Nieuwe steunmaatregel voor de horeca: vrijstelling van de bijdrage aan het FAVV voor 2020

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Johanna Waelkens

Wat houdt de maatregel in?

Alle bedrijven actief in de voedselketen die onder de controle vallen van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), zijn onderworpen aan een jaarlijkse heffing.

Indien jouw bedrijf onder deze controle valt, kan je beroep doen op een vrijstelling van deze jaarlijkse bijdrage. Deze kwijtschelding varieert tussen 49,24 euro en 3.433,82 euro per onderneming, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het aantal werknemers.

Deze vrijstelling geldt voor het jaar 2020.

Voor wie geldt de maatregel?

De maatregel is van toepassing op ondernemingen in de horecasector (hotels, restaurants, cafés) en de voedselsector (marktkramen, foodtrucks), en dit op het gehele Belgische grondgebied.

Grote ondernemingen die reeds in moeilijkheden waren op 31 december 2019 kunnen niet genieten van deze maatregel. Micro- en kleine ondernemingen die op 31 december 2019 moeilijkheden ondervonden, hebben echter wel recht op de steunmaatregel, op voorwaarde dat ze zich niet in een procedure van gerechtelijke reorganisatie bevinden.

Er zouden zo’n 62.000 horeca-uitbaters recht hebben op de steun, en zo’n 3.500 mobiele voedselverkopers. 

Overige maatregelen voor de horeca

Naast deze nieuwe steunmaatregel, gelden er al een heel aantal corona steunmaatregelen voor de horecasector. Een overzicht:

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze nieuwe steunmaatregel? Die vind je hier.