De steunmaatregelen voor de land- en tuinbouw: een overzicht

Er gelden intussen heel wat steunmaatregelen voor jou als land- of tuinbouwer. Het is wellicht niet evident om het bos nog door de bomen heen te zien. Daarom zetten we die steunmaatregelen voor je op een rij.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Maatregelen op vlak van fiscaliteit en btw

Op gebied van fiscaliteit en btw gelden volgende maatregelen:

  • Je hebt de mogelijkheid om een afbetalingsplan op te stellen. Zo kan je de bedrijfsvoorheffing, de personen-, de rechtsperonen- en de vennootschapsbelasting en de btw gespreid betalen met vrijstelling van nalatigheidsintresten en boetes;
  • Je krijgt uitstel voor de betaling van de onroerende voorheffing tot eind november;
  • Je krijgt een automatisch uitstel van twee maanden voor de betaling van de personen-, vennootschaps-, rechtspersonen- en niet-inwonersbelasting gevestigd in een aanslagbiljet vanaf 12 maart 2020. Uitstel van betaling op aanvraag indien gevestigd vóór 12 maart 2020;
  • Je ontvangt een verhoging van de belastingvoordelen voor de derde en vierde voorafbetaling. Opgelet, voor vennootschappen geldt die verhoging enkel indien er geen dividend wordt uitgekeerd of een kapitaalvermindering wordt gedaan;
  • Je krijgt uitstel voor de indiening van je btw-aangiften en intracommunautaire opgaven:   
    • Aangifte over maart 2020: termijn werd verlengd tot 7 mei 2020 
    • Aangifte over eerste kwartaal 2020: termijn werd verlengd tot 7 mei 2020 
    • De termijn voor indiening van de jaarlijkse klantenlisting is eveneens verlengd tot 30 april 2020
  • Je krijgt automatisch uitstel van twee maanden voor de betaling van je btw:
    • Betaling over maandaangifte - februari 2020: termijn verlengd tot 20 mei 2020
    • Betaling over maandaangifte - maart 2020: termijn verlengd tot 20 juni 2020
    • Betaling over kwartaalaangifte- eerste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 20 juni 2020.
  • Je krijgt een uitstel van twee maanden voor de betaling van je bedrijfsvoorheffing:
    • Betaling over maandaangifte - februari 2020: termijn verlengd tot 13 mei 2020
    • Betaling over maandaangifte - maart 2020: termijn verlengd tot 15 juni 2020
    • Betaling over kwartaalaangifte - eerste kwartaal 2020, termijn verlengd tot 15 juni 2020
  • Ondanks het uitstel van de deadlines voor indiening van de btw-aangiften, zal een btw-tegoed toch tijdig worden terugbetaald:
    • Aangifte februari 2020: terugbetaling uiterlijk 30 april mits indiening aangifte uiterlijk op 3 april 2020
    • Aangifte maart 2020: terugbetaling uiterlijk eind juni mits indiening aangifte uiterlijk op 3 mei 2020
    • Aangifte eerste kwartaal 2020: terugbetaling uiterlijk eind juni mits indiening aangifte uiterlijk 7 mei 2020 (geen bijzondere termijn). 

Hier wordt dan ook geen rekening gehouden met ondernemingen die normaal gezien hun btw-tegoed per maand kunnen terugvragen. Iedere maandaangever kan voor deze perioden per maand hun btw-tegoed terugvragen. Hier moet niets bijzonders voor gedaan worden. Het vragen van de teruggave via de btw-aangifte is voldoende.
 

Meer informatie over het uitstel van het indienen van je aangifte en van betaling van je belastingen vind je hier.

 

  • De carry back of de achterwaartse verliesverrekening laat je toe je verlies van dit jaar te compenseren met je winst van vorig jaar. Zo moet je minder belastingen betalen voor 2019 of krijg je meer belastingen terug.
  • Als je vennootschap dit jaar met een bedrijfsverlies eindigt, kan je genieten van de wederopbouwreserve. Dit betekent dat je vennootschap maximaal ten belope van dat verlies de toekomstige winsten voor aanslagjaren 2022, 2023 of 2024 tijdelijk kan vrijstellen. 
  • Het btw-voorschot van december 2020 wordt opgeschort. Je krijgt een maand uitstel.
  • De regering breidt de bestaande tax shelter voor start-ups en scale-ups uit tot bedrijven die negatieve gevolgen kennen door de corona-crisis en dat nog tot het einde van dit jaar.
  • Het aftrekpercentage voor investeringen stijgt. Ga jij tussen 12 maart en 31 december 2020 een investering aan? Dan kan je die voor 25% aftrekken.

Je sociale zekerheid

Wat je sociale zekerheid betreft, kan je nu via een vereenvoudigde procedure:

  • een vermindering aanvragen van je voorlopige bijdragen;
  • een uitstel van betaling aanvragen;
  • in geval van ernstige financiële moeilijkheden, een vrijstelling van bijdragen vragen.

Corona-ouderschapsverlof

Heb je als land- of tuinbouwer in hoofdberoep (of als meewerkende echtgenote) je zelfstandige activiteit verminderd in de periode van mei tot september om voor je kinderen te zorgen, dan kan je een ouderschapsvergoeding krijgen van 532 euro per maand.

Op welke premies kan je beroep doen?

De overheid riep verschillende premies in het leven naar aanleiding van de strijd tegen het coronavirus: de hinderpremie, de compensatiepremie en de ondersteuningspremie.

Moest je verplicht je onderneming (deels of geheel) sluiten omwille van de maatregelen van de overheid, dan kan je rekenen op een hinderpremie ter waarde van 4.000 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoevetoerisme, een hoeveterras, boerenmarkt of bloemenkwekerij met verkoop aan particulieren die gesloten zijn. Hoevewinkels die voedingsproducten zoals zuivel, vlees of groenten verkopen mogen openblijven want dit zijn essentiële diensten.   

Moest je daarentegen niet verplicht sluiten, maar kent je onderneming een omzetdaling van meer dan 60% gedurende de periode van 14 maart tot 30 april 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar? Dan kan je beroep doen op de compensatiepremie van 3.000 of 1.500 euro.

Daarbovenop kan je nog genieten van de ondersteuningspremie van 2.000 euro (of 1.000 euro indien je in bijberoep werkt). Op deze premie heb je recht als je een omzetverlies kent van minstens 60% in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar.

Meer gedetailleerde info omtrent de voorwaarden van deze maatregelen vind je op de site van VLAIO.

Financiële steunmaatregelen

Ook op financieel vlak word je extra ondersteund. Tot en met 31 oktober 2020 kan je, zonder extra kosten, 6 maanden uitstel van betaling aanvragen voor je lopende kredieten, en/of een bijkomend krediet met overheidsgarantie kunt aanvragen. Voor meer informatie vind je op de website van Febelfin of lees hoe je je betalingsuitstel voor je kredieten aanvraagt. 

Naast de bestaande regeling van uitstel van kapitaalaflossingen en overbruggingskredieten kan een bedrijf dat kampt met financiële problemen aanvullend ook rekenen op een waarborgregeling. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: je brutobedrijfsresultaat bedraagt minimaal 40.000 euro per bedrijfsleider en je moet kunnen aantonen dat je bedrijf negatieve gevolgen ondervindt zoals een omzetdaling of het niet tijdig kunnen verkopen van producten. De maximale looptijd van de kredieten is zeven jaar. De waarborg geldt voor drie jaar en bedraagt maximaal 80% van het subsidiabele kredietbedrag.

Tot slot wordt er een noodfonds opgericht voor de zwaar getroffen sierteeltsector voor een afzonderlijke vergoeding voor de gemaakte kosten van bloemen en planten die niet tijdig verkocht geraken. De precieze voorwaarden en aanvraagformulieren zijn nog niet bekend. Houd alvast een overzicht bij van gemaakte kosten en gederfde omzet, maak foto’s van je niet-verkochte voorraden,… om je dossier te stofferen. 

Nieuwe regels algemene vergadering en vergadering bestuursorgaan

Om het mogelijk te maken algemene vergaderingen en vergaderingen van het bestuursorgaan van je onderneming corona-proof te houden, zijn er nieuwe regels van toepassing. Je hebt twee opties: je hebt de mogelijkheid om de algemene vergadering uit te stellen of je houdt de vergadering op afstand.

Tewerkstelling en seizoensarbeid

Versoepelingen voor seizoenarbeiders 

Op vlak van seizoen- en gelegenheidswerk gelden er drie belangrijke maatregelen: 

  1. Een tweede plukkaart wordt mogelijk 
  2. 100 dagen voor de fruitteelt 
  3. Aanpassing van de 180 dagenregel 

Het aantal dagen dat iemand seizoenarbeid mag verrichten, is voor het jaar 2020 verdubbeld. In de landbouw wordt dat dus opgetrokken van 30 dagen naar 60 dagen. Voor de tuinbouw is dat van 65 dagen naar 130 dagen. De bijzondere regeling voor bepaalde sectoren van 100 dagen, wordt niet verdubbeld maar verhoogd tot 130 dagen. Deze verhoging heeft wel een impact op de teller in Dimona en op het tijdelijk verblijf van seizoenpersoneel.

Teller in Dimona

 Als tuinder kan je, wanneer een seizoenwerknemer zich aanbiedt om voor je te werken, nakijken in de Dimona databank hoeveel dagen die persoon al gewerkt heeft in de seizoenregeling gedurende het jaar. De tool, Green@work, geeft dat aantal dagen weer én ook hoeveel dagen er nog overblijven. Via het rijksregisternummer van de betrokken werknemer krijg je toegang tot deze informatie.

Standaard zijn in de tool 65 dagen opgenomen. Omwille van de verdubbeling van de normale seizoenregeling van 65 dagen naar 130 dagen, wordt deze standaard nu ook omhoog getrokken naar 130 dagen. Dat geldt sinds 31 maart 2020.

Tijdelijk werklozen, bruggepensioneerden, personen in tijdskrediet en studenten inzetten

Vanaf nu kan je tijdelijke werklozen aannemen. Dit gebeurt aan de hand van een plukkaart. Daarbij ontvangen zij het loon voor seizoenarbeid en behouden ze nog eens 75% van hun werkloosheidsuitkering. Zolang de crisis duurt en zolang er werknemers in andere sectoren tijdelijk werkloosheid zijn, kan je beroep doen op deze regeling. Ditzelfde geldt  ook voor werknemers in tijdskrediet en bruggepensioneerden. Deze laatste behouden 75% van hun werkloosheidsuitkering en verliezen de aanvullende vergoeding, die hun vroegere werkgever elke maand uitbetaalt, ook niet.

Je kan er als land- of tuinbouwer ook voor kiezen om jongeren in te zetten op je bedrijf. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden: ofwel laat je hen werken aan de hand van een plukkaart, ofwel neem je hen in dienst onder de regeling van de studentenarbeid. Bij deze laatste optie geldt dat studenten nu meer uren mogen werken. De uren die studenten werken in de periode 1 april – 30 juni 2020 tellen niet mee in het geheel van 475 uren dat een student mag werken.

Ook de sociale bijdrage die je als werkgever moet betalen bovenop hun loon, blijft beperkt tot 5,43% op het loon aan 100%. Daarnaast blijven deze studenten als kind ten laste van de ouders. Zo behouden de ouders ook de kinderbijslag en de studietoelage van de student. 

Versoepeling van opeenvolgende korte contracten 

Korte tijdelijke contracten die elkaar opvolgen, zouden in normale omstandigheden gezien worden als een contract voor onbepaalde duur. Om dit te vermijden, komt er ook voor deze contracten een versoepeling. En dit vanaf het tweede kwartaal van 2020.

Vrijwillige overuren 

Werknemers die vandaag de dag al werken in de land- en tuinbouw, kunnen een aantal extra uren presteren in het tweede kwartaal van 2020. Dit is beperkt tot een maximum van 120 uren. Deze uren zal je onmiddellijk kunnen uitbetalen, zonder dat ze die later moeten recupereren. 

Helpdeoogst.be 

Heb je een dringende vraag naar seizoenarbeiders? Dan kan je je vacatures posten op helpdeoogst.be. Geef aan wat voor soort werk er is en gedurende welke periode. Je zet je vacatures online via je computer of telefonisch via het nummer 0800 30 700. VDAB gaat vervolgens op zoek naar geschikte werknemers. Het is wel belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om het welzijn van de medewerkers te garanderen.

Tijdelijk verblijf 

Seizoenwerknemers uit andere Europese landen die naar België komen om te werken, moeten zich aanmelden bij de gemeente waar zij verblijven. Zij krijgen dan een Aankomstverklaring (bijlage 3) en een melding van aanwezigheid (bijlage 3TER). Deze documenten gelden voor een periode van 90 dagen. Omwille van de langere periode waarin seizoenwerknemers kunnen worden ingezet, kan die periode van 90 dagen verblijf overschreden worden.

Tijdelijke arbeidskrachten kunnen daarom een nieuwe bijlage 3TER afleveren wanneer hun verblijf 90 dagen gaat bereiken. Dit kan met een eenvoudige aanvraag bij de gemeente. Het volstaat de aanvraag via e-mail te doen en een kopie van je paspoort te bezorgen. De aankomstverklaring en de bijlage 3TER mogen via mail teruggestuurd worden aan de werkgever.

Verplaatsingen

Zowel bedrijfsleider, werknemers (onder meer vaste personeelsleden, seizoenarbeiders, ...) als loonwerkers zijn gemachtigd om de nodige verplaatsingen te doen opdat de continuïteit van de land- en tuinbouwbedrijven gegarandeerd wordt.

De Europese lidstaten richten hoe langer hoe meer grenscontroles in, voornamelijk om het inkomend personenverkeer te controleren. Dat brengt uiteraard problemen met zich mee voor de buitenlandse seizoenarbeiders die op weg zijn naar jouw bedrijf. Voor arbeiders die de grens over willen is er een specifiek document.

 

Jacky Swennen
Jacky Swennen
senior agro bedrijfsadviseur