Liquiditeitscrisis? Corona tax shelter trekt investeerders aan!

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek hebben wij onze dienstverlening bijgestuurd:

 • Hoewel een afspraak maken op kantoor weer mogelijk is, willen we je vragen dit alleen te doen als dit strikt noodzakelijk is.
 • Onze kantoren werken niet langer met gesloten deuren. Heb je een afspraak? Gelieve je dan wel meteen bij binnenkomst aan te melden aan onze balie.
 • Onze medewerkers blijven verder steeds bereikbaar voor je via telefoon, Teams of mail.
 • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
 • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. We helpen je hier graag mee verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Rani Van Lysebeth
Fiscaal advies

Wat is de corona tax shelter?

De corona tax shelter is een belastingvermindering van 20%, met een plafond van 100.000 euro. Investeerders kunnen van deze vermindering genieten wanneer zij inschrijven op nieuwe aandelen van een kleine vennootschap.

De omzet van die vennootschap moet in de periode van 14 maart 2020 tot 30 april 2020 wel minstens met 30 % zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Welke voorwaarden gelden?

Wil je genieten van deze belastingvermindering, dan moet je vennootschap voldoen aan enkele strikte voorwaarden. Die lijken sterk op die van de permanente tax shelterregeling voor een startende of groeivennootschap. Toch zijn er enkele afwijkingen. Een overzicht:

 • De oprichtingsdatum van de vennootschap is irrelevant;
 • De investeerder mag de bedrijfsleider zijn;
 • De belastingvermindering bedraagt 20%;
 • De vennootschap moet de aandelen minstens vijf jaar aanhouden;
 • De vennootschap mag gedurende vijf jaar geen uitgesloten activiteit of verrichting doen;
 • Je mag deze federale tax shelter niet cumuleren met een belastingvoordeel in personenbelasting van de gewesten en gemeenschappen zoals bijvoorbeeld bij de Vlaamse win-winlening. 

Cumuleerbaar

Het maximumbedrag van de inbreng per vennootschap is 250.000 euro en staat los van de andere tax shelterregelingen. Als startende vennootschap kan je dus bijvoorbeeld een inbreng van maximaal 500.000 euro genieten met de permanente tax shelter voor startende vennootschappen en deze tijdelijke tax shelter.

Een inbreng onder de permanente tax shelter is fiscaal interessanter indien je vennootschap startend of groeiend is en de investeerder geen bedrijfsleider is. 

 

Let wel, je kan de inbreng later niet zomaar weer ‘belastingvrij’ uit de vennootschap halen via een fiscale kapitaalsvermindering. Een deel van de vermindering zal gekwalificeerd worden als belastbaar dividend.

 

Vragen?

Heb je vragen over de corona tax shelter of je wenst meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met je accountant. Hij of zij helpt je graag verder.