Samenwerken loont: hoe kom je van je eiland af?

Een breder aanbod, sterkere service en betere work-life balans: het zijn slechts enkele voordelen van samenwerken. Maar natuurlijk ga je niet over één nacht ijs. Overweeg je een partnerschap? SBB-expert Johanna Waelkens legt uit hoe je komaf maakt met je eilandstructuur. “Klanten verwachten steeds vaker een totale ontzorging.”

Waarom zou je als ondernemer een samenwerking overwegen? 

Johanna: “Als ondernemer wil je je klanten zo goed mogelijk bedienen, idealiter met een totale dienstverlening van a tot z. Maar je kan niet in alles een expert zijn. Stel jezelf dus de vraag: welke service kan je intern uitbouwen en voor welke zaken werk je best samen met een partner? Het meest logische is om zelf te focussen op datgene waar je goed in bent en wat je graag doet. Het overige werk besteed je uit aan je partners. Elk z’n specialiteit is hierbij het uitgangspunt. Op termijn kan dit zelfs evolueren naar een geïntegreerde samenwerking binnen één onderneming.”

Focus op datgene waar je goed in bent en wat je graag doet. Laat je voor het overige werk omringen door de juiste partners.
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting

Welke voordelen voor kmo’s zie jij in samenwerken?

Johanna: “Ten eerste, hoe breder je aanbod, hoe beter je je bestaande klanten aan je kan binden. Een totaalpakket geeft hen minder zorgen, wat leidt tot meer tevredenheid en loyaliteit. Ten tweede, je kan je toespitsen op je kerntaken en hoeft niet met duizend en één dingen bezig te zijn en proberen alles tegelijk te doen. Ten derde, door samen te werken verruim je je blik, doe je nieuwe ideeën op en stimuleer je innovatie in je onderneming. Tot slot krijg je dankzij je partners toegang tot nieuwe kennis, markten én klanten.”

Welke factoren spelen mee bij het kiezen van de juiste samenwerkingspartners?

Johanna: “Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waar je naartoe wil en wat je precies zoekt in een partner. Begin dus niet in het wilde weg rond te kijken. Al adviseer ik klanten wel om open te staan voor interessante pistes die zich aanbieden. Ook al was dit niet het oorspronkelijke plan. Zorg er daarnaast voor dat het klikt met je partner: delen jullie dezelfde missie, visie en waarden? Zitten jullie op hetzelfde spoor? Leg zeker ook de krijtlijnen van de samenwerking vast in een contract, zodat de verwachtingen voor iedereen helder zijn.”

2 gouden tips voor wie aan samenwerken denkt

1. Denk op de lange termijn 
Bij een startende samenwerking komen vaak hindernissen voor. Laat dit je niet afschrikken. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Focus op de langetermijndoelen, niet enkel op quick wins die meteen resultaat opleveren.

2. Leg alle verwachtingen op tafel 
Een goede samenwerking staat of valt met duidelijke communicatie. Weten alle betrokken partijen wat van hen wordt verwacht? Formuleer je doelen helder, wees transparant over de beschikbare budgetten enzovoort. Zo vermijd je onaangename verrassingen of frustraties.
 

Met deze 2 andere tips krijg je partnerschap op het juiste spoor.