Fiscale coronasteunmaatregelen: update

Naast een verlenging of uitbreiding van bepaalde fiscale ondersteuningsmaatregelen zijn er recent ook nieuwe fiscale coronamaatregelen genomen. In dit artikel geven we je een overzicht.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Verlenging en uitbreiding van bestaande maatregelen

1.    Vrijstelling coronapremies nog tot eind 2021

De coronapremies van gewesten, gemeenschappen, provincies of gemeenten die t.e.m. 31 december 2021 worden toegekend, zijn fiscaal vrijgesteld. De einddatum van 31 maart 2021 is dus verlengd tot het einde van dit jaar.

2.    Tijdelijke Covid Tax Shelter

Deed je een geldinbreng in het kapitaal van een vennootschap die tijdens de eerste golf van de coronapandemie een aanzienlijke omzetdaling kende? Dan kan je beroep doen op de Covid Tax Shelter, een belastingvermindering in de personenbelasting. Deze maatregel wordt tijdelijk heropgevist en toegepast op vennootschappen die zwaar hebben geleden onder de tweede golf. 

Deze tweede tijdelijke Covid Tax Shelter heeft grotendeels dezelfde voorwaarden als de eerste maatregel. Al zijn er ook enkele verschillen, zoals:

  • Een kleine vennootschap heeft in de periode van 2 november 2020 t.e.m. 31 december 2020 een omzetdaling gekend van minstens 30% t.o.v. dezelfde periode in 2019.
  • Je inbreng moet plaatsvinden tussen 1 januari 2021 t.e.m. 31 augustus 2021. Je moet de inbreng uiterlijk 31 augustus 2021 volledig volstort hebben.
  • Verder is het bedrag waarvoor de kredietgever een belastingvermindering geniet beperkt tot 100.000 euro. Een kleine vennootschap kan slechts 250.000 euro ‘tijdelijke Covid Tax Shelter’-kapitaal ophalen. Deze maximumbedragen van100.000 euro en 250.000 euro staan los van de maximumbedragen die gelden voor de Tax Shelter startende ondernemingen, Tax Shelter groeiondernemingen en de eerste Covid Tax Shelter.

3.    Btw-verlaging tot 6% voor mondmaskers en handgels

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor mondmaskers en handgels werd al eens verlengd t.e.m. 31 maart 2021. Je kan nu opnieuw van deze maatregel genieten t.e.m. 30 juni 2021.

4.    Individueel uitstel op aanvraag voor betaling van personenbelasting, vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing en btw

Ondervindt je onderneming hinder door de pandemie en kan je dat bewijzen, dan kan je het ‘individueel uitstel op aanvraag’ voor de betaling van personenbelasting, vennootschapsbelasting, bedrijfsvoorheffing en btw aanvragen. Deze maatregel was al verlengd t.e.m. 31 maart 2021, maar wordt nu opnieuw verlengd t.e.m. 30 juni 2021.

Nieuwe fiscale maatregelen

1.    Belastingvoordeel kwijtschelding huur

Deze maatregel is een belastingvermindering in de personenbelasting en een (niet terugbetaalbaar) belastingkrediet in de vennootschapsbelasting van 30% voor verhuurders die de huur (geheel of gedeeltelijk) kwijtschelden van huurders die hun zaak verplicht moeten sluiten wegens corona. Dit voordeel is geldig voor de huur van de maanden maart, april en/of mei 2021. Het wordt berekend op de huurprijs en huurvoordelen voor het beroepsgedeelte van het pand (met een minimale kwijtschelding van 40%). Per huurovereenkomst kan er maximaal 5.000 euro per maand in aanmerking komen voor het belastingvoordeel, met een maximum van 45.000 euro per verhuurder. Het maximale voordeel dat je als verhuurder kan genieten, bedraagt 13.500 euro.

Zowel de huurder als de verhuurder moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat er geen band mag zijn tussen de huurder en de verhuurder. 

Bijvoorbeeld: ben je een bestuurder en verhuur je een pand aan de vennootschap, dan kan je dit belastingvoordeel niet genieten.

 

De kwijtschelding moet schriftelijk gebeuren. Een afschrift van die schriftelijke overeenkomst moet je uiterlijk 15 juli 2021 aan de Administratie bezorgen.

2.    Lagere nalatigheidsinteresten, moratoriuminteresten en btw-boete

Nalatigheidsinteresten zijn interesten over een btw-schuld die worden geheven bij een te late betaling. Moratoriuminteresten zijn interesten die de overheid je moet betalen op het bedrag dat je onterecht te veel hebt betaald of dat je vroeger had moeten terugkrijgen. Deze interesten zijn gedaald van 9,6% per jaar naar respectievelijk 4% per jaar en 2% per jaar. Ze zijn dusdanig afgestemd op de overeenkomstige interesten verschuldigd in het kader van de inkomstenbelasting. Ook de btw-boete bij een laattijdige betaling daalt van 15% naar 10%.

Zowel de aanpassing van de interestvoeten als de boete gelden enkel voor het tweede kwartaal van 2021.

3.    Verlaging minimumdrempels teruggave van btw

Startende ondernemingen met maandaangiften hebben sinds 1 januari 2021 onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid maandelijks een terugbetaling van hun btw-krediet aan te vragen. Voortaan kan je ook voor kleinere bedragen de btw terugvragen. In onderstaande tabel vind je de gewijzigde minimumdrempels:
 

  Vroeger Vanaf 1 april 2021
Maandaangifte 1.485 euro 400 euro
Kwartaalaangifte 615 euro 400 euro
Eindejaaraangiften (december of kwartaal 4) 245 euro 50 euro
Startende ondernemingen 245 euro 50 euro

4.    Definitieve afschaffing decembervoorschot btw

Het decembervoorschot moet in principe elk jaar uiterlijk op 24 december op de rekening van de btw-administratie staan. In december 2020 werd dit reeds eenmalig afgeschaft. Voortaan is het decembervoorschot definitief afgeschaft indien je als btw-plichtige periodieke aangiften indient.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de fiscale gevolgen van de coronasteunmaatregelen? Neem contact op met één van onze adviseurs.