de ondernemer financieel ondersteunen, maar deze lening vond ook zijn weg naar de ruimere beleggerscommunity via de crowdlendingplatformen. 

Bij dit type de winwinlening is het risico voor de particuliere investeerder een stuk kleiner: als je start-up faalt, krijgen zij dankzij een overheidswaarborg 30% terug van het openstaande kapitaal. Voor winwinleningen afgesloten voor 1 januari 2022 is dat zelfs nog 40% dankzij de aangepaste regels door corona. Bij klassieke crowdlending hebben investeerders die zekerheid niet.

Meer weten over de voordelen van een winwinlening voor jouw start-up? Lees ons artikel 'Op welke startersleningen maak je kans als beginnende ondernemer?'

4.    Risicokapitaal

Zoek je naast financiële middelen ook managementondersteuning en een breed netwerk om je start-up te laten groeien? Dan is risicokapitaal, ook durfkapitaal of ‘venture capital’ genoemd, misschien een optie. 

Ook als het risico te hoog is of als je weinig waarborgen biedt, kan je voor financiering aankloppen bij risicokapitaalfondsen (privaat of opgericht door de overheid) of bij ‘business angels’, particulieren die hun eigen geld investeren in veelbelovende start-ups. Meestal in ruil voor aandelen in je bedrijf. 

Durfkapitalisten investeren in sectoren waarin ze groei zien. De investering heeft een tijdelijk karakter. Meestal berekenen zij hun verwacht rendement op basis van de verwachte meerwaarde bij verkoop van hun aandelen. Zij hebben een investeringshorizon van 3 tot 7 jaar.

Om externe investeerders te overtuigen, zal je stevig moeten onderhandelen. Houd het hoofd koel en bereid je goed voor. En neem een specialist onder de arm om een goed onderbouwd en realistisch businessplan voor je start-up uit te werken. 

Waar vind je investeerders?

Start-ups staan er niet alleen voor. De laatste jaren is het aantal incubatoren en acceleratoren sterk gegroeid. Ook de banken kwamen met initiatieven zoals Start.It@KBC, Co.Station van BNP Paribas Fortis en Birdhouse van Belfius. Er ontstond als het ware een eigen ecosysteem voor start-ups. Zorg dat je actief bent in dit ecosysteem en pitch jouw verhaal. Zo krijg je niet alleen nuttige feedback over je business plan maar kom je misschien ook investeerders tegen die vroeg of laat in jouw project willen stappen. 

Ga voor een financieringsmix

Naast deze vier financieringsvormen, zijn er ook nog subsidies, de Startlening van PMV/z, en – wie weet – vrienden en familie die je aan extra kapitaal kunnen helpen. 

Je hoeft niet op één paard te wedden. Maak een mix van de opties die geschikt zijn voor jouw start-up om je plannen te financieren. Zo haal je niet alleen sneller je doelbedrag op, maar de verschillende financieringsvormen kunnen elkaar ook versterken.

Wil je weten wat de ideale financieringsmix is voor jouw start-up?

Onze experten maken je wegwijs in alle financieringsmogelijkheden. We helpen je aan een sterk financieel plan met een heldere cashflowplanning, en brengen je in contact met de juiste partijen. Neem vrijblijvend contact op met een SBB-adviseur in je buurt.