Wat belooft het Vlaamse regeerakkoord voor ondernemers?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Skype, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Sofie Libotton
Zakelijk-juridisch advies

Scandinavische landen kunnen sinds jaar en dag uitstekende (economische) cijfers voorleggen. Vlaanderen moet die toplanden bijbenen, vinden Jambon en co. De nieuwe ministers kijken daarvoor onder andere naar Vlaamse ondernemers. 

Entrepreneurship krijgt dan ook ruim aandacht in het regeerakkoord. Iets wat belangorganisaties, zoals VOKA en UNIZO, best kunnen pruimen. Al rijst de vraag hoe de regering dat ‘sterke Vlaanderen’ concreet wil realiseren. Alvast een overzicht van welke knopen wél zijn doorgehakt.  

1.    Afschaffing woonbonus, wel een verlaging van de registratierechten

Vlamingen die vanaf 1 januari 2020 een lening afsluiten voor hun eigen en enige woning, krijgen niet langer een fiscaal voordeel op de kapitaalaflossingen en interestbetalingen. De woonbonus gaat immers op de schop voor kredieten die vanaf 1 januari 2020 worden afgesloten. Om de woonbonus gedeeltelijk te compenseren verlaagt de regering de registratierechten van 7 naar 6%. 

Renoveer je je woning om die energiezuiniger te maken? Dan dalen de registratiekosten naar 5%. Nu is dat nog 6%. De lagere registratierechten zullen de woonbonus evenwel niet volledig compenseren.

2.    Verlenging van overlevingstermijn na hand- of bankgift 

Vast staat de geplande verlenging van de ‘verdachte periode’ na een niet-geregistreerde hand- of bankgift.  Op heden bedraagt die termijn slechts drie jaar.  Het Regeerakkoord bepaalt dat zo’n schenker voortaan vier jaar te rekenen vanaf die schenking overleeft.  Zo niet zal er alsnog over die hand- of bankgift, waarover geen schenkbelasting werd geheven, erfbelasting verschuldigd zijn. 

Een doordachte vermogensplanning van ondernemers blijft dus nog steeds een must. 

3.    Ondernemen wordt aantrekkelijker

Kmo’s moeten eenvoudiger toegang krijgen tot Vlaamse dienstverlening en subsidies. Procedures worden nog meer op maat van kleine bedrijven afgestemd en indien mogelijk geautomatiseerd. Lees: de papierwinkel moet verminderen. Daarnaast dromen Jambon en zijn team om van Vlaanderen de voortrekker te maken op het vlak van data-economie en artificiële intelligentie. Hóe de regering dit wil realiseren, blijft voorlopig echter nog vaag. 

Wat wel vaststaat, is dat de invoering van het 5G-netwerk in heel Vlaanderen een topprioriteit is. Daarmee ‘kunnen we verkeersstromen beter op elkaar afstemmen, energie besparen en informatie efficiënter uitwisselen’, klinkt het. 

4. Onderwijs en ondernemingen: één front

De Vlaamse regering wil ondernemingszin bij jongeren aanwakkeren door meer gastlessen van ondernemers en bedrijfsleiders in het onderwijs. Daarnaast wordt duaal leren, waarbij leerlingen hun opleiding combineren met leren op de schoolbanken en op de bedrijfsvloer, uitgebreid van het beroepsonderwijs naar technisch onderwijs, hogescholen en het volwassenenonderwijs.

 

Benieuwd naar de precieze impact van het regeerakkoord op jou en je zaak? Je persoonlijke SBB-adviseur bekijkt het graag samen met jou.