Kwijtschelding van huur: wat zijn de fiscale gevolgen?

Door de coronapandemie zijn een aantal zaken verplicht moeten sluiten. Als ondernemer zie je jouw inkomsten dalen maar vaste kosten zoals de huur van jouw pand blijven doorlopen. Veel ondernemingen dreigen hierdoor failliet te gaan. Bepaalde verhuurders hebben daarom beslist om de huur tijdelijk kwijt te schelden gedurende deze sluitingsperiode. Zo garanderen ze de continuïteit van de verhuur van hun gebouw, met andere woorden de inkomsten ervan. Maar hoe zit het met de fiscale gevolgen van deze kwijtschelding?

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Abnormaal of goedgunstig voordeel

De (gedeeltelijke of volledige) kwijtschelding van de huur zou ten aanzien van de huurder mogelijks kunnen kwalificeren als een ontvangen belastbaar abnormaal of goedgunstig voordeel. Zo’n voordeel zou dan een minimaal belastbare winst zijn, ook al heeft de huurder in werkelijkheid een verlies gedraaid. Gelukkig stelt de minister van financiën gerust en oordeelt hij dat zo’n kwijtschelding wegens de coronacrisis geen belastbaar abnormaal of goedgunstig voordeel is. De huur die de huurder niet moet betalen, is uiteraard ook niet aftrekbaar als beroepskost.

Aftrekbare beroepskost

En wat langs de kant van de verhuurder? Voor de verhuurder is de kwijtgescholden huur een aftrekbare beroepskost indien deze huur reeds geboekt is als een opbrengst. Indien de huur niet is geboekt, dan is deze huur ook niet aftrekbaar als beroepskost.

Belastingvoordeel kwijtschelding huur

Deze maatregel is een belastingvermindering in de personenbelasting en een (niet terugbetaalbaar) belastingkrediet in de vennootschapsbelasting van 30% voor verhuurders die de huur (geheel of gedeeltelijk) kwijtschelden van huurders die hun zaak verplicht moeten sluiten wegens corona. Dit voordeel is geldig voor de huur van de maanden maart, april en/of mei 2021. Het wordt berekend op de huurprijs en huurvoordelen voor het beroepsgedeelte van het pand (met een minimale kwijtschelding van 40%). Per huurovereenkomst kan er maximaal 5.000 euro per maand in aanmerking komen voor het belastingvoordeel, met een maximum van 45.000 euro per verhuurder. Het maximale voordeel dat je als verhuurder kan genieten, bedraagt 13.500 euro.

Zowel de huurder als de verhuurder moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat er geen band mag zijn tussen de huurder en de verhuurder. 

 

Bijvoorbeeld: ben je een bestuurder en verhuur je een pand aan de vennootschap, dan kan je dit belastingvoordeel niet genieten.

 

De kwijtschelding moet schriftelijk gebeuren. Een afschrift van die schriftelijke overeenkomst moet je uiterlijk 15 juli 2021 aan de Administratie bezorgen.

Meer weten?

eb je vragen over de kwijtschelding van huur? Neem contact op met een SBB-kantoor in je buurt. Onze collega’s helpen je graag verder.