Tandarts worden in een groepspraktijk? Bereid je sprong voor met 6 vragen

Als tandarts instappen in een groepspraktijk biedt tal van voordelen: je profiteert van het bestaande imago en patiëntenbestand, deelt kosten met collega’s en kan rekenen op de expertise van collega-tandartsen in je praktijk. Toch ga je voor deze keuze best niet over één nacht ijs. Stel jezelf altijd deze 6 vragen voor je een associatie aangaat.    

Wat is een associatie? 

Een associatie is een samenwerking tussen tandartsen op lange termijn. Veel tandartsen kiezen voor een associatie na een stage in een groepspraktijk, een vervangingscontract (bv. voor een zwangere collega) of een tijdelijke samenwerking. Je kan ook samen met een collega een solopraktijk overnemen van een tandarts die met pensioen gaat.  

 1.    Hebben jij en je collega’s dezelfde wensen en visie?

Waarom wil je in een groepspraktijk werken? En wat is je visie op de uitbouw van de praktijk? Denk hier op voorhand over na en bespreek je wensen met je collega’s. Zo ben je zeker dat je de goede samenwerkingsvorm kiest en duidelijke afspraken maakt. 

Voorbeeld: je potentiële associé wil de praktijk kleinschalig en lokaal houden, met een focus op de persoonlijke band met elke patiënt. Hij is vooral op zoek naar een betere work-lifebalance en wil daarom de krachten bundelen. Jij ziet het grootser: je wil samenwerken met een orthodontist en paradontoloog om een breed aanbod uit te bouwen. In dat geval vormen jullie wellicht minder een match.

Twijfel je nog?

Een associatie heeft voordelen, maar is niet voor iedereen de beste keuze. Weeg de voor- en nadelen van een solo- en groepspraktijk af voor je beslist.

2.    Welk soort samenwerking verkies je? 

Een associatie kan verschillende vormen aannemen. Wanneer tandartsen het over een associatie hebben, bedoelen ze doorgaans een verticale samenwerking. Daarbij werk je in onderaanneming van een andere tandarts, of gebruik je in ruil voor een vergoeding de praktijk en het materiaal van je associé. Je kan ook samen de kosten van de praktijk dragen in een kostenassociatie, of kiezen om naast kosten ook erelonen te delen in een vennootschap

Informeer naar de verschillende mogelijkheden en vraag – als je in een bestaande groepspraktijk wil instappen – de overeenkomst van de associatie of de statuten van de tandartsvennootschap op.

Zie je het bos door de bomen niet meer? Je adviseur helpt je de opties wikken en wegen.

3.    Hoe ga je om met de financiële kant? 

Vergeet niet om op voorhand duidelijke afspraken te maken over de inkomsten en uitgaven van de praktijk. Hoe verdeel je de maandelijkse huurkost en wat met investeringen in medische apparatuur? Welke vergoedingen zijn er voorzien en waarvoor dienen ze? 

Wat je precies allemaal te bespreken hebt, hangt af van het type samenwerking dat je kiest. En de beslissingen die je neemt, kunnen een belangrijke financiële impact hebben. Ga dus – voor je knopen doorhakt – langs bij je adviseur om onaangename verrassingen te vermijden. 

Sommige groepspraktijken vragen een instapsom. Dat is niet ongewoon, maar je gaat best wel na waarvoor deze dient. Soms geldt ze als vergoeding omdat je kan starten met   bestaand patiënteel, of als voorschot op bepaalde kosten. Of je koopt er een deel van de inboedel van de praktijk of aandelen in de vennootschap mee. 

4.    Hoe wil je de groepspraktijk beheren?

Een praktijk runnen is meer dan enkel patiënten zien. Bespreek dus ook met je toekomstige collega’s hoe je de taken verdeelt, en op welke manier je dagelijks samenwerkt:

  • Wie neemt de administratie op zich?
  • Hoe organiseer je de opvolging van stagiairs?
  • Op welke manier neem je beslissingen over aankopen en andere kosten? 

Voorbeeld: kantoormateriaal aankopen kan individueel gebeuren tot max. 500 euro, maar zwaardere investeringen in medische apparatuur (vb. een RX-scanner of tandartsstoel) bespreek je in groep. Ook over de aanwerving van een tandartsassistente beslissen jullie in groep – en moet iedereen akkoord zijn.

Verticale associatie

Werk je in onderaanneming bij een collega-tandarts of maak je slechts gebruik van zijn praktijk? Dan is het eenvoudig: de tandarts die de investeringen draagt, volgt ook de administatie op. 

5.    Huur je een praktijk of koop je vastgoed aan?

Een degelijke praktijk op een goede locatie draagt bij tot het succes van je samenwerking. Huur je samen met je collega’s een pand, laat je dan adviseren over de duur en opzegmogelijkheden van het contract. 

Kies je ervoor om samen te investeren in een tandartspraktijk, denk dan goed na over de manier waarop:

  • Koop je het pand in mede-eigendom of via een aparte vastgoedvennootschap? 
  • Kopen alle collega-tandartsen mee aan of niet? 

Vergeet niet om rekening te houden met het eventuele vertrek van collega’s uit de associatie: wat gebeurt er dan met de praktijk, en met de afbetaling van de lening? 

6.    Wat als de samenwerking eindigt? 

De laatste vraag is minder fijn, maar toch sta je hier best al bij stil voor je in een associatie stapt. Werk je samen met collega-tandartsen, dan ga je een engagement aan op verschillende vlakken: samen werf je personeel aan, investeer je in materiaal, ga je een lening aan, enz. 
Verlaat jij of een collega de praktijk, dan stoppen die engagementen niet automatisch. Je moet er samen een oplossing voor vinden. Maak daarom vanaf het begin ook deze afspraken:

  • Wie staat in voor lopende kosten, zoals huur, personeel en software-licenties?
  • Ontvangt een collega die uittreedt een vergoeding voor de aangebrachte patiënten? Of neemt de vertrekkende collega zijn patiënten mee? 
  • Mag je als uittredende tandarts nog deel uitmaken van de vastgoedvennootschap?

Neem deze afspraken meteen op in de samenwerkingsovereenkomst. Zo hoef je niet meer te onderhandelen op het moment dat de samenwerking wijzigt en verloopt de uittrede vlotter. 

In de praktijk: reken op je SBB-expert

Sommige knopen hak je zelf door, zoals de keuze om solo of in groep aan de slag te gaan. Maar de financiële implicaties van wat je kiest onder de loep nemen: da’s voer voor je accountant. 

Zo gaan we samen voor een gezonde praktijk: jij concentreert je op patiënten, wij op de cijfers en juridische structuren. Meer tips, informatie en inspiratie voor tandartsen vind je hier verzameld.

Nathalie Put
Nathalie Put