Omgevingsadvies
Starters
Ondernemers

Van voormalige danstempel tot hippe eventlocatie: Radar en SBB klaren de klus

Dirk De Lamper

Van Tomorrowland over de Charlatan tot Teknoville: de equipe achter Radar had al heel wat ervaring in de muziekwereld. Maar een multifunctionele eventlocatie in Lokeren, dat was onontgonnen terrein. En dus schakelden de initiatiefnemers de hulp van SBB in. “Dankzij de warme samenwerking met mijn adviseur Dirk kon ik mijn jongensdroom waarmaken”, aldus co-founder Quincy Steveninck.

In het gebouw waar ooit de iconische danstempel Cherry Moon huisde, verrijst sinds kort de eventlocatie Radar. Niet alleen fans van (nostalgische) elektronische beats halen hier hun hart op, ook bedrijven, vzw’s en particulieren kunnen er netwerkmomenten, een productlancering of zelfs een trouwfeest organiseren. Capaciteit: 1.500 personen.

Onmiddellijke klik

“Om Radar te kunnen realiseren, moesten we een uitgebreide omgevingsvergunning indienen”, vertelt Quincy Steveninck, een van de initiatiefnemers. “Geen makkelijke opgave. Onze events eindigen soms pas in de vroege uurtjes, er speelt luide muziek en heel wat bezoekers komen met de auto. Logisch dat de lat op het vlak van geluid, veiligheid en mobiliteit heel hoog ligt. Daarom schakelden we in januari 2019 Dirk De Lamper in, milieuadviseur bij SBB.”

Dirk en zijn team dachten actief mee over mogelijke valkuilen en hoe we die konden ontwijken
Quincy Steveninck
Co-founder

“We zaten meteen op dezelfde golflengte”, blikt Dirk terug. “Quincy vertrouwde op onze expertise en gaf ons carte blanche. We stelden eerst een helder stappenplan op en organiseerden meermaals overleg tussen Radar, de verschillende stadsdiensten, de brandweer, de architect en het studiebureau dat een geluidsonderzoek uitvoerde.”

#SamenSlimmer

Maar Dirk en zijn team gingen nog een stap verder. Quincy: “Ze dachten ook actief mee over hoe we mogelijke valkuilen konden ontwijken. Een voorbeeld: de gebruikelijke inspectie door de brandweer laten plaatsvinden vóór de verbouwingen en meteen aan de slag gaan met hun aanbevelingen. Zo riskeerden we niet achteraf aanpassingen te moeten doorvoeren, zoals een extra nooduitgang voorzien. En ook bij de zoektocht naar voldoende parking kregen we waardevolle suggesties van Dirk, waardoor er een oplossing uit de bus viel. Die adviezen waren een grote hulp.”

“Het klopt dat onze expertise in omgevingsvergunningen een grote meerwaarde kan zijn”, aldus Dirk. “Zo weten we uit ervaring dat je als ondernemer een betere indruk maakt als je persoonlijk je project voorstelt bij het stadsbestuur en de stadsdiensten, en je die taak beter niet overlaat aan louter je milieuadviseur.”

Missie geslaagd

Dankzij de uitgestippelde strategie en heldere communicatie, kenden de Lokerse staddiensten Radar in de zomer een afwijking toe: een (tijdelijke) goedkeuring voor de geplande evenementen, omdat de beslissing over de vergunning op zich liet wachten. Quincy: “Dankzij die afwijking konden we ruim op tijd de opening optimaal voorbereiden. Begin september volgde le moment suprême: het officiële openingsweekend met een hele rits dj’s. Het was een jongensdroom die uitkwam, en dat mede dankzij Dirk, zijn team en de warme samenwerking.”
 

Samen blijven we timmeren aan de weg om Radar lokaal én nationaal op de kaart te zetten
Dirk De Lamper
SBB-adviseur

In september volgde de tweede mijlpaal: Radar kreeg zijn omgevingsvergunning. De agenda oogt dan ook goedgevuld, met tal van events tot in de vroege uurtjes. Om nachtlawaai absoluut te vermijden, kreeg Radar enkele voorwaarden opgelegd. Dirk: “Vandaag bekijken we samen hoe we daar een mouw aan kunnen passen, zoals met een bijkomende akoestische studie. Samen blijven we timmeren aan de weg om Radar lokaal én nationaal op de kaart te zetten. Of ik mij tijdens de opening op de dansvloer heb begeven? Neen, dat laat ik liever aan jongere mensen over. Maar de bar, die is getest én goedgekeurd.”

Hulp nodig bij jouw omgevingsvergunning?

Laat je begeleiden door een SBB-adviseur of bekijk hier wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen. 

Ook van plan om te starten? Met onze gratis startersgids ben je optimaal voorbereid!