Omgevingsadvies
Ondernemers

SBB ontzorgt J&S Packaging Services met omgevingsvergunning voor nieuw bedrijfsgebouw

Maaike Byl

“Ik run een kartonnagebedrijf, milieuvergunningen zijn niet mijn corebusiness.” Aan het woord is Stef Fockaert, bestuurder van J&S Packaging Services. Zijn bedrijf maakt massief kartonnen verpakkingen. Omdat dat een milieuhinderlijke activiteit is, moest Stef voor zijn nieuwbouw een omgevingsvergunning aanvragen. Milieuadviseur ter zake Maaike Byl regelde alles tot in de puntjes.

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

J&S Packaging Services uit Hoogstraten produceert massief kartonnen verpakkingen. Het kartonnagebedrijf zag in 2009 het licht als eenmansbedrijf en telt intussen 25 medewerkers. Naast de kartonnage zelf heeft J&S Packaging Services 10.000 m² stockageruimte en twee eigen vrachtwagens om de bestellingen te leveren.  

De start als ondernemer

Ondernemer Stef Fockaert: “In 2009 ben ik gestart met het vensteren van dozen. Naarmate ik het wereldje beter doorgrondde, besefte ik dat er meer inzat. Sinds 2015 maken wij verpakkingen van a tot z.”

Op het terrein naast de huidige productievestiging huurde Stef een loods voor zijn kartonnage en stockage, die hij in 2017 kon kopen. In 2018 kocht hij ook het terrein naast de deur om zijn eigen kartonnage met magazijn te bouwen. Begin 2023 nam het team het gloednieuwe bedrijfspand in gebruik. 

#Samen

“Voor SBB is een milieudossier natuurlijk dagelijkse kost, maar niet voor mij. Ik was dan ook blij dat Maaike me bij elke nieuwe stap in het dossier uitleg gaf in mensentaal.”

Activiteiten met milieuhinder

Voor de nieuwbouw had J&S Packaging Services een omgevingsvergunning nodig. Stef: “Om kartonnen verpakkingen te maken, gebruiken we inkten en lijmen, er is vervuild afvalwater, we hebben twee vrachtwagens en onze eigen dieseltank ... Het zijn stuk voor stuk activiteiten met een mogelijke milieuhinder.

Een vriend tipte SBB. Het bedrijf waar hij werkte, had hen ook al ingeschakeld voor complexere dossiers.
Stef Fockaert
J&S Packaging Services

Voor advies en ondersteuning klopte Stef bij de experten milieureglementering van SBB aan. “Maaike van SBB heeft alle nodige documenten verzameld en vervolgens de aanvraag gedaan bij het omgevingsloket van de gemeente”, vertelt hij verder. “Ik had er eigenlijk geen omkijken naar.”

#Slim

“Maaike Byl, milieuadviseur bij SBB, heeft na analyse van de verplichtingen alle nodige documenten verzameld en vervolgens de aanvraag gedaan bij het omgevingsloket van de gemeente. Ik had er geen omkijken naar.”

Op aanraden van een vriend

Hoe hij bij SBB terechtkwam? Stef: “Via via. Toen ik in 2017 de loods kon kopen die ik huurde, moest de milieuvergunning worden aangepast. Een vriend tipte toen SBB. Het bedrijf waar hij werkte, had hen ook al ingeschakeld voor hun complexere dossiers. Bart Baets, milieuadviseur bij SBB, heeft mij toen geholpen. Veel weet ik niet meer van dat eerste milieudossier, maar dat is een goed teken. Want dat betekent dat alles vlot verliep.”

Veel weet ik niet meer van dat eerste milieudossier, maar dat is een goed teken.
Stef Fockaert
J&S Packaging Services

Stefs tweede vergunningsprocedure speelde zich volledig af in coronatijd, dus alle communicatie met SBB verliep telefonisch en via mail. “Ongelooflijk hoe vlot Maaike alles voor mij geregeld heeft gekregen. Voor hen is zo’n dossier natuurlijk dagelijkse kost, maar voor mij niet. Ik was dan ook blij dat Maaike me bij elke nieuwe stap in het dossier uitleg gaf in mensentaal.”

#Ondernemen

“Ik ben bestuurder van een kartonnage, vergunningen aanvragen is niet mijn corebusiness. Dan is het een verademing als je kan rekenen op een partij die alles voor je regelt.”

Volledige ontzorging

Ook toen er tijdens de nieuwbouwwerken plots een onverwacht probleem opdook, schoot SBB te hulp. Stef: “Bij het gieten van de kelder bleek dat het grondwater te hoog zat, waardoor we moesten bemalen. Dat had een impact op onze omgevingsvergunning. Maaike heeft toen snel de nodige wijzigingen aangebracht.”

“Ik ben bestuurder van een kartonnagebedrijf, vergunningen aanvragen is niet mijn corebusiness. Dan is het een verademing als je kan rekenen op een partij die alles voor je regelt. Achter de schermen, volledig geruisloos. Dat is echt ontzorgen. Ik zou hen dus zeker opnieuw inschakelen voor gespecialiseerd advies.”