Wanneer krijg je je btw terugbetaald?

Als startende zelfstandige heb je meestal geen enorme financiële reserves. Alle beetjes helpen - logisch dus dat je wil weten wanneer de overheid je btw terugstort. Wij leggen uit hoe het werkt en waar je moet op letten.

Als zelfstandige ben je btw-plichtig: je houdt bij hoeveel btw je zelf betaalt op je aankopen en hoeveel btw je ontvangt van je klanten. Het verschil is het bedrag dat je terugvraagt van de belastingdienst via de btw-aangifte.

Wanneer krijg je je btw terug?

De meeste starters dienen hun btw-aangifte in per kwartaal, maar het mag ook maandelijks. De kwartaalaangifte dien je online in via Intervat, steeds ten laatste op de 20ste van de maanden januari, april, juli en oktober, telkens voor het voorafgaande kwartaal. Nadat je de btw-aangifte indient en teruggave vraagt van je eventuele btw-tegoed, stort de fiscus dit tegoed binnen de drie maanden op je rekening.

Om je btw tijdig te recupereren, moet je voldoen aan twee voorwaarden.

1. Het tegoed moet groot genoeg zijn

Als je een kwartaalaangifte indient, moet het bedrag waar je recht op hebt minstens 400 euro zijn. Bij een maandaangifte is dat ook 400 euro. Het vierde kwartaal is een uitzondering: het tegoed moet dan slechts 50 euro bedragen. Ook als je een maandaangifte indient, volstaat in december een btw-verschil van 50 euro. 

 

Opgelet, de minimumdrempels werden verlaagd vanaf 1 april 2021

Sinds 1 april 2021 kan je ook voor kleinere bedragen de btw terugvragen. In onderstaande tabel vind je de gewijzigde minimumdrempels:

  Vroeger Vanaf 1 april 2021
Maandaangifte 1.485 euro 400 euro
Kwartaalaangifte 615 euro 400 euro
Eindejaaraangiften (december of kwartaal 4) 245 euro 50 euro
Startende ondernemingen + vergunning maandelijkse btw-teruggave 245 euro 50 euro

2. Je hebt expliciet om de teruggave gevraagd

De btw-administratie stort tegoeden niet automatisch terug. Daarom moet je boekhouder op je btw-aangifte het vakje aanvinken dat je het teveel aan betaalde btw terug wil. Dit kan in principe enkel op kwartaalbasis, zelfs indien de btw-aangifte per maand wordt ingediend. Mogelijks kan in dit laatste geval wel een vergunning worden aangevraagd om per maand de btw terugbetaald te krijgen. Er zijn dan wel bepaalde voorwaarden waar aan moet voldaan zijn.

Hoe werkt het in de praktijk?

Dit voorbeeld verduidelijkt een en ander:

Tijdens het eerste kwartaal van 2020 draaide je in totaal 30.000 euro omzet, exclusief btw. Je mag 21% btw aanrekenen aan je klanten, waardoor je 6.300 euro aan btw hebt ontvangen. Maar in dat kwartaal kocht je ook een wagen, smartphone, laptop en printer waarvoor je in totaal 7.000 euro btw betaalde.

Je mag dus 700 euro terugvragen aan de belastingdienst. Je dient je btw-aangifte voor het eerste kwartaal voor 20 april in en vinkt het ‘ik wil mijn tegoed terug’-vakje aan. De fiscus zal dan ten laatste eind juli de btw terugstorten op de rekening.

Ben ik sowieso btw-plichtig?

Als je jaaromzet lager ligt dan 25.000 euro, kan je voor de zogeheten ‘btw-vrijstellingsregeling’ kiezen. Dan moet je je klanten geen btw aanrekenen, maar omgekeerd kan je de btw die je zélf betaalt niet recupereren. Hier lees je meer over de btw-vrijstellingsregeling.


Versnelde terugbetaling voor startende ondernemingen

Btw die je in het begin van een kwartaal betaalt, krijg je dus pas na een kleine zes maand terug. Die periode is niet altijd makkelijk te overbruggen. Als startende zelfstandige heb je immers nog niet veel financiële reserves. Daarom heeft de overheid de terugbetalingstermijn voor starters – ondernemers die minder dan twee jaar btw-plichtig zijn – ingekort.

Bij die versnelde btw-teruggave krijgen zelfstandigen die een kwartaalaangifte indienen, hun tegoed na twee maanden terug. Voor wie een maandelijkse aangifte indient, is dat zelfs maandelijks.

Vragen over je btw-aangifte?

In onze startersgids leggen we alle btw-formaliteiten helder uit. Je kan ook vrijblijvend contact opnemen met een van onze startersadviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg!

Sofie Libotton
Sofie Libotton
regiodirecteur advies