Werken in een groeps- of solopraktijk als tandarts: wat kies je?

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

 • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
 • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
 • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
 • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
 • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Sofie Libotton
Zakelijk-juridisch advies

Een solopraktijk: vrijheid en controle

Een eigen praktijk opstarten, kan onder de vorm van een eenmanszaak of vennootschap. Solo aan de slag gaan heeft als grootste voordeel dat je de touwtjes volledig in handen hebt. En dat op verschillende vlakken: 

 • Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je werkt. Wil je op woensdagnamiddag geen consultaties plannen, dan kan dat. Start je graag vroeg, of eerder laat op de dag? Jij kiest. Voor eventuele vervangingen of dringende opvolging van patiënten (bijvoorbeeld bij ziekte of vakantie) kan je afspreken met een tandarts uit je buurt of eventueel een tijdelijk vervangingscontract aangaan.  
 • Je kiest zelf hoeveel en waarin je investeert en hoeft daarin met niemand rekening te houden. Zo kan je de praktijk inrichten naar jouw wens, en nieuwe apparatuur aankopen wanneer jij dat nodig acht. 
 • Doordat je alleen werkt, verlies je geen tijd met overleg. Lekker efficiënt.
 • Alle inkomsten – uit premies, toeslagen en erelonen – zijn voor jou. 

Klinkt goed? Beslis niet te snel, want al die vrijheid heeft natuurlijk ook een keerzijde: 

 • Doordat je er alleen voor staat, kan je je klantenbestand niet oneindig uitbreiden. Er zijn nu eenmaal slechts 24 uren in een dag. 
 • Een solopraktijk runnen is arbeidsintensief: ook het administratieve luik komt op jouw bord. Verder zal je misschien minder snel tijd vinden om je te specialiseren in nieuwe materie, zoals esthetische tandheelkunde of implantaten.
 • Alle inkomsten zijn voor jou, maar je draagt ook investeringen alleen. Dat kan een mogelijke rem zijn op de groei van je praktijk. 

 

Overtuigd om solo te starten, maar geen idee waar te beginnen? 

Ontdek hoe tandarts Vincent zijn eigen praktijk uit de grond stampte. 

 

Een groepspraktijk: bouwen op bestaande reputatie

Samen met andere tandartsen in één praktijk werken, kan op verschillende manieren. Welke vorm je ook kiest, je hebt één groot voordeel tegenover alleen werken: je start niet van nul. 

 • Je profiteert van een bestaande reputatie en klantenbestand. Op je eigen ritme zorg je dat de praktijk verder groeit met eigen klanten. 
 • Je start  in een uitgerust kabinet in de praktijk. Tandartsstoel, lampen, kasten en medische apparatuur – het is allemaal al voorhanden. Grote investeringen zijn dus niet nodig, hou er wel rekening mee dat je mogelijks een instapvergoeding of maandelijkse huur betaalt voor het gebruik van het kabinet.
 • Zijn er toch investeringen nodig, dan deel je de kosten met de andere tandartsen in de praktijk. 
 • Je kan rekenen op de expertise van je collega’s. Door regelmatig te overleggen, verhogen jullie samen de kwaliteit en efficiëntie van jullie diensten. Werkt er bijvoorbeeld een kaakchirurg in je praktijk, dan kunnen jullie samen ook complexere dossiers aan.
 • Consultaties en patiënten verdeel je onder je team. Daardoor is de werkdruk mogelijk lager dan bij een solopraktijk, en bewaar je een gezonde work-lifebalance. 

Welke vorm kies je?

Hou bij de keuze voor een solo- of groepspraktijk rekening met je rechten en plichten, maar verlies ook je eigen persoonlijkheid en gevoel niet uit het oog: vaar je graag je eigen koers, of schitter je vooral in teamverband? Alle financiële en praktische factoren ten spijt: het voornaamste is dat jij je zelf 100% goed voelt in je rol. 

 

Vergeet trouwens niet dat …

je gedurende je carrière nog kan veranderen. Als solotandarts kan je er op elk moment voor kiezen om samen met collega’s een praktijk uit te bouwen. Dat kan op verschillende manieren. 

Ook als tandarts in een groepspraktijk kan je overschakelen naar een eigen praktijk. Neem dan wel je contract onder de loep: mogelijk bevat dat een niet-concurrentiebeding, en brengt je vertrek een aantal kosten met zich mee. Soms heb je ook recht op een uitdiensttredingsvergoeding. Bespreek je plannen en contract met je adviseur om met een gerust hart de stap te zetten.

In de praktijk: reken op je SBB-expert

Zelf al die opties en regels vanbuiten leren is onbegonnen werk. Dat is voer voor je boekhouder of accountant. Wij helpen jou met die en andere slimme keuzes, zodat jij je kan concentreren op wat écht telt: je praktijk. Meer tips, informatie en inspiratie voor tandartsen vind je hier verzameld.  Liever persoonlijk advies? Maak dan vrijblijvend een afspraak in een van onze kantoren.

Maak een afspraak