Financieel-strategisch advies
Starters

Hoe start-up Homate de domoticamarkt op z’n kop zet – met SBB als 3e teamlid

Niels Van Rijsselberghe

Van elke woning een smart home maken. Dat is de missie van Homate. Seppe De Cock en Gauthier Tijtgat, de  founders van deze start-up, stootten tijdens hun studies op een gat in de West-Europese domoticamarkt. Samen met SBB maken ze zich klaar om een versnelling hoger te schakelen.

Samen slim ondernemen 

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

 

Student-ondernemers met een missie

Om domotica toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen, ontwikkelden Gauthier en Seppe draadloze controllers waarmee je al je apparaten vanop één plek kan besturen. Hiervoor richtten ze Homate op. “Omdat we allebei nog studeerden, kozen we omwille van de lage opstartkost en flexibiliteit voor een maatschap”, vertelt Seppe. 

Eens de controller marktklaar was, reven ze vlot hun eerste klanten binnen én sleepten ze verschillende prijzen in de wacht. Seppe: “Homate stond op de kaart. Om onze eigen risico’s te beperken, drong een veiligere vennootschapsvorm zich op.” Dat bevestigde ook SBB-adviseur Niels Van Rijsselberghe, met wie het duo aan de praat raakte tijdens de Gentrepreneur Awards.

Van maatschap naar BV

“Niels verbaasde ons met zijn klare taal en duidelijke expertise in ons nichevak. We zaten meteen op dezelfde golflengte: met een besloten vennootschap konden we onze ambities veilig waarmaken”, zegt Gauthier. In augustus 2021 stapten Gauthier en Seppe over naar SBB. Het eerste actiepunt was, natuurlijk, een BV oprichten. Het ideale scenario hiervoor: een exploitatievennootschap waarvan Gauthier en Seppe aandeelhouder zijn met elk een aparte onderneming. 

 

#slim

“Met een besloten vennootschap konden we onze ambities veilig waarmaken.”

Waarom een BV?

“Seppe studeert nog, Gauthier werkt in loondienst en is zelfstandig foto- en videograaf”, licht SBB-adviseur Niels Van Rijsselberghe toe. “Daarom was ons advies dat zij hun diensten factureren aan Homate BV. Zo behouden ze hun goede verstandhouding en kunnen ze gemaakte kosten fiscaal inbrengen.”

 

SBB als derde lid van het Homate-team

Ook de keuze voor SBB was gestoeld op zekerheid. Seppe vertelt: “Met een partner zoals SBB aan je zijde, speel je op safe. Ze geven je goede raad in elk domein: van boekhoudkundig, financieel, juridisch tot fiscaal advies.” 

“Het lijkt alsof Niels deel uitmaakt van ons team”, vult Gauthier aan. “Hij weet perfect waar we staan in de markt en helpt ons proactief kosten te besparen en kansen te grijpen. Zo wees hij ons bijvoorbeeld op de voordeligste manier om brandstof te verrekenen aan onze onderneming en probeert hij ons momenteel te introduceren op een evenement van de Bouwunie.”  

 

#samen

“Homate bestaat niet uit twee, maar drie teamleden: Seppe, ik en SBB-adviseur Niels. We bespreken alles als een team.”

 

Smart administration

Het boekhoudkundige luik van Homate neemt vooral Seppe voor zijn rekening: “Door de administratie te automatiseren met sbbFACT en sbbSLIM verlies ik geen kostbare tijd. Het digitale platform geeft ons een duidelijk overzicht van onze cijfers en welke acties vereist zijn, bijvoorbeeld bij de afsluiting van een boekjaar.” 

Ook Gauthier is enthousiast: “Ik ben niet de man van de cijfers, maar dankzij de eenvoudige lay-out en handige grafieken ben ik ook in één oogopslag mee met onze financiële situatie.” 

Erkenning als domoticaspeler

Gauthier en Seppe willen met Homate snel voet aan grond krijgen. Eerst in België, nadien willen ze voorzichtig de grens oversteken naar Frankrijk, Nederland en Luxemburg. 

Gauthier: “Belgen staan niet meteen te springen voor nieuwe technologieën. Op de middellange termijn zullen we hier even zoet zijn met credibiliteit en naamsbekendheid op te bouwen. Maar binnen drie à vier jaar willen we dat particulieren en bedrijven Homate afwegen als lokale domoticaspeler tegenover de Niko’s en Google’s van de ‘smart home’-markt.”

Groeien vraagt om fiscale optimalisaties …

Die ambitie lijkt alvast een haalbare kaart. Homate onderhandelt over intensieve samenwerkingen: onder andere met een projectontwikkelaar en een specialist in energietechnieken zoals zonnepanelen. “Als we die grote projecten binnenhalen, kloppen we bij SBB aan om verdere fiscale optimalisaties te bespreken. Auteursrechten, bijvoorbeeld, worden dan interessant.”

… en extra kapitaal

Om hun slimme controller nog verder te ontwikkelen en hun onderneming te laten groeien, zoeken Gauthier en Seppe extra kapitaal. “Organisch groeien, duurt te lang. Om een voorsprong te nemen op de concurrentie in de snel veranderende technologiemarkt, moeten we vliegensvlug schakelen. Daarvoor hebben we financiering nodig. Om die te kunnen aantrekken, stelt SBB een waardering op van Homate”, bevestigt Seppe.

 

#ondernemen

“Om vliegensvlug te kunnen schakelen, hebben we financiering nodig. SBB stelt een waardebepaling op van Homate zodat we die kunnen aantrekken.”

 

Het financieringsplatform Winwinner engageert zich om de meest geschikte financieringsmix samen te stellen voor deze start-up. Maar het duo spreekt ook zelf met andere geïnteresseerde investeerders. “Voordat we met een derde partij in zee gaan, zullen we ongetwijfeld eerst alle documenten en contracten door SBB laten opstellen of controleren. Zo zijn we zeker dat de fundamenten stevig zijn.” 

Ook een ambitieus ondernemingsplan?