Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Hoeveel cash mag u als ondernemer nog betalen en ontvangen?

29 okt 17 Door Gregory Henin

Digitaal betalen mag dan wel in opmars zijn, in heel wat sectoren blijft cash populair. Dat is op zich geen probleem, alleen mag u sinds 2014 nog maximaal 3.000 euro contant geld betalen en innen. De zogenaamde 10%-regel, waarbij maximaal 10% van de aankopen boven 3.000 euro nog in cash konden, is afgeschaft. Dit overzicht toont u meteen wat mag en niet.

Al enkele jaren daalt de grens voor cashbetalingen gestaag. Die maatregelen kaderen in de strijd tegen het witwassen van geld en fiscale fraude. De overheid wil elektronisch betalen duidelijk aanmoedigen. Ook ondernemers die traditioneel nog vaak met cash werken, hebben er dus alle baat bij om de overstap naar digitaal betaalverkeer te maken.

Voor wie geldt de grens van 3.000 euro?

Voor alle betaalverkeer waar u als zelfstandige, vennootschap of vzw mee te maken krijgt. Kortom: consumenten die u betalen, b2b-betalingen, transacties tussen u en uw leverancier(s) enzovoort. Slechts één type transacties mag nog onbeperkt in cash: het geldverkeer tussen particulieren.

Wat is nieuw?

Vroeger liet de 10%-regel nog enige flexibiliteit toe. Stel dat u een factuur uitschreef voor 3.500 euro, dan kon uw klant maximaal 350 euro daarvan cash betalen. Die 10%-regel gaat nu op de schop. Tegenover elke betaling van meer dan 3.000 euro moet een bewijs staan: in de praktijk een bankuittreksel. Een andere nieuwigheid is dat het verbod ook geldt voor schenkingen in België.

Zijn er uitzonderingen?

Zoals steeds zijn er enkele speciale gevallen:

  • Oude metalen, koperkabels of producten die edele stoffen bevatten: koopt u die als rechtspersoon of zelfstandige, dan kunt u slechts tot 500 euro cash betalen. Hierop bestaan nog wat extra regels en uitzonderingen (informeer bij uw boekhouder!).
  • Vastgoed: hier zijn alle cashbetalingen al sinds 2014 verboden.

Hoe zit het met voorschotten?

Hier laat de wet weinig flexibiliteit toe. Als het totaalbedrag boven de 3.000 euro ligt, dan mag u geen cash aanvaarden op zowel het voorschot als het resterende saldo.

Wat met overtredingen?

Zoals al eerder gemeld: de overheid gaat ervan uit dat een betaling of schenking via cash gebeurde als er geen tegenbewijs (een uittreksel dus) is. Boetes bij overtredingen zijn niet mals, maar staan wel in verhouding tot de hoogte van het bedrag. Ze kunnen variëren van 250 tot 225.000 euro. De geldboete mag evenwel niet meer bedragen dan tien procent van de betaling of de schenking.

Meer info over hoe u volledig in orde kunt zijn? Een SBB-adviseur in uw buurt helpt u graag verder.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.