Het corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen toegelicht

Goed nieuws toen jij jouw bedrijf of winkel door de versoepeling van de maatregelen opnieuw mocht openen. Maar wat met de opvang van jouw kinderen? Om de combinatie van de heropstart van jouw onderneming en de opvoeding van je kind(eren) mogelijk te maken, voorziet de overheid sinds mei in een tijdelijke ouderschapsuitkering voor de periode van mei tot en met september. Of de maatregel na september nog verder wordt verlengd is nog onduidelijk. De aanvraag gebeurt bij jouw sociaal verzekeringsfonds.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wie kan hiervan gebruik maken?

Wanneer je jouw activiteit in de periode van mei tot en met september vermindert om voor jouw kind(eren) te zorgen, dan kan je op deze maatregel beroep doen. Het gaat hierbij om jouw biologische, geadopteerde of pleegkinderen tot 12 jaar.

Kinderen met een beperking komen in aanmerking tot de leeftijd van 21 jaar wanneer er sprake is van:

  • Ofwel een handicap van ten minste 66%; 
  • Ofwel een aandoening die tot gevolg heeft dat minstens 4 punten worden toegekend in pijler 1 van de medisch-sociale schaal in de zin van de reglementering van de kinderbijslag; 
  • Ofwel een aandoening die tot gevolg heeft dat minstens 9 punten worden toegekend in de 3 pijlers samen van de medisch-sociale schaal in de zin van de kinderbijslagreglementering; 

Er is geen leeftijdsgrens voor jouw kind met een beperking op voorwaarde dat jouw kind geniet van een intramurale of extramurale dienstverlening of een behandeling krijgt.

Geldt dit voor elke zelfstandige ondernemer?

Je hebt recht op de uitkering als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende partner in het maxi-statuut. Daarnaast komen volgende zelfstandigen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de uitkering: 

  • Student-zelfstandige, zelfstandige in bijberoep of gelijkgesteld met bijberoep met een voorlopige bijdrage gelijk aan de minimumbijdrage in hoofdberoep;
  • Zelfstandige actief na de wettelijke pensioenleeftijd eveneens op voorwaarde dat de voorlopige bijdrage in 2020 gelijk is aan een bijdrage voor een zelfstandige in hoofdberoep.

Betaal je in 2020 een lagere bijdrage maar verwacht je dat jouw definitief inkomen van 2020 minstens gelijk zal zijn aan 13.993,78 euro, dan doe je ook best een aanvraag. Bij de eindafrekening over 2020 kijkt jouw sociaal verzekeringsfonds na of jouw definitieve bijdrage voldoende hoog is. Is dat het geval, dan zal je op dat moment de uitkering alsnog ontvangen.

Het bedrag van de uitkering

Je ontvangt een premie van 532,24 euro per maand en 638,69 euro indien jouw kind een handicap heeft. Als je uitsluitend samenwoont met één of meerdere kinderen die je fiscaal ten laste hebt dan vorm je een eenoudergezin en ontvang je 875 euro (vanaf juli stijgt dit bedrag naar 1.050 euro per maand).  Dit bedrag ontvang je voor elke volledige kalendermaand waarin je jouw zelfstandige activiteit vermindert. Je hebt bijgevolg geen recht op de uitkering als deze vermindering geen volledige maand duurt.

De combinatie met een andere uitkering uit het stelsel van de zelfstandigen is niet mogelijk. Je kan bijvoorbeeld in dezelfde maand het overbruggingsrecht niet combineren met de premie van ouderschapsverlof. Ontvang je dus reeds een overbruggingsuitkering voor mei en juni dan heeft het geen zin om corona-ouderschapsverlof aan te vragen. Je kan de ouderschapsuitkering wel cumuleren met een vervangingsinkomen uit een ander stelsel zoals een werkloosheidsuitkering of het ouderschapsverlof als werknemer.

Wat met ouderschapsverlof tijdens de zomervakantie?

Tijdens de zomervakantie moeten je kinderen niet naar school, waardoor je sowieso voor opvang moet zorgen. Je hoeft hierbij geen verschil met de voorbije jaren aan te tonen. Het feit dat je je kinderen opvangt, is op zich voldoende. De combinatie met een zomerkamp, gezinsvakantie, … in die periode vormt geen beletsel. Als motivering van de aanvraag volstaat de verklaring dat je jouw kinderen moet opvangen en dat je daardoor minder werkt (bijvoorbeeld elke dag een uur minder, gedurende de volledige maand).    

Gaat je kind tijdens de zomervakantie in juli of augustus 10 dagen op zomerkamp, dan heb je gedurende die maand dus evengoed recht op een ouderschapsuitkering. Zo ook wanneer je zelf bijvoorbeeld in augustus 2 weken vakantie neemt. Ook dit vormt geen beletsel om in die maand de tijdelijke ouderschapsuitkering te kunnen genieten.

Wanneer vraag ik dit aan?

Vraag het ouderschapsverlof tijdig aan! Voor de maanden mei en/of juni kan je jouw aanvraag nog indienen tot 30 september 2020. Aanvraag voor de maanden juli, augustus en september kan je nog indienen tot 31 december 2020. 
 

Meer details

Voor meer informatie over deze maatregel kan je terecht bij jouw sociaal verzekeringsfonds.

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur