Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Onderhoud of reparaties van fietsen? Verlaagd btw-tarief van 6%

Gepubliceerd op 11-07-17

Het leeuwendeel van de producten en diensten valt onder het gewone btw-tarief van 21%. Maar de wetgeving voorziet een reeks uitzonderingen, waaronder fietsreparaties en –onderhoud. Daarvoor geldt een verlaagd tarief van 6%. Dit zijn de voorwaarden waar u als fietsenmaker rekening mee moet houden.

De btw-overheid definieerde op 14 juni 2017 fietsen als twee- of driewielers die met trappers in beweging worden gebracht. Gewone stadsfietsen dus, maar ook koers- en terreinfietsen, mountainbikes, driewielers en zelfs bakfietsen. Verder vallen ook elektrische fietsen en speedpedelecs – de snelle variant van de gemotoriseerde fiets – onder deze definitie, op voorwaarde dat hun hulpmotor enkel werkt tijdens het trappen.

Voert u het onderhoud of een reparatie uit aan een fiets, dan maakt u dus een factuur op met verlaagde btw (6%). Let wel: moet u daarbij ook een onderdeel – een binnenband of zadel bijvoorbeeld – vervangen, dan moet u een opsplitsing maken van uw werkuren enerzijds en de reserveonderdelen anderzijds.

Op de prijs van de onderdelen (de binnenband of het zadel) moet u 21% btw aanrekenen, op de werkuren – inclusief benodigdheden als smeerolie of lijm – het verlaagde tarief van 6% btw. Ziet u dat niet zitten, dan moet u uw klant op de volledige factuur het hoogste btw-tarief (21%) aanrekenen.

Kortom, doorslaggevend voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief is of het om een reparatie – een levering van diensten – gaat, dan wel om de verkoop van materiaal. Enkel op de werkuren (dienstprestaties) kan het 6%-tarief worden toegepast.

Binnen deze logica betaalt de doe-het-zelver uiteraard het gewone btw-tarief van 21% op materiaal en onderdelen om thuis zijn fiets te repareren.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.