Fiscale steunmaatregelen: carry back en wederopbouwreserves uitgelegd

De federale regering bereidt nieuwe fiscale steunmaatregelen voor, voor je onderneming. Het gaat enerzijds over de carry back van je verlies en anderzijds over de wederopbouwreserve. We lichten de grote lijnen van beide maatregelen toe.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

De carry back of de achterwaartse verliesverrekening

Deze steunmaatregel kan je zowel toepassen als je via een vennootschap werkt of als je in eigen naam een zelfstandige activiteit uitoefent (eenmanszaak of vrij beroep).

Je verlies compenseren met de winst van vorig jaar

Als je onderneming dit jaar met een verlies eindigt, dan mag je dit (verwacht) verlies schatten en compenseren met je belastbare inkomsten van vorig jaar (inkomstenjaar 2019). Zo moet je minder belastingen betalen voor 2019 of krijg je meer belastingen terug. Had je vorig jaar geen belastbare inkomsten of had je vennootschap vorig jaar geen winst, dan kan je deze maatregel niet toepassen. Het (verwacht) verlies voor 2020 kan je dan niet compenseren in 2019.

 

Opgelet, als het boekjaar van je vennootschap niet overeenstemt met het kalenderjaar, dan zijn de toepassingsregels iets complexer.


Bepaalde ondernemingen zijn uitgesloten!

Je kan deze maatregel niet toepassen als je zelfstandige activiteit ‘forfaitair’ wordt belast. Ook bepaalde vennootschappen zijn uitgesloten. Zo wordt je vennootschap uitgesloten indien zij een dividend heeft uitgekeerd tussen 12 maart tot en met de dag van indiening van de aangifte vennootschapsbelasting voor het aanslagjaar 2021.

Opletten voor de sanctie als je ‘overdrijft’!

Het verlies voor 2020 kan je nog niet exact bepalen en moet je schatten. Bij die schatting moet je op twee zaken letten:

  1. Indien je een zelfstandige activiteit zonder vennootschap uitvoert, dan is het maximumbedrag van de vervroegde verliesaftrek gelijk aan het bruto bedrag van je winst verminderd met de beroepskosten; 
  2. Indien je het verlies van je zelfstandige activiteit of vennootschap voor 2020 ‘overschat’, dan moet je een belastingvermeerdering betalen. Voor je zelfstandige activiteit is de vermeerdering maximaal 18% van het afgetrokken verlies. Voor je vennootschap kan het tarief van de vermeerdering oplopen tot 40%.

Hoe vraag je dit aan?

Heb je een zelfstandige activiteit, dan kan je de carry back aanvragen via een bijzonder formulier. Heb je een vennootschap, dan moet je dit via de aangifte vennootschapsbelasting aanvragen. Indien de belastingaangifte van je vennootschap al is ingediend, dan vraag je dit aan via een rechtzetting van de aangifte.

De wederopbouwreserve

Deze steunmaatregel kan je enkel toepassen als je via een vennootschap werkt. Als je vennootschap dit jaar met een bedrijfsverlies eindigt, dan mag ze maximaal ten belope van dat verlies de toekomstige winsten voor aanslagjaren 2022, 2023 of 2024 tijdelijk vrijstellen. Zo kan je vennootschap haar eigen vermogen belastingvrij weer ‘opbouwen’ of herstellen.

 

Opgelet, ook hier wordt je vennootschap uitgesloten indien zij een dividend heeft uitgekeerd of indien zij haar tewerkstelling (in termen van loonkosten) in aanzienlijke mate ziet dalen.

Vragen?

Heb je nog vragen over de maatregel rond de carry back of wederopbouwreserve? Contacteer een SBB-kantoor in je buurt. Onze accountants helpen je graag op weg.

Gregory Henin
Gregory Henin
productmanager fiscaliteit