Financieel-strategisch advies
Ondernemers

Snel geschakeld: SBB stuwt Move2Green naar poleposition in het EV-landschap

Niels Loete

Tim Van den Bussche, zaakvoerder van Move2Green, wist zijn passie voor elektrisch rijden zo aan te wenden dat hij van zijn hobby zijn beroep maakte. Om de snelle groei te bestendigen, zocht én vond het Gentse autoverhuurbedrijf in mobiliteitsgroep Imacar de geschikte investeerder. Dankzij de hulp van SBB. “De investeringsdeal tot een goed einde brengen, was niet mogelijk geweest zonder de financiële en juridische ondersteuning van de juiste partner”, aldus Tim. 

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

Van passie naar realiteit

"Van jongs af ben ik geïnteresseerd in techniek en elektrificatie", begint Tim. Na enkele omwegen als technieker bij Telenet en kabinetsmedewerker bevoegd voor ruimtelijke ordening & milieu, besloot ik het roer om te gooien. Al mijn werkervaringen hadden mij overtuigd van de vele mogelijkheden van alternatieve energie en elektrisch rijden. In 2019 zag Move2Green het levenslicht, een verhuurbedrijf voor elektrische wagens en laadpalen voor bedrijven.”

De eerste twee jaar was Tim als retailer van elektrische wagens vooral in het buitenland actief. Tot er vanuit Belgische ondernemingen steeds meer vraag kwam naar verhuur van elektrische wagens. “We sprongen op de kar en hebben zo stelselmatig onze vloot uitgebouwd. Daarnaast specialiseert Move2Green zich in de plaatsing en het beheer van elektrische laadpunten.”

#Samen

“Het is ook mooi meegenomen dat ze van bij de start betrokken zijn. Als mijn onderneming groeit, dan groeit SBB gewoon mee.”

Partner in groei

Maar met snelle groei komen ook de onvermijdelijke ‘veranderpijnen’. Want de investering in elektrische wagens is erg duur. Tim: “Om onze bestaande vloot ter waarde van 1,5 miljoen euro uit te breiden zochten we een extra financiering van 3,5 miljoen. De banken stonden hier niet voor te springen. Via de ervaren ‘change consultants’ van Transitie-Partners kwamen we bij SBB terecht.” 

SBB waagde zich aan een financiële analyse van het jonge bedrijf en berekende een faire overnameprijs. De Oost-Vlaamse mobiliteitsgroep Imacar toonde interesse en kocht vervolgens 50% van de aandelen van Move2Green. “SBB nam het hele juridische plaatje voor zijn rekening en onderhandelde zowel de gedeeltelijke overname als een kredietinvestering met geplafonneerde rente. Vooral dat laatste komt in de huidige recesperiode met alsmaar stijgende rentes voordelig uit.”

#Slim

“Hoe groter de vloot, hoe belangrijker om detailrapporten op maandbasis te krijgen. Dankzij sbbSLIM en het zorgvuldig maatwerk van mijn accountant Niels Loete kunnen we exact bijhouden hoeveel elke wagen ons opbrengt of kost en vertellen onze cijfers echt een duidelijk verhaal.” 

Meer inzicht in de cijfers 

Vandaag vertrouwt Tim ook zijn boekhouding aan SBB toe. Want door de groei en omvang van zijn vennootschap, steeg ook de nood aan meer overzicht in de cijfers. Tim: “Hoe groter de vloot, hoe belangrijker om detailrapporten op maandbasis te krijgen. Zo kunnen we exact bijhouden wat een wagen ons opbrengt of kost. Op basis daarvan passen we eventueel onze strategie aan.” 

“Dankzij de softwaretool sbbSLIM en het maatwerk dat mijn SBB-accountant uitwerkte qua rapportering, zien we meteen wat goed loopt en waar de motor eventueel sputtert. We krijgen immers heel mooie, opgesplitste cijfers: per auto of per activiteit – verhuur en laadoplossingen.” 

Niet alleen de software van SBB sprak Tim aan. “Ze bieden totaaladvies, zowel juridisch en fiscaal als financieel. Die diversiteit is een echte meerwaarde. Mijn toenmalige boekhouder had al die bijkomende expertises niet in huis. Het is ook mooi meegenomen dat ze van bij de start betrokken zijn. Als mijn onderneming groeit, dan groeit SBB gewoon mee.”

SBB biedt totaaladvies, zowel juridisch en fiscaal als financieel. Die diversiteit is een echte meerwaarde. Mijn toenmalige boekhouder had al die bijkomende expertises niet in huis.

#Ondernemen

“De aankoop van een elektrische wagen is voor veel particulieren nog te duur. Wij willen een betaalbare huurformule aanbieden, waardoor ook zij de transitie kunnen maken. Samen met SBB wagen we de sprong.”

Iedereen aan boord

Over zijn ambities is Tim vastberaden: “Move2Green moet een vaste waarde worden binnen het EV-landschap. Op het vlak van autoverhuur zijn we al stevig gevestigd in de sector. Nu willen we ook voor onze laadoplossingen een begrip worden.” 

Al zijn de groeiambities wel iets bijgesteld. Tim: “De verkoop van elektrische wagens is het voorbije jaar zo goed als stilgevallen. Ons businessplan van zo’n jaar geleden kan daardoor al in de prullenmand. Onze huurvloot, daarentegen, blijft wél een groot succes. Net door de moeilijkere economische tijden kiezen ondernemingen liever voor investeringen op korte termijn. Huren is dan interessanter dan kopen.” 

Volgend jaar wil Move2Green zich ook tot particulieren richten. ”De aankoop van een elektrische wagen is voor veel mensen nog te duur. Wij willen een betaalbare huurformule aanbieden, waardoor ook zij de transitie kunnen maken. Samen met SBB wagen we de sprong.”

Wil je net als Tim je onderneming doen groeien?