Accountancy en boekhouding
Financieel-strategisch advies
Starters
Ondernemers
Consultants

Van starten als IT-consultant tot een school oprichten: niets is onmogelijk voor Paul en SBB

Ann Vermeulen

IT-consultant Paul Demarbaix is van alle markten thuis. Met zijn vennootschap Driven By Passion stuwt hij bedrijven vooruit in hun digitale transformatie, maar ook zijn eigen zaak én ambities groeien pijlsnel. SBB-adviseur Ann Vermeulen is zijn vaste raadgever en copiloot in zijn race naar succes. Volgende pitstop: een school oprichten.

 

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

 

Paul Demarbaix, een autodidact met een onstilbare honger naar technologische kennis, heeft in zijn carrière al heel wat watertjes doorzwommen. Al komt de bron van zijn passie uit een ietwat onverwachte hoek. 

“Toen ik dertig jaar geleden in een bedrijf in de Antwerpse haven werkte, kwam ik voor het eerst in contact met ERP-software. Hoe dat systeem er alle distributie- en transportprocessen aanstuurde – fantastisch vond ik dat. Mijn interesse voor IT was aangewakkerd, en vooral hoe je er als organisatie voordeel uit haalt. Om de werking, bedrijfsprocessen en de link met technologie te leren kennen in andere sectoren, deed ik daarna ervaring op in uiteenlopende bedrijven: van logistiek, over chemie tot verzekeringen en chocoladeproductie.”

De sprong in het diepe

Paul ontplooide zich tot IT-consultant die bedrijven doorheen hun digitale transformatie loodst. De klik om ondernemer te worden, kwam er toen hij z’n plafond had bereikt: CEO. Samen met SBB brak hij erdoorheen.  

Ik heb bijzonder veel ervaring opgedaan in de bedrijfswereld, maar de limiet van m’n zelfontplooiing had ik er ondertussen bereikt. Tijd om de sprong te wagen als zelfstandige. Mijn SBB-starterscoach zette me op weg.
Paul Demarbaix
Driven By Passion

The missing link

In 2016 klopte hij met zijn businessplan voor Driven By Passion aan bij SBB. “IT-implementaties lopen vaak spaak omdat softwareleveranciers en de eindgebruikers in de bedrijven niet op één lijn zitten. Dat ondervond ik in de jaren voordien ettelijke keren. Met Driven By Passion wilde ik optreden als de ontbrekende communicatieschakel.” 

Ann Vermeulen, Pauls starterscoach bij SBB, herkende dit communicatieprobleem van andere bedrijven die ze begeleidt. Paul: “Ann kende de nood in de markt en kon me daardoor helpen mijn businessplan erop af te stemmen. Tegelijk stuurden we het bij zodat het ook perfect bij mij past als persoon.” 

 

#samen

“Mijn starterscoach begreep meteen waar ik met mijn businessplan naartoe wilde. We lieten het perfect aansluiten bij de nood op de markt én bij mij als persoon.”

 

Fiscale voordelen – helder uitgelegd

“Ik ben gespecialiseerd in de software van Microsoft. Daarom kon ik van bij het begin al rekenen op hoge vergoedingen van het technologiebedrijf. Om niet de helft van mijn inkomen kwijt te zijn aan belastingen, raadde Ann me aan voor een vennootschap te kiezen.”

“Daarnaast gaf Ann me heel wat tips over afschrijvingen, investeringen en aansprakelijkheid. De verschillen werden me helder, en de juiste keuze voor mijn bedrijf ook: een vennootschap.”

SBB als katalysator voor groei

Elke zes maanden bespreken Paul en Ann de cijfers en fiscale optimalisatiekansen. “Maar ik hoor Ann minstens één keer per maand. We bellen telkens ik op een nieuw businessidee broed. Zo doe ik met Driven By Passion inmiddels heel wat meer dan IT-consultancy alleen: van praktische trainingen en workshops bij bedrijven, tot een wijnbar op poten zetten waar geïnteresseerden in een ongedwongen setting leren hoe een ERP-systeem precies werkt en wordt opgebouwd.”

Paul kan met alle vragen bij SBB terecht. “Ik weet dat ik eerlijk en onderbouwd advies krijg dat altijd vertrekt vanuit het standpunt van mijn onderneming.”
 

#ondernemen

“Het advies van SBB vertrekt altijd vanuit het standpunt van mijn onderneming. Ze helpen me m’n bedrijf te runnen zoals ik het wil.”

 

“Ze gaan daar best ver in en denken écht met je mee. Zo ben ik op vijf jaar tijd heel snel gegroeid.”  

 

“Snel schakelen? De kracht van SBB”

Na vijf jaar ondernemen is Paul op een kantelpunt gekomen. Hij bekijkt momenteel met Ann welke bedrijfstakken hij kan verbreden en hoe hij werknemers vindt die minstens zo gedreven en leergierig zijn als hij. 

“Het digitale platform sbbSLIM komt hier handig van pas. Je volgt makkelijk zelf je cijfers op: in het dashboard zie je in een oogopslag waar je bedrijf vandaag staat en welke mogelijkheden er zijn. Om verder te groeien, zal ik moeten investeren.”

“Maar een banklening versieren van 1 miljoen euro voor het handelspand van mijn dromen, dat is niet evident. Zelfs niet met een doordacht businessplan. SBB weet inmiddels dat wachten niet in mijn woordenboek staat. Daarom kreeg ik het advies om eerst een pand te huren om Driven By Passion meer bewegingsruimte te geven. Het plan: zoveel mogelijk omzet creëren, sparen en opnieuw mijn kans wagen bij de bank. Dan hoef ik bijvoorbeeld nog slechts de helft van de investering te lenen.”

 

Levenslang innoveren

Maar zijn pièce de résistance is de school die hij wilt opstarten. “Het gros van de bestaande technologie-opleidingen focust vooral op theorie, en weinig op hoe het er in de bedrijfswereld echt aan toegaat. Juniors zijn niet thuis in bedrijfsprocessen en zijn onzeker over hoe ze hun kennis in de praktijk moeten toepassen. Helaas krijgen ze op die eerste job vaak te weinig ondersteuning en haken ze snel weer af. Met onze school willen we jongeren inzicht geven in alle facetten van ondernemen en meteen de link leggen met ERP-systemen.”

Het hele juridische voortraject is inmiddels afgerond, en werd volledig uitgetekend door SBB. Samen met twee partners richtte hij hiervoor een nieuwe overkoepelende vennootschap op, HumanITi Core, waaronder per bedrijfstak nog enkele andere vennootschappen bijkomen.

“Het is een complex project waar bijzonder veel voorbereidingswerk aan te pas komt. SBB gaf ons juridische bijstand, lichtte onze contracten door en adviseerde ons om onze diverse activiteiten onder te brengen in verschillende vennootschappen. Zo bouwen we maximale bescherming in.”

 

#slim

“Om het juridische verhaal volledig volgens de regels op te bouwen, hebben we lange gesprekken gehad met SBB. Met meerdere vennootschappen onder dezelfde groep blijft de rode draad van onze school altijd bestaan.”

 

“We geven onszelf nu nog anderhalf jaar om kapitaalinvesteerders te vinden. Dan starten we met de bouw van de school en de technologische set-up. Ik kan al niet wachten. Zonder SBB waren we nooit zo ver geraakt.” 

 

Ook een ambitieus ondernemingsplan?

Met onze gratis startersgids ben je optimaal voorbereid! Of krijg je liever advies van Ann of een van haar collega’s? Contacteer vrijblijvend een SBB-adviseur in je buurt.