Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Wanneer zijn evenementen georganiseerd door uw vzw vrijgesteld van btw?

Gepubliceerd op 28-06-17

Met uw vzw organiseert u wellicht nu en dan evenementen om uw kassa te spijzen. Denk maar aan de jaarlijkse mosselsouper, een wafelverkoop of het steakfestijn. Voor dergelijke activiteiten hoeft u geen btw aan te rekenen. Tenminste, als de events aan enkele voorwaarden voldoen. Sinds april 2017 zijn die bepalingen verder verduidelijkt. Voor het aantal evenementen wordt gekeken vanaf 01.01.2017.

Heel wat vzw’s hoeven geen btw aan te rekenen op hun inkomsten. Bent u actief in de sport- of culturele sector (zoals een museum of bibliotheek) of is uw vzw van sociale aard (zoals een jeugdhuis, een instelling voor bejaarden, een centrum voor mensen met een beperking…), dan bent u normaal gezien vrijgesteld van btw.

Extra regeling voor ‘financiële steun’

Bovenop die ‘standaardvrijstelling’ voor uw reguliere activiteiten, bestaat nog een aparte btw-vrijstelling voor activiteiten waarmee u mikt op ‘financiële steun’, zoals dat dan wettelijk heet. Klassiekers zijn de plaatselijke sportclub die een jaarlijks eetfestijn organiseert of de jeugdbeweging die deur-aan-deur wafels verkoopt. Ook op die inkomsten hoeft u geen btw af te dragen.

De inkomsten uit deze activiteiten mogen enkel worden gebruikt om uw regulaire activiteiten te bekostigen, dus om de kosten hiervoor te dekken. Eén uitzondering: u mag ze ook aan een goed doel schenken.

Maximaal vier per jaar

Belangrijk is dat die events niet leiden tot ‘concurrentieverstoring’. Vrij vertaald: u mag niet te veel in het vaarwater van btw-plichtigen komen die gelijkaardige activiteiten organiseren. Daarom kan zo’n evenement maximaal vier keer per jaar doorgaan. Eén event mag ook niet langer dan drie opeenvolgende dagen duren. Hoeveel omzet u dan precies draait, maakt niet uit.

Toch meer events gepland?

Wat als u meer dan vier evenementen in een jaar gepland hebt? Dan neemt u best contact op met het btw-controlekantoor in uw buurt. Die instantie zal oordelen of er nu al dan niet sprake is van concurrentieverstoring. Als het kantoor beslist dat u geen btw-vrijstelling voor uw events krijgt, dan moet u zich registreren als btw-plichtige. U moet dan vanaf het kwartaal na de ‘overschrijding’ btw aanrekenen en doorstorten, en dat minstens een volledig kalenderjaar.

Wél kunt u eventueel in aanmerking komen voor nog een ander type van btw-vrijstelling: de zogenoemde kleine ondernemersregeling. Ook dan hoeft u geen btw aan te rekenen en door te storten, maar dan moet uw jaaromzet onder de 25.000 euro blijven. Uw inkomsten uit lidgelden die zijn vrijgesteld van btw tellen niet mee in de berekening.

Twijfelt u welke regeling voor u de voordeligste is? Of loopt u verdwaald in het bos van btw of fiscale verplichtingen? Neem dan snel contact op met een SBB-adviseur in uw buurt. Samen bekijken we welke opties voor u mogelijk zijn.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.