Einde faillissementenstop en aankondiging herlanceringsprocedure

Tijdens de eerste coronagolf stelde de overheid een bescherming in tegen inbeslagnames en faillissementen met de bedoeling om bedrijven die het door de coronacrisis financieel moeilijk hadden, een ‘tijdelijke pauzeknop’ te geven. Deze maatregel liep op 17 juni ten einde, en werd daarna opnieuw ingevoerd. De nieuwe faillissementenstop liep af op 31 januari 2021. Deze wordt niet verlengd. Wel wordt een alternatief aangekondigd: de herlanceringsprocedure.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wat hield de faillissementenstop in?

Bedrijven met financiële moeilijkheden kunnen in principe de procedure gerechtelijke reorganisatie opstarten, of zelfs een faillissementsprocedure. In het eerste geval wordt er een oplossing gezocht om het bedrijf een doorstart te geven. In het tweede geval betekent dit het einde van de onderneming. Daarnaast kunnen je schuldeisers, als je je facturen niet betaalt, beslag leggen op je goederen en deze zo nodig gedwongen laten verkopen.

De faillissementenstop paste dit systeem tijdelijk aan. Je onderneming kon tot 31 januari 2021 niet op dagvaarding failliet worden verklaard en evenmin gerechtelijk worden ontbonden. Zelf een aangifte van faillissement doen was wel nog steeds mogelijk. Je was hiertoe echter niet verplicht als je in staking van betaling was. Daarnaast was je beschermd tegen bewarend en uitvoerend beslag op goederen van je onderneming.

Waarom geen verlenging?

De faillissementenstop kan niet eindeloos blijven doorgaan, omdat deze zogenaamde “zombiebedrijven” in leven houdt. Ondernemingen die echt niet meer levensvatbaar zijn, moeten niet kunstmatig in leven worden gehouden. Bovendien lopen de schuldeisers door de lange onmogelijkheid hun vorderingen te innen het risico om zelf in moeilijkheden te komen. Dit moet worden vermeden.

Alternatief: de herlanceringsprocedure

Als alternatief voor de faillissementenstop pakt de overheid nu uit met de ‘herlanceringsprocedure’. Deze maatregel houdt een versoepeling in van de reeds bestaande procedure van gerechtelijke reorganisatie, de procedure die bedrijven in moeilijkheden een opschorting van betaling biedt. Zolang deze procedure loopt, kan de onderneming niet failliet gaan en is deze immuun voor uitvoerend beslag.

Deze procedure leidt tot:

  • een minnelijk akkoord met één of meerdere schuldeisers;
  • een collectief akkoord met alle schuldeisers;
  • of tot een overdracht van de onderneming aan een derde. 

De versoepelingen zouden in een minder strikte onontvankelijkheid liggen bij het ontbreken van bepaalde documenten. Ondernemingen in moeilijkheden hebben vaak problemen bij het verzamelen van de vereiste documenten, omdat hier een kostenplaatje aanhangt. Het dossier zal kort na de opening van de procedure nog verder mogen worden vervolledigd, wat de onderneming wat meer ademruimte biedt. 
Bovendien is er sprake van een nieuwe procedure van voorbereidend akkoord buiten de rechtbank. Hierbij zouden ondernemingen in stilte kunnen onderhandelen met hun schuldeisers, zonder dat de procedure gerechtelijke reorganisatie, en de bijhorende openbaarheid, wordt geopend. 

 

Let op: deze nieuwe wetgeving is nog niet gestemd. Er wordt vooropgesteld dat deze eind maart in werking treedt. 

 

Wat staat je te doen?

Het moratorium is reeds afgelopen en de herlanceringsprocedure is nog niet ingevoerd. De deur naar faillissementen staat dus open. Verkeer je in betalingsmoeilijkheden? Probeer dan zelf actief regelingen te treffen met je schuldeisers. Indien nodig, vraag je best de procedure gerechtelijke reorganisatie aan. Zorg ervoor dat je zeker alle vereiste documenten indient, gezien de aangekondigde vernieuwingen nog niet van kracht zijn.
De overheid geeft alvast mee de zaken niet op de spits te willen drijven. De fiscus en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid verbinden zich ertoe voorlopig geen bedrijven failliet te laten verklaren die belastings- of sociale schulden hebben.
 

Meer weten?

Heb je vragen over de faillissementenstop? Neem dan contact op met het SBB-kantoor in jouw buurt.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting