De Vlaamse overheid stimuleert (seizoen)arbeid in land- en tuinbouw

Afgelopen weekend heeft de regering - op voorstel van minister Muylle - besloten dat je als land- of tuinbouwer vanaf nu tijdelijk werklozen kan inschakelen met behoud van 75 procent van hun uitkering. Dit geldt eveneens voor bruggepensioneerden en personen in tijdskrediet of loopbaanonderbreking. Ook asielzoekers, die een asielaanvraag ingediend hebben, krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Voor studenten zijn er eveneens versoepelingen afgesproken. Daarnaast lanceert minister Crevits een online site zowel om vacatures te melden als om zich kandidaat te stellen. 

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Tijdelijk werklozen inzetten

Recent werd al beslist om een tweede plukkaart te geven aan seizoenwerknemers. Daardoor kan je in 2020 gedurende seizoenwerknemers voor 130 dagen inzetten in plaats van maar 65 dagen. Hoewel de dubbele plukkaart ervoor zorgt dat je seizoenwerknemers twee keer zoveel dagen mogen werken, zal dit nog niet voldoende zijn om de behoefte op de arbeidsmarkt in te vullen. Daarom kan je vanaf nu tijdelijke werklozen aannemen. Dit gebeurt ook aan de hand van een plukkaart. Daarbij ontvangen zij het loon voor seizoenarbeid en behouden ze nog eens 75% van hun werkloosheidsuitkering. 

Zolang de crisis duurt en zolang er werknemers in andere sectoren tijdelijk werkloosheid zijn, kan je beroep doen op deze regeling.

Ook geldig voor bruggepensioneerden en personen in tijdskrediet

Net zoals tijdelijk werklozen, kan je ook bruggepensioneerden aannemen om te werken als seizoenarbeider. Ook zij behouden 75% van hun werkloosheidsuitkering. Daarnaast verliezen ze de aanvullende vergoeding die hun vroegere werkgever elke maand uitbetaalt niet.

Hetzelfde geldt voor werknemers in tijdskrediet. Vanaf nu kan je personen, uit een andere sector, die in tijdskrediet zitten of die bij de overheid werken en een loopbaanonderbreking doen, te werk stellen. Dit geldt ook voor thematische verloven zoals ouderschapsverlof. Ook hen kan je inzetten op je land- of tuinbouwbedrijf, terwijl ze 75% van hun werkloosheidsuitkering behouden.

Wat met studenten?

Je kan er als land- of tuinbouwer ook voor kiezen om jongeren in te zetten op je bedrijf. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden: ofwel laat je hen werken aan de hand van een plukkaart, ofwel neem je hen in dienst onder de regeling van de studentenarbeid.

Voor beide mogelijkheden werd er een aangepaste regeling getroffen. Ok jongeren kunnen vanaf nu meer dagen werken dankzij de verdubbeling van de plukkaart. Schrijf je daarentegen iemand in onder het studentenarbeid, ook daar werd beslist dat jongeren meer uren mogen werken als student. De uren die studenten werken in de periode 1 april – 30 juni 2020 tellen niet mee in het geheel van 475 uren dat een student mag werken.

Ook de sociale bijdrage die je als werkgever moet betalen bovenop het loon, blijft beperkt tot 5,43% op het loon aan 100%. Daarnaast blijven deze studenten als kind ten laste van de ouders. Zo behouden de ouders ook de kinderbijslag en de studietoelage van de student.

Versoepeling van opeenvolgende korte contracten

Korte tijdelijke contracten die elkaar opvolgen, zouden in normale omstandigheden gezien worden als een contract voor onbepaalde duur. Om dit te vermijden, komt er ook voor deze contracten een versoepeling.  En dit vanaf het tweede kwartaal van 2020.

Om werkgevers in de cruciale sectoren de mogelijkheid te geven hun arbeidsbehoefte van week tot week in te schatten en om dit op te vangen gebruik willen maken van tijdelijke contracten die elkaar opvolgen, komt deze uitzondering er. Wanneer je als land- of tuinbouwer gebruik maakt van seizoenarbeid, werk je automatisch aan de hand van dagcontracten waarvoor je elke dag een dimona-aangifte indient.

Vrijwillige overuren

Werknemers die vandaag de dag al werken in de land- en tuinbouw, kunnen een aantal extra uren presteren in het tweede kwartaal van 2020. Dit is beperkt tot een maximum van 120 uren. Deze uren zal je onmiddellijk kunnen uitbetalen, zonder dat ze die later moeten recupereren.

Helpdeoogst.be

Op de nieuwe site www.vdab.be/helpdeoogst kan je als landbouwer met een dringende vraag naar seizoenarbeiders je vacatures posten. Hier geef je aan wat voor soort werk er is en gedurende welke periode. Je zet je vacatures online via je computer of telefonisch via het nummer 0800 30 700. VDAB werkt daarvoor samen met de sectororganisaties Boerenbond, ABS en Verbond Belgische Tuinbouwveilingen. De sectororganisaties doen een oproep naar de boeren om hun vacatures te posten bij VDAB. Vervolgens gaat VDAB op zoek naar geschikte werknemers. Zij vragen wel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om het welzijn van de medewerkers te garanderen. 

Bron: www.boerenbond.be/corona

Jacky Swennen
Jacky Swennen
senior agro bedrijfsadviseur