Een woning kopen of huren als arts in opleiding: 10 vragen beantwoord

Als toekomstige arts is je woning één van je belangrijkste kostenposten. Ga je kopen of huren? Hoe pak je het fiscaal op een slimme manier aan? Met welke extra kosten moet je rekening houden? We beantwoorden je meest prangende vragen. 

What’s up doc – eerste hulp bij artsen in opleiding

Ben je (tand)arts in opleiding? Dan ligt er een hele checklist klaar voor je kan starten als zelfstandige. In onze blogreeks ‘What’s up doc’ overlopen SBB en KBC Mediservice de belangrijkste aandachtspunten uit onze infosessies en webinars. Zo begin je goed voorbereid aan je carrière! 

Overzicht

Ga je huren? Dan zijn vooral vragen 1-3 voor jou van toepassing.
Ga je kopen? Dan begin je best bij vraag 4.

Ik wil huren

1. Aan welke kosten kan ik me verwachten? 

Huur je een woning in de buurt van je stageziekenhuis? Dan zijn dit je belangrijkste kosten:

  • De huurprijs, zoals vermeld in je huurcontract.
  • Kosten voor verwarming, elektriciteit, water, internet,…
  • Gemeenschappelijke kosten (als je op een appartement woont).
  • Huurwaarborg: meestal 2 keer de maandelijkse huur. Dit bedrag krijg je terug als je contract afloopt en er geen schade is aan de woning.

Die kosten slorpen een groot deel van je loon op. Gelukkig kan je in sommige gevallen je huur inbrengen als beroepskost. In vraag twee overlopen we daarvoor de voorwaarden. Wil je graag meer weten hoe het inbrengen van kosten in z’n werk gaat? Check dan zeker onze blogpost ‘je fiscale aangifte’.  

2.    Wanneer kan ik huurkosten inbrengen als beroepskost?

  1. Eerst en vooral moet je toestemming hebben van de verhuurder. In veel gevallen krijg je die niet, omdat het voor de verhuurder financieel minder interessant is om zijn/haar pand ‘professioneel’ te verhuren.
  2. Je moet aantonen dat de huur noodzakelijk is voor de uitoefening van je beroep (bv. als het ziekenhuis eist dat je binnen de 5 minuten na een oproep ter plaatse bent). 

3.    Zijn er nog andere kosten omtrent huren waarmee ik rekening moet houden? 

Ja. Ook voor je verzekeringen moet je een budget voorzien. 

  • Je woningverzekering vergoedt de eigenaar voor schade die jij veroorzaakt aan de woning. Je kan je ook indekken voor bijvoorbeeld schade aan de buren. In de woningverzekering zit ook een inboedelverzekering: die verzekert je spullen tegen schade en diefstal.
  • Een familiale verzekering dekt schade die je veroorzaakt aan derden (als je bijvoorbeeld met je fiets hapert aan een geparkeerde wagen).

 

Ik wil kopen

4.    Ik heb een woning gevonden. Wat nu? 

Eerst en vooral doe je een schriftelijk bod. Als de verkoper dat bod aanvaardt, wordt een compromis opgesteld. Vervolgens werkt de notaris de akte uit. Daarna is de woning officieel van jou.  

Uitzondering: nieuwbouwappartementen

Als je een nieuwbouwappartement koopt, is de regeling lichtjes anders. Dan stelt de makelaar de verkoopsovereenkomst op en bewaart hij het voorschot. De akte zelf verloopt wel via de notaris. Ook de berekening van hoeveel geld je leent bij de bank is anders. Je SBB-expert licht dit voor je toe.  

5.    Moet ik een voorschot betalen en zo ja, hoeveel? 
Je betaalt sowieso een voorschot op de woning, meestal 5 à 10% van de totaalprijs. Dat geld schrijf je over naar de notaris, die het bewaart tot op het moment van de akte.

6.    Hoe gaat de lening in z’n werk?
In de meeste gevallen zal je moeten lenen om een woning te kopen. Vooraleer je bank een lening toekent, berekent ze of je de lening wel zal kunnen terugbetalen. Daarbij spelen een aantal parameters een rol: 

  • Je inkomen: de bank checkt hoeveel je verdient, en of je na de betaling van de leningskosten nog genoeg overhoudt om van te leven.
  • Het kredietbedrag dat je vraagt: meestal is de bank bereid om de volledige waarde van je woning te financieren. Wil je ook nog renoveren of koop je een grond waar je een nieuwbouw op wil plaatsen, dan is het mogelijk dat je een extra lening moet afsluiten.

SBB-tip: een lening afbetalen en tegelijk je levensstandaard behouden

Het is perfect mogelijk om bijvoorbeeld de eerste jaren van je carrière een lager bedrag terug te betalen. Zo kan je je levensstandaard aanhouden. Vanaf je meer verdient, kan je het maandelijks terug te betalen bedrag verhogen. 

7.    Ik ben al eigenaar. Moet ik mijn bestaande woning verkopen om een lening te krijgen voor een nieuwe?
Wie een nieuwe woning koopt of bouwt, moet zelf de de registratiekosten ophoesten. Doorgaans gaan het om tienduizenden euro’s. Bezit je al een woning, dan zit dat geld vaak in je huis. Toch moet je niet per se je bestaande woning verkopen. Je kan bijvoorbeeld een overbruggingskrediet aanvragen. Met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat.

Daarnaast is ook uitstel van kapitaalbetalingen mogelijk, als je tijdens de bouwperiode financieel krap zit. Overleg gerust met je SBB-adviseur wat de mogelijkheden zijn.
 

SBB-tip: een lening afbetalen met je vennootschap

Als je een vennootschap opricht, kan je op termijn geld uit de zaak halen om je lening af te betalen. Bekijk gerust met je SBB-expert hoe dit werkt.


8.    Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden? 

  • Notariskosten
  • Registratierechten ofwel btw. Welke van deze twee wordt toegepast, hangt af van wie je koopt (een particulier of beroepsoprichter) en van de aard van je project (een nieuwbouw of een ‘vernieuwbouw’). Je SBB-expert licht deze termen voor je toe en vertelt je meer over de btw-tarieven.  

9.    Welke verzekeringen en waarborgen horen bij de aankoop van een woning? 
Als je een lening aangaat, zal de bank zich willen indekken tegen wanbetalingen. Daarvoor zijn er bepaalde waarborgen, zoals de hypotheek of volmachthypotheek.

De hypotheek is een akte via de notaris die bepaalt dat de bank een voorrecht heeft op de woning als jij je lening niet kan terugbetalen. De bank kan in dat geval de verkoop van je woning vragen en met die opbrengst het krediet terugbetalen. 

De volmachthypotheek: een ‘light’-versie van de hypotheek

De hypotheek is een dure zaak. Daarom bestaat er ook de mogelijkheid om een volmachthypotheek aan te gaan, die minder kosten met zich meebrengt. Bespreek met de bank of dit voor jouw project van toepassing kan zijn. 

Bovendien is het ook nodig om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dient om je lening of een deel daarvan terug te betalen in geval je overlijdt. Zo komen de leningkosten niet op de schouders van je nabestaanden.  

Ten slotte bestaan er ook nog een aantal schadeverzekeringen:

  • De woningpolis: daarmee verzeker je schade die ontstaat door externe factoren (vb. een kapotte waterleiding)
  • De verzekering voor de bouwer: dit is een extra verzekering die je afsluit voor als er bv. een ongeval op de werf gebeurt
  • De familiale verzekering: voor schade die je toebrengt aan derden
     

10.    Kan ik een deel van mijn aankoop inbrengen als beroepskost?
Dat kan zeker. Het gedeelte van je woning dat je beroepsmatig gebruikt, kan je inbrengen. Je moet dus nagaan hoeveel procent van je woning je zal gebruiken voor je beroep. 

Ook andere kosten zijn afschrijfbaar, zoals je gebouw of je notariskosten. Sommige kosten zijn dan weer niet afschrijfbaar, zoals je grond. Vraag zeker toelichting bij je SBB-adviseur voor een overzicht van de kostenposten en hun fiscale aftrekbaarheid. 

Geen antwoord gevonden op je vraag of kan je wat hulp gebruiken?

Je SBB-expert helpt je met plezier op weg! Nog niet ingeschreven voor ‘What’s up doc’? Dat kan hier

Nathalie Put
Nathalie Put