Op welke startersleningen maak je kans als beginnende ondernemer?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Nathalie Put
Startersadvies

Overheidskredieten zijn vaak ‘achtergestelde’ leningen, wat betekent dat je ze in het geval van geldproblemen pas als allerlaatste hoeft terug te betalen. Andere schuldeisers krijgen dus voorrang. Gevolg: met zo’n achtergestelde lening op zak kan je vaak makkelijker een banklening bemachtigen, als bijkomende geldbron. Banken hebben dan namelijk meer zekerheid dat zij hun geld als eerste zullen terugzien.

Nog meer financieringsopties? Bekijk in onze gratis startersgids ook premies, subsidies of fiscale voordelen voor starters.

 

Startlening van de Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen biedt achtergestelde leningen aan starters en gevestigde ondernemers, behalve in de transport- en landbouwsectoren.

  • Startlening: kmo’s van maximaal 4 jaar oud kunnen tot 100.000 euro lenen, met een looptijd tussen 3 en 10 jaar en aan een rente van 3%. Er is wat flexibiliteit ingebouwd: tijdens het eerste jaar kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel intresten te betalen.
  • Cofinanciering: deze lening (tot maximaal 350.000 euro) combineer je met een ander krediet van een bank, investeringsfonds of een erkende privé-investeerder (‘business angel’).

Impulskrediet: kleine lening met gratis coaching

Lukt het je als starter zonder ervaring of in een ‘moeilijke’ sector zoals horeca niet om een banklening te bekomen? Misschien is het Impulskrediet een goed alternatief. Om kans te maken op dit microkrediet tot 25.000 euro, bespreek je samen met een coach je financieel en ondernemingsplan. Ook na de goedkeuring van je lening kan je nog twee jaar rekenen op steun en advies van een expert.

Winwinlening: bij particulieren, via de overheid

Een ietwat vreemde eend in de bijt: de Winwinlening is geen overheidskrediet, maar een manier om geld op te halen – maximaal 200.000 euro – bij particulieren. De overheid zorgt wel voor een interessant financieel kader: wie jou geld leent, krijgt een jaarlijkse belastingvermindering van 2,5% op het geleende bedrag. Elke investeerder kan tot 50.000 euro ontlenen, aan een rentevoet van minimaal 1% en maximaal 2%, tijdens een vaste looptijd van 8 jaar.

Waarborgregeling: overtuig je bank

Heb je stevig wat kapitaal nodig, maar krijg je geen banklening omdat je niet genoeg financiële zekerheden kan bieden? Dan kan de Vlaamse Waarborgregeling je bankier over de streep trekken. Zo wordt namelijk tot 75% van je kredietbedrag (tot 1,5 miljoen euro) gedekt. Daarvoor betaal je een eenmalige premie, in functie van de grootte en looptijd van je waarborg.

Van plan om te starten als zelfstandige? Onze gratis startersgids bundelt alle info – van geldzaken tot juridische formaliteiten – en helpt je snel verder.

Wil je qua financiering op zeker spelen, vraag dan raad aan een SBB-adviseur in je buurt.