Vennootschap of eenmanszaak: hoe maak ik de juiste keuze?

Bij de opstart van jouw onderneming kies je automatisch voor een eenmanszaak. Wanneer jouw onderneming groeit, een samenwerking zich aanbiedt, de activiteiten uitbreiden, de winst stijgt, … is het moment aangebroken om de overstap naar een vennootschap te overwegen. Deze ondernemingsvorm kan namelijk voordeliger en interessanter zijn voor jouw onderneming.

Maar de overstap brengt ook een hoop gevolgen met zich mee op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak. Je moet je grondig informeren en alle opties zorgvuldig afwegen zodat je dergelijke overstap met kennis van zaken kan realiseren. Wij kunnen je hierin adviseren.

Is een overstap naar een vennootschap interessant voor jou?

Wil je graag meer weten over hoe wij ondernemers begeleiden bij een overstap naar een vennootschap? Bezorg ons je contactgegevens. Eén van onze experten zal zo snel mogelijk contact opnemen voor een verkennend en vrijblijvend gesprek.

Neem contact op

Hoe begeleiden wij je bij deze keuze?

Start met een goed gesprek en advisering

Alvorens we van start gaan met concrete berekeningen en advies, luisteren we graag eerst naar jouw situatie, wensen en toekomstperspectief.

 

'Op maat' gemaakte simulatieberekeningen op korte en lange termijn

Op basis van je gegevens bezorgen we je op maat gemaakte simulatieberekeningen. We vergelijken de fiscale behandeling van jouw eenmanszaak met een nieuw opgerichte vennootschap, en maken een projectie op korte en lange termijn.

 

Gepersonaliseerde bespreking met het SBB-team

We plannen een overleg om de berekeningen te overlopen. Samen kijken we ook naar de verdere uitrol van de oprichting van jouw nieuwe vennootschap. 

Ben je geïnteresseerd in een simulatieberekening op basis van jouw persoonlijke situatie en cijfers? Voor een standaardsimulatie vragen we een vast bedrag van € 780. Is de context echter complex, dan bespreken en bezorgen we je op voorhand een duidelijke offerte. Leuk weetje: voor dit advies kan je beroep doen op de KMO-portefeuille

Neem contact op

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik overstappen van mijn eenmanszaak naar een vennootschap?

Aan elke ondernemingsvorm zijn voor- en nadelen verbonden.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een vennootschap:

  • Ten eerste is er het fiscaal voordeel. Je geniet een lager belastingtarief en er zijn meerdere optimalisaties mogelijk met jouw vennootschap. Hierdoor ligt de belastingdruk in het algemeen lager. 
  • Verder heb je een verschil in ‘aansprakelijke persoon’: naar wie gaat de winst en wie betaalt de rekeningen? Als eenmanszaak ben jij dit persoonlijk. In het andere geval is het de vennootschap (als ‘rechtspersoon’) die verbintenissen aangaat, winst ontvangt en aansprakelijk is in geval van schulden. Dit is enkel mogelijk voor vennootschapsvormen met beperkte aansprakelijkheid zoals de besloten vennootschap (bv). 
  • Ook qua vermogensplanning is een vennootschap een interessant vehikel door tal van optimalisatiemogelijkheden.
Wat mag je verwachten van zo’n simulatieberekening?

Onze unieke en gespecialiseerde rekentool maakt berekeningen op maat met verschillende combinaties van optimalisatietechnieken.

De gedetailleerde calculaties houden rekening met verscheidene kosten zoals een mogelijke fiscale afrekening in jouw eenmanszaak, een btw-herziening, hogere administratieve kosten (jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting, …) enzovoort. 

Als resultaat krijg je een duidelijke belastingbesparing over meerdere jaren. Jouw toekomstige vennootschap is jouw vehikel voor nettovermogensoptimalisatie.

Screenshot berekeningstool analyse vennootschap

Welke vennootschapsvorm kies ik?

Je hebt de keuze uit enkele basisvormen

De besloten vennootschap (bv) is de standaard vennootschapsvorm. Deze veronderstelt een toereikend aanvangsvermogen. De aandeelhouders kunnen flexibel in- en uitstappen als ze dat willen. Als vennoot geniet je beperkte aansprakelijkheid. De commanditaire vennootschap (cv) en vennootschap onder firma (vof) zijn ’lichtere’ vormen die minder voordelen hebben qua aansprakelijkheid en kan je oprichten zonder verplichte stop bij de notaris. Naast deze voormelde vennootschapsvormen bestaan er ook nog andere vormen, zoals de naamloze vennootschap (nv) en de maatschap. 

Je bent uiteraard niet levenslang gebonden aan een juridische vorm. Als je zaak evolueert in activiteiten, omzet, partners … kan je altijd switchen van de ene vennootschap naar de andere.

Meer weten over onze dienstverlening? Bezorg ons je gegevens en je wordt zo snel gecontacteerd door onze experts. 

Hoe richt je een vennootschap op?

Eerst en vooral moet je de ideale structuur van jouw bedrijf bepalen: waarom richt je een vennootschap op en welke vennootschapsvorm past bij je zaak. Vervolgens zijn er nog enkele formaliteiten die je in orde brengt, hiervoor neem je best een boekhouder onder de arm. Meer informatie over de stappen van de oprichting van een vennootschap vind je in dit artikel.

Hoe haal ik geld uit mijn vennootschap?

In een vennootschap komen de inkomsten in de eerste plaats toe aan de vennootschap. Enkel via een aantal uitkeringsmogelijkheden kunnen inkomsten bij jou terechtkomen. Die transfers worden vervolgens belast in de personenbelasting, de ene uitkeringsmethode al wat zwaarder dan de andere. Enkele voorbeelden zijn de bedrijfsleidersbezoldiging, huurinkomsten van onroerende goederen en dividenden. 
 

Ik wil mijn vennootschap stopzetten. Wat nu?

Eerst en vooral moet je uitmaken of je jouw vennootschap wil ontbinden dan wel overdragen aan de volgende generatie of aan een derde. Afhankelijk daarvan neem je verdere stappen. Hierbij is een goede planning noodzakelijk. Voor meer informatie over bedrijfsoverdrachten kan je hier terecht.

Een overstap naar een vennootschap is vaak een interessante piste, maar brengt ook gevolgen met zich mee op zowel fiscaal,financieel als juridisch vlak. Je moet je grondig informeren en alle opties zorgvuldig afwegen. In deze video leg ik je graag uit hoe wij je daarbij helpen.
Ilse Caestecher
fiscaal Adviseur Kenniscentrum SBB

Interessante blogs bij de keuze voor een ondernemingsvorm

Is een overstap naar een vennootschap interessant voor jou?

Wil je graag meer weten over hoe wij ondernemers begeleiden bij een overstap naar een vennootschap? Bezorg ons je contactgegevens. Eén van onze experten zal zo snel mogelijk contact opnemen voor een verkennend en vrijblijvend gesprek.