Relatiegeschenken fiscaal aftrekken: 50% of helemaal?

Rani Van Lysebeth
Fiscaal advies

De standaardregel is eenvoudig: je kunt relatiegeschenken fiscaal voor 50% in mindering brengen van je belastbare beroepsinkomen. Tenminste, als je geschenk voldoet aan de voorwaarden. Zo moet het wel gaan om voorwerpen met een waarde, die je periodiek of toevallig aan zakenrelaties aanbiedt. Check dit voor de zekerheid even af bij je boekhouder of accountant.

 

De wiskunde achter beroepskosten: een voorbeeld

Relatiegeschenken zijn zogenoemde aftrekbare beroepskosten. Dat je ze fiscaal kunt ‘inbrengen’, zoals dat dan heet, betekent natuurlijk niet dat je de kostprijs ervan terugkrijgt. Wél kun je die kosten – of bij relatiegeschenken: 50% ervan – aftrekken van je belastbare winst. Op wat overschiet, betaal je dan belastingen.

  • Stel dat je in een eenmanszaak een belastbaar inkomen van 100.000 euro hebt en 1.000 euro aan cadeaus uitdeelt. Je mag dan 500 euro (50% van 1.000) aftrekken van je inkomen, waardoor je nog belast wordt op 99.500 euro. Omdat de hoogste belastingschaal 50% bedraagt, betaal je 250 euro minder belastingen.
  • Ook in een vennootschap kun je in dit geval evenveel – 500 euro dus – aftrekken van je belastbare winst. De vennootschapsbelasting bedraagt 25%, wat uitkomt op 125 euro minder belastingen.

100% aftrekbaar in deze gevallen

In een paar gevallen kun je je relatiegeschenken voor 100% aftrekken, mogelijk interessant dus in het kader van fiscale optimalisatie:

1. Buitenlandse zakenreis

Je deelt cadeaus uit aan je klanten tijdens een zakenreis in het buitenland. Waar je je geschenken precies aankoopt, maakt niet uit. Relatiegeschenken die je in België aan buitenlandse klanten geeft, blijven slechts voor 50% aftrekbaar.

2. Reclameartikelen

Eventueel kun je twee vliegen in een klap slaan: marketing voeren en je klanten bedanken. Publiciteitsmaterialen zijn namelijk 100% fiscaal aftrekbaar. Officieel moet het om cadeaus gaan die ‘opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen’. Voor vrije beroepers is dit al een stuk minder werkbaar, omdat zij deontologisch gezien meestal geen reclame mogen maken.

3. Iets duurdere cadeaus

Geef je aan professionele klanten (zoals vennootschappen of vrije beroepen) relatiegeschenken van meer dan 125 euro/jaar, dan kun je die 100% aftrekken. Daarvoor moet je wel een fiscale fiche 281.50 op naam van de verkrijger opstellen. De fiscus beschouwt je cadeau bovendien als een voordeel van alle aard, waarop je klant belast wordt: niet echt een klantvriendelijke optie dus. Dan kun je beter je goede klanten op een andere manier (bijvoorbeeld met een etentje of een mooie promotie) in de watten leggen.

 

Meer tips en advies over hoe je fiscaliteit en klantvriendelijkheid goed balanceert? Je SBB-adviseur helpt je graag verder.