Vastgoed fiscaalvriendelijk schenken met je kmo: best practices

Onroerend goed schenken met je vennootschap is fiscaal interessant als je het op de juiste manier aanpakt. Van schenk- en erfbelasting tot de belangrijkste kansen en valkuilen: SBB vertelt je waar je op moet letten. 

Schenken: een goed idee?

Binnen vermogensplanning kies je op een bepaald moment tussen een schenking of een testament, of een combinatie van beide. We schreven al dat schenkingen steeds populairder worden. De tarieven van de schenkbelasting zijn immers aanzienlijk lager dan die van de erfbelasting. Voor vastgoed kan het bovendien extra interessant zijn om te schenken via een vennootschap. Hoe dat werkt, kom je in deze blog te weten. 

Tip: vooral voor alleenstaanden en mensen zonder kinderen kan de hoge erfbelasting erg nadelig zijn. Bekijk de opties voor schenken met je SBB-expert! 

De schenkbelasting voor roerende en onroerende goederen

Schenken is voordelig, maar ook niet zonder kosten. In Vlaanderen betaal je immers schenkbelasting. Die verschilt opmerkelijk tussen onroerende en roerende goederen. In het geval van onroerende goederen hanteert de fiscus een progressief tarief dat oploopt tot 27% in rechte lijn en tussen partners. Voor anderen, zoals broers en zussen, liggen deze tarieven nog hoger. 

Op roerende goederen betaal je minder belastingen: de schenkbelasting bedraagt 3% in rechte lijn en tussen partners én 7% voor anderen (vaste tarieven).

Benieuwd naar de precieze tarieven per schijf? Je vindt ze hier. Wij geven met plezier toelichting.

Maak vastgoed roerend

In plaats van vastgoed te schenken als onroerend goed, kan je het ook onderbrengen in een vennootschap. Enige tijd later kan je dan de aandelen van die vennootschap schenken aan je partner of familie. Die aandelen zijn roerende goederen, waarop je dus een pak minder schenkbelasting verschuldigd bent. Ook voorkom je op deze manier het opduweffect of progressievoorbehoud bij opeenvolgende onroerende schenkingen tussen dezelfde personen binnen de drie jaar of bij overlijden van de schenker binnen de drie jaar na een onroerende schenking.

Een vennootschap waarin onroerend goed is ondergebracht noemen we een patrimoniumvennootschap. Het oprichten daarvan kost uiteraard ook geld en tijd, maar vaak is het toch de moeite waard gezien de lagere kosten op de lange termijn. 

Tip: sommige vennootschapsstructuren zijn minder geschikt als patrimoniumvennootschap, zoals de maatschap. Benieuwd welke vennootschapsstructuren zich wel goed lenen voor onroerende goederen? Je leest het in deze SBB blogpost. 

Vermijd fiscaal misbruik

Opgepast: het inbrengen van vastgoed in een vennootschap en vervolgens het schenken van aandelen van deze vennootschap mag niet louter fiscaal gemotiveerd zijn. Je moet voldoende niet-fiscale intenties aantonen, zoals familiale en/of economische motieven. Een aantal voorbeelden:

  • Je wil als schenker het patrimonium in de familie houden, om bijvoorbeeld het familiale vermogen globaal in stand te houden en te verankeren.
  • Je bent niet van plan om de aandelen in de vennootschap te vervreemden op lange termijn.
  • Je wil het professioneel en structureel beheer van het onroerend goed binnen de familie beheren.

Het is aan jou als belastingplichtige om deze motieven aan te tonen. Bovendien is het ook belangrijk dat je genoeg tijd laat tussen inbreng en schenking. Wie op dezelfde dag onroerend goed inbrengt en meteen aandelen schenkt, loopt ongetwijfeld tegen de lamp.  

Van schenken aan je partner tot een of meerdere kinderen en zelfs broers of zussen: elk geval is anders. Bekijk met je SBB-expert welke oplossing voor jou de beste is. 

Bekijk steeds het totale plaatje

Kortom: het is cruciaal om goed in kaart te brengen waarvoor je het vastgoed wil gebruiken, en wat het finale doel ervan is. 

Voordelen van vastgoed in een vennootschap Nadelen van vastgoed in een vennootschap
  • Minder kans op conflicten rond beheer van het vastgoed als je schenkt aan meerdere mensen, want de meerderheid moet steeds akkoord gaan. 
  • In een vennootschap werk je met bruto inkomsten.
  • Je kan vastgoed in een keer aan één vast percentage schenken.
  • Als je het pand verhuurt, worden de inkomsten als winst beschouwd, en die is belastbaar.
  • Je betaalt een belasting op de meerwaarde bij verkoop.

 

 

Niet elk nadeel hoeft onoverkomelijk te zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld manieren om je huurinkomsten af te schermen van de vennootschapsbelasting. Daarover treden we in deze blogpost niet in detail, maar je merkt aan het grote aantal regels en optimalisaties wel dat dit specialistenwerk is. Maak er dus een topprioriteit van om solide regelingen te treffen. 

Bekijk jouw specifieke case met een SBB-adviseur

We vinden samen de beste vastgoedoplossing voor jouw vennootschap.