Financieel-strategisch advies
Ondernemers
Bouw

Totaaladvies voor Jo en Johan bij de overname van hun dakwerkbedrijf

Sofie Libotton

Na bijna twintig jaar keihard werken besloten Jo en Johan de Brabander hun grote droom na te jagen. Het koppel kocht vastgoed voor verhuur in Spanje en zette z’n succesvolle dakwerkbedrijf in België te koop. Corporate finance advisor Wouter begeleidde Jo en Johan van a tot z bij de verkoop van hun zaak en betrok de nodige andere adviseurs in het verhaal.

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

#Samen

Johan: “We rekenen al jaren op SBB voor onze boekhouding, maar onze samenwerking werd nog een stuk intenser toen we besloten onze onderneming over te laten. Onze SBB-accountant schakelde daarvoor het SBB-adviesteam in. Wouter was als corporate finance advisor tijdens het hele traject ons vaste aanspreekpunt. Dat bezorgde ons gemoedsrust en vertrouwen, zeker op de momenten dat het wat tegenzat.”

“Zo hadden Jo en ik eerst zelf een overnemer gevonden, maar die blies enkele weken later toch alles af. Wouter ging daarop zelf op zoek naar nieuwe potentiële overnemers en screende ze grondig op hun achtergrond en solvabiliteit voor hij ze aan ons voorstelde. Dat bespaarde ons heel wat tijd en stress. Zo kwamen we uiteindelijk bij twee ambitieuze jongemannen uit die samen op zoek waren naar een interessant overnametarget.”

Wist je dat …

deze overname een zogeheten 'share deal' is? Wouter, corporate finance advisor bij SBB: “Daarbij verkoopt de overlater de aandelen van de vennootschap. De overnemer verkrijgt dan de volledige vennootschap (met alle activa en schulden). Bij een 'asset deal' is de vennootschap dan weer de verkoper en worden slechts (één of meerdere) onderdelen van de vennootschap verkocht.  Juridisch en fiscaal twee heel verschillende situaties voor verkoper én koper. 

#Slim

Jo: “In het begin van ons overnametraject hadden we totaal geen idee van de waarde van onze onderneming. Maar dankzij de uitgebreide financiële analyse en waardering van Wouter wisten we snel welke prijs realistisch was en hoe het verdere verkoopproces er zou uitzien.”

“Wouter kon met specifieke vragen ook aankloppen bij zijn collega-adviseurs. Een enorme troef! Zo betrok hij een juridisch adviseur om de verschillende overeenkomsten op te maken, een btw-adviseur toen een btw-herziening nodig was, fiscalisten om onder meer overtollige cash uit de vennootschap te halen … Ondersteuning die we bij onze vroegere boekhouder nooit gekregen zouden hebben.”

“Dat Wouter via een internationaal netwerk waar SBB deel van uitmaakt ook Spaanse fiscalisten kon contacteren, bleek bovendien een enorme lifesaver: we ontdekten zo dat we beter nog niet onmiddellijk naar Spanje verhuisden, anders betaalden we daar als inwoner 25% extra belastingen op onder andere de verkoop van onze onderneming. Zo zijn er nog heel wat zaken die we zonder Wouter en SBB nooit hadden kunnen voorzien.”

Wist je dat … 

een overnameproces bij SBB bestaat uit een aantal vaste fases, waarbij telkens financiële, juridische en fiscale aspecten komen kijken? Wouter, corporate finance advisor bij SBB: “Pas zodra de ene fase is afgerond, kan je starten aan de volgende. Een overname neemt dus  sowieso verschillende maanden in beslag. Daarom is het een troef dat bij ons alle adviseurs onder één dak zitten: je verliest geen kostbare tijd.”

Lees meer over onze ondersteuning bij bedrijfsoverdracht

#Ondernemen

Johan: “Ondernemen is een passie. Je wordt ermee geboren. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van keihard werken. Gelukkig hoefden we ons nooit zorgen te maken. Onze SBB-accountant was in het verleden altijd al vlot bereikbaar en bij het overnameproces stonden Wouter en zijn collega-adviseurs altijd klaar om onze vragen te beantwoorden.”

“Nu ook de overname succesvol afgerond is, kunnen we met een gerust hart naar Spanje vertrekken. Maar ook daar staat ons eerst nog wat werk te wachten: onze appartementen zijn perfect in orde, maar kunnen een opfrisbeurt gebruiken. Eens dat gebeurd is, gaan we ze verhuren en willen we ook zelf genieten van de Spaanse zon en gastvrijheid. En onze kinderen verhuizen met veel plezier mee.”

Sofie Libotton
Sofie Libotton
regiodirecteur advies