Het Vlaams herstelplan: vier onderdelen voor economisch herstel

De Vlaamse overheid nam de voorbije maanden al heel wat steunmaatregelen. Daar voegen ze er nog extra aan toe. Deze nieuwe maatregelen passen in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Hiermee wil de overheid gezonde bedrijven door de crisis heen helpen en het economisch herstel versnellen. Deze maatregelen zijn, zoals steeds, complementair aan de maatregelen van de federale overheid. Een overzicht.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Welvaartsfonds van 500 miljoen euro

Om het economisch herstel te versnellen, richt de Vlaamse overheid een ‘welvaartsfonds’ op. Dit fonds stimuleert particulieren om te investeren. Investeer je als particulier in het fonds, krijg je namelijk een dubbel voordeel. Enerzijds geniet je een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar en dat voor de eerste drie jaar. Er geldt wel een maximum van 1.000 euro per belastingplichtige. Anderzijds gaan de aandelen in het fonds bij je erfenis over, mits een recht van 3%, en worden ze niet meegerekend in je vermogen. 

Dit welvaartsfonds van 500 miljoen euro belegt op haar beurt in kapitaalsverhogingen of achtergestelde leningen bij Vlaamse ondernemingen, in cofinanciering met private investeerders. Om het fonds op te starten, wordt er 240 miljoen euro voorzien bij PMV. Bij aanvang zal de overheid een meerderheidsparticipatie hebben in het fonds, maar de bedoeling is dat dit op termijn een minderheidsparticipatie wordt.

Vriendenaandeel

De Vlaamse Regering voerde reeds enkele aanpassingen door in het systeem van de win-winlening, dat vrienden en familie de mogelijkheid geeft om kleine en middelgrote ondernemingen een lening te verstrekken, met een fiscaal voordeel in ruil.

Hiernaast voert de Vlaamse Regering nu ook het zogenaamde “vriendenaandeel” in. Hierbij verschaffen vrienden of familie geen lening, maar verwerven ze aandelen in een onderneming. Je kan tot maximaal 75.000 euro investeren in vriendenaandelen. Hiervoor krijg je 5 jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar. Als onderneming kan je zo maximaal 300.000 euro aan vermogen of kapitaal verwerven.

Achtergestelde leningen

Ter aanvulling van de federaal voorziene overbruggingskredieten op maximum 12 maanden, maakte de Vlaamse regering reeds geld vrij voor de lancering van achtergestelde leningen op 3 jaar om liquiditeitsnoden van ondernemers op middellange termijn op te vangen. Het bedrag van 250 miljoen euro dat hiervoor was voorzien, trekken ze op tot 500 miljoen euro.

Waarborgen

 Het laatste deel van het vierluik bestaat uit waarborgen, met crisiswaarborgen en Gigarant. Dit voor een totale capaciteit van 3,4 miljard euro.

 

Meer informatie over het Vlaams herstel plan vind je op de website van het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting