Nieuwe steunmaatregel voor de horeca: vrijstelling van de bijdrage aan het FAVV voor 2020

Johanna Waelkens

Ondernemingen in de horeca- en voedselsector die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis, kunnen vanaf nu een vrijstelling bekomen voor hun bijdrage aan het FAVV. In deze blog lees je wat de maatregel inhoudt en wie er beroep op kan doen.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wat houdt de maatregel in?

Alle bedrijven actief in de voedselketen die onder de controle vallen van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), zijn onderworpen aan een jaarlijkse heffing.

Indien jouw bedrijf onder deze controle valt, kan je beroep doen op een vrijstelling van deze jaarlijkse bijdrage. Deze kwijtschelding varieert tussen 49,24 euro en 3.433,82 euro per onderneming, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het aantal werknemers.

Deze vrijstelling geldt voor het jaar 2020.

Voor wie geldt de maatregel?

De maatregel is van toepassing op ondernemingen in de horecasector (hotels, restaurants, cafés) en de voedselsector (marktkramen, foodtrucks), en dit op het gehele Belgische grondgebied.

Grote ondernemingen die reeds in moeilijkheden waren op 31 december 2019 kunnen niet genieten van deze maatregel. Micro- en kleine ondernemingen die op 31 december 2019 moeilijkheden ondervonden, hebben echter wel recht op de steunmaatregel, op voorwaarde dat ze zich niet in een procedure van gerechtelijke reorganisatie bevinden.

Er zouden zo’n 62.000 horeca-uitbaters recht hebben op de steun, en zo’n 3.500 mobiele voedselverkopers. 

Overige maatregelen voor de horeca

Naast deze nieuwe steunmaatregel, gelden er al een heel aantal corona steunmaatregelen voor de horecasector. Een overzicht:

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze nieuwe steunmaatregel? Die vind je hier.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting