Wanneer krijg je je btw terugbetaald?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Leslie Rottiers
Fiscaal advies

Als zelfstandige ben je btw-plichtig: je houdt bij hoeveel btw je zelf betaalt op je aankopen en hoeveel btw je ontvangt van je klanten. Het verschil is het bedrag dat je terugvraagt van de belastingdienst via de btw-aangifte.

Wanneer krijg je je btw terug?

De meeste starters dienen hun btw-aangifte in per kwartaal, maar het mag ook maandelijks. De kwartaalaangifte dien je online in via Intervat, steeds ten laatste op de 20ste van de maanden januari, april, juli en oktober, telkens voor het voorafgaande kwartaal. Nadat je de btw-aangifte indient en teruggave vraagt van je eventuele btw-tegoed, stort de fiscus dit tegoed binnen de 3 maanden op je rekening.

Om je btw tijdig te recupereren, moet je voldoen aan 2 voorwaarden.

1. Het tegoed moet groot genoeg zijn

Als je een kwartaalaangifte indient, moet het bedrag waar je recht op hebt minstens 615 euro zijn. Bij een maandaangifte is dat zelfs 1.450 euro. Het vierde kwartaal is een uitzondering: het tegoed moet dan slechts 245 euro bedragen. Ook als je een maandaangifte indient, volstaat in december een btw-verschil van 245 euro. 

2. Je hebt expliciet om de teruggave gevraagd

De btw-administratie stort tegoeden niet automatisch terug. Daarom moet je boekhouder op je btw-aangifte het vakje aanvinken dat je het teveel aan betaalde btw terug wil. Dit kan in principe enkel op kwartaalbasis, zelfs indien de btw-aangifte per maand wordt ingediend. Mogelijks kan in dit laatste geval wel een vergunning worden aangevraagd om per maand de btw terugbetaald te krijgen. Er zijn dan wel bepaalde voorwaarden waar aan moet voldaan zijn.

Hoe werkt het in de praktijk?

Dit voorbeeld verduidelijkt een en ander:

Tijdens het eerste kwartaal van 2018 draaide je in totaal 30.000 euro omzet, exclusief btw. Je mag 21% btw aanrekenen aan je klanten, waardoor je 6.300 euro aan btw hebt ontvangen. Maar in dat kwartaal kocht je ook een wagen, smartphone, laptop en printer waarvoor je in totaal 7.000 euro btw betaalde.

Je mag dus 700 euro terugvragen aan de belastingdienst. Je dient je btw-aangifte voor het eerste kwartaal voor 20 april in en vinkt het ‘ik wil mijn tegoed terug’-vakje aan. De fiscus zal dan ten laatste eind juli de btw terugstorten op de rekening.

Ben ik sowieso btw-plichtig?

Als je jaaromzet lager ligt dan 25.000 euro, kan je voor de zogeheten ‘btw-vrijstellingsregeling’ kiezen. Dan moet je je klanten geen btw aanrekenen, maar omgekeerd kan je de btw die je zélf betaalt niet recupereren. Hier lees je meer over de btw-vrijstellingsregeling.

Versnelde btw-teruggave op komst?

Btw die je in het begin van een kwartaal betaalt, krijg je dus pas na een kleine 6 maand terug. Die periode is niet altijd makkelijk te overbruggen. Als startende zelfstandige heb je immers nog niet veel financiële reserves. Daarom wil de overheid de terugbetalingstermijn voor starters – ondernemers die minder dan 2 jaar btw-plichtig zijn – inkorten. De Minister van Financiën heeft dit bevestigd in de Kamer.

Bij die versnelde btw-teruggave krijgen zelfstandigen die een kwartaalaangifte indienen, hun tegoed na 2 maanden terug. Voor wie een maandelijkse aangifte indient, is dat zelfs maandelijks. Zodra de kogel door de kerk is, kom je op deze blog meer te weten.

Vragen over je btw-aangifte?

In onze startersgids leggen we alle btw-formaliteiten helder uit. Je kan ook vrijblijvend contact opnemen met een van onze startersadviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg!