Btw-vrijstelling voor vzw’s: zo werkt de kleine ondernemingsregeling

Jonas Van Gyseghem

Ligt de jaarlijkse belastbare omzet van uw vzw lager dan 25.000 euro, dan kunt u een btw-vrijstelling aanvragen. Hoe gaat het in z’n werk?

Ligt de jaarlijkse belastbare omzet van uw vereniging hoger dan 25.000 euro? Dan blijft u mogelijk bespaard van btw-administratie, dankzij de zogenoemde ‘kleine ondernemingsregeling’. Op het eerste gezicht een aan te raden en eenvoudig gunstregime, maar de materie is iets complexer. Naast de manier waarop u uw omzet berekent, zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten. Dit overzicht geeft u een klare kijk op de zaak.

De ‘btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’, zoals de regeling voluit heet, is een optionele gunstmaatregel voor btw-plichtigen. Het principe is eenvoudig: overschrijdt uw jaarlijkse belastbare omzet de 25.000 euro niet, dan hoeft u uw klanten geen btw aan te rekenen. Daartegenover staat echter dat u ook geen btw mag aftrekken die u zelf betaalt aan uw leveranciers.

Voor de meeste vzw’s, behalve …

Komt uw vereniging in aanmerking? In de meeste gevallen wel, al zijn er enkele uitzonderingen:

 • Btw-eenheden
 • Handelaars in onroerende staat (activiteiten in vastgoed)
 • Uitbaters met een geregistreerde (witte) kassa
 • Handelaars in bepaalde oude materialen

Daarnaast zijn ook enkele handelingen uitgesloten van de btw-vrijstelling – lees: voor deze activiteiten moet u altijd btw-formaliteiten vervullen:

 • Verkoop van nieuwe gebouwen
 • Verkoop van nieuwe vervoermiddelen naar andere EU-lidstaten

Wat rekent u (niet) mee tot uw jaaromzet?

De grens van 25.000 euro is niet zo eenduidig als ze eruitziet. Bepaalde inkomsten hoeft u namelijk niet mee te tellen. Zo kunt u langer onder dit plafond blijven:  

 • Activiteiten waar u sowieso btw voor moet rekenen (zie hierboven: verkoop van nieuwe gebouwen of nieuwe vervoermiddelen naar andere EU-lidstaten)
 • Overdracht van bedrijfsmiddelen (bv. de verkoop van een gebruikte bedrijfswagen)
 • Handelingen van geneesheren, ziekenhuizen en scholen
 • Uitgavecontracten van auteursrechtelijk beschermde werken of de levering van postzegels
 • Activiteiten in het buitenland

Per definitie interessant voor uw vzw?

Dit regime lijkt een aanrader, want u hebt een stuk minder administratie. Qua prijszetting biedt deze regeling echter weinig verschillen. Zo hoeft u weliswaar uw klanten geen btw aan te rekenen, maar vaak zal u de meerkost van de aan u aangerekende btw (die u niet kunt recupereren) in uw verkoopprijs moeten verwerken.

Ga dus niet over een nacht ijs bij uw keuze van btw-regeling en schakel een SBB-specialist in.  

3 extra aandachtspunten

Is de btw-vrijstelling voor uw vereniging een goede piste? Houd dan zeker ook rekening met deze aspecten: 

 • Voor een volledig kalenderjaar. De drempel van 25.000 geldt enkel als u een volledig jaar actief bent. Anders gezegd: start uw vereniging in het midden van het jaar, dan maakt de btw-overheid een proportionele herberekening. Die gaat zo: het drempelbedrag = aantal kalenderdagen actief x 25.000 euro / 365.
 • Andere btw-verplichtingen. U hoeft geen periodieke btw-aangiften te doen, maar wel nog jaarlijks een btw-listing (de ‘klantenlisting’) in te dienen. Daarnaast houdt u een inkomend en uitgaand factuurdagboek bij. Op elke factuur vermeldt u ‘Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’.

Aankopen in het buitenland. In dit geval moet u mogelijk een bijzondere btw-aangifte opstellen, zelfs al bent u vrijgesteld van btw. Dat klinkt misschien onlogisch, maar komt door de verschillende btw-regels bij goederen en diensten, en EU- en niet EU-lidstaten. In dit artikel leest u alle details

Ondersteuning of advies nodig bij uw btw-verplichtingen als vereniging? Een SBB-adviseur in een kantoor in uw buurt helpt u graag verder!