Wanneer zijn evenementen van vzw’s vrijgesteld van btw?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Annette Philips
Fiscaal advies

Heel wat vzw’s moeten geen btw aanrekenen op hun inkomsten. Bekende voorbeelden zijn vzw’s in de sport- of culturele sector (zoals musea of bibliotheken) of vzw’s van sociale aard (jeugdhuizen, instellingen voor ouderenzorg, centra voor mensen met een beperking …).

Extra regeling voor financiële steun

Bovenop die standaardvrijstelling voor je gebruikelijke activiteiten, bestaat nog een aparte btw-vrijstelling voor activiteiten die mikken op financiële steun. Denk aan het jaarlijkse eetfestijn van je sportclub of een jeugdbeweging die deur-aan-deur wafels verkoopt.

 

Belangrijke voorwaarde

De inkomsten uit deze activiteiten mag je enkel gebruiken om je normale werkingskosten te dekken. Hierop bestaat één uitzondering: je mag ze ook aan een goed doel schenken.

Maximaal vier per jaar

Belangrijk is dat deze events niet leiden tot ‘concurrentieverstoring’. Vrij vertaald: je mag niet te veel in het vaarwater komen van organisaties met soortgelijke activiteiten die hiervoor wel btw afdragen. Daarom mag je maximaal vier keer per jaar een evenement organiseren. Een event dat maximaal drie opeenvolgende dagen duurt, wordt als één evenement gezien. Hoeveel omzet je dan precies draait, maakt niet uit.

Toch meer events gepland?

Plan je meer dan vier evenementen per jaar? Check dan eerst bij je btw-controlekantoor of er mogelijk sprake is van concurrentieverstoring. Krijg je geen btw-vrijstelling voor je events? Dan moet je je registreren als btw-plichtige. Je moet dan vanaf het eerstvolgende kwartaal btw aanrekenen en doorstorten, en dat minstens voor een volledig kalenderjaar.

 

De kleine ondernemingsregeling

Ligt je jaaromzet lager dan 25.000 euro? Dan kom je misschien in aanmerking voor een ander type van btw-vrijstelling. Lees hier meer over de zogeheten kleine ondernemingsregeling.

Twijfel je over welke regeling voor jou de voordeligste is? Of ben je verdwaald in het bos van btw of fiscale verplichtingen? Neem contact op met een SBB-adviseur in je buurt. We helpen je graag verder!