De klantenlisting of btw-listing: jaarlijks indienen vóór 31 maart

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Leslie Rottiers
Fiscaal advies

 

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

1. Btw-listing, wat is het?

De btw- of klantenlisting is een lijst die zelfstandigen jaarlijks bij de FOD Financiën moeten indienen. Op die lijst vermeld je alle Belgische btw-plichtige klanten voor wie je in het jaar voordien prestaties geleverd hebt.

2. Wat staat erin?

In een klantenlisting hoef je enkel klanten met een Belgisch btw-nummer op te nemen, en geen:

  • klanten met een buitenlands btw-nummer,
  • particulieren en vrije beroepers zonder btw-nummer,
  • klanten aan wie je minder dan 250 euro (excl. btw) gefactureerd hebt.

Ook handelingen die vrijgesteld zijn van btw (lidgelden van vzw’s, medische prestaties, de verhuur van onroerende goederen …) moet je niet in de lijst opnemen.

Opgelet, heb je buitenlandse klanten die ook een Belgisch btw-nummer hebben, dan moet je je prestaties op dit Belgisch btw-nummer wel aangeven.

3. Een speciaal geval: de nihil-listing

Heeft geen een van je klanten een Belgisch btw-nummer? Factureerde je aan al je klanten minder dan 250 euro? Of leverde je een jaar lang niets van prestaties? Ook dán is een klantenlisting verplicht, maar je mag hem wel leeg laten. We spreken dan van een ‘nihil-listing’.

Drie belangrijke kanttekeningen:

  1. Val je onder de gewone btw-regeling, dan zal je boekhouder de nihil-listing aangeven in je laatste belastingaangifte (van december of het vierde kwartaal).  
  2. Val je onder de forfaitaire landbouwregeling, dan dien je nooit een gewone btw-aangifte in. In dat geval is je boekhouder wél verplicht om een lege klantenlisting naar de FOD Financiën op te sturen. 
  3. Geniet je van de btw-vrijstellingsregeling? Dan mag je de nihil-listing volledig negeren.

4. Wat na een stopzetting?

Zet je je activiteiten stop, dan moet je binnen de drie maanden na verlies van je btw-plicht een laatste klantenlisting indienen. Let op: je bent btw-plichtig totdat je onderneming uit de KBO geschrapt is.

5. Hoe indienen?

In de praktijk heb je de keuze: ofwel doe je dit zelf, ofwel vult je boekhouder de listing in. In het eerste geval is dat al een stukje gebruiksvriendelijker dan vroeger: via de Intervat-toepassing van de FOD Financiën. 

6. Vermijd boetes

De jaarlijkse deadline van de klantenlisting is 31 maart. Veiligheidshalve dient je boekhouder je lijst dus het best op 30 maart in. Gebeurt dit niet, dan riskeer je een boete van 25 tot 2.500 euro.

 

Alles over startersformaliteiten

Als starter moet je enkele basics onder de knie hebben: een paar formaliteiten, btw, sociale bijdrage, belastingen, … Deze startersgids maakt je wegwijs van a tot z!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.