Checklist: aan deze voorwaarden moet je voldoen voor de achtergestelde lening van PMV

Heel wat kmo’s kampen met de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te dijken. Heeft je onderneming ook nood aan financiële versterking om deze crisis bovenop te komen? Dan kan je sinds 5 mei beroep doen op de achtergestelde lening van PMV.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wat is de achtergestelde lening van PMV?

Ter aanvulling van de federaal voorziene overbruggingskredieten op maximum 12 maanden, maakt de Vlaamse regering 500 miljoen euro vrij voor de lancering van achtergestelde leningen op 3 jaar om liquiditeitsnoden van ondernemers op middellange termijn op te vangen.

De maatregel staat open voor kmo’s waarbij de focus ligt op start-ups en scale-ups die belangrijk zijn voor de toekomst van onze economie en nood hebben aan een versterking van hun eigen vermogen.

De termijn van 3 jaar biedt jou als ondernemer een voldoende lange periode om je omzet en cashflow terug op peil te krijgen en om investeerders terug voldoende appetijt te geven. Het achtergestelde karakter van de leningen laat nog voldoende ruimte aan de banken om je daarbovenop nog bankfinanciering te verschaffen, eventueel gedekt met de nodige waarborgen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om de achtergestelde lening van PMV aan te vragen, moet je aan enkele modaliteiten voldoen:

  • Je leidt een gezond bedrijf en behoort tot één van de twee volgende doelgroepen
    • Start-ups en scale-ups: (jonge) bedrijven die in de laatste 3 jaren geen of slechts beperkte positieve kasstromen hadden en die innovaties ontwikkelen of reeds op de markt brengen;
    • Kmo’s en zelfstandigen: bedrijven die vóór de coronacrisis recurrente positieve kasstromen hadden en hierdoor in aanmerking kwamen voor klassieke bankfinanciering.
  • Sinds 5 mei konden bedrijven een aanvraag voor een achtergestelde lening indienen voor minimum 25.000 euro en maximum 800.000 euro. Op 11 mei heeft de Europese Commissie het licht op groen gezet voor het verder optrekken van dit maximumbedrag naar 2 miljoen euro. Als er ook een private investeerder optreedt, zijn zelfs leningen tot 3,5 miljoen euro toegelaten. Bedrijven die al een lening van 800.000 euro aangevraagd hebben, kunnen het bedrag van de aanvraag verhogen.
  • Het maximumbedrag wordt beperkt tot het grootste van de volgende bedragen:
    • 100% van de loonkost
    • 12,5% van de omzet
  • Het toegekende krediet moet je financieringsbehoefte van minstens 12 maanden volledig dekken, eventueel gecombineerd met door andere partijen gecommitteerde investeringen.
  • Je neemt het achtergesteld krediet in één schijf op bij toekenning.
  • De lening heeft een looptijd van 3 jaar met integrale terugbetaling op de eindvervaldag of terugbetaling vanaf 24 maanden (dat laatste enkel voor kmo’s en zelfstandigen).
  • Voor de leningen aan start-ups en scale-ups wordt een gecombineerde rentevoet gehanteerd. Tot 800.000 euro gaat het om een converteerbare achtergestelde lening aan 5%, daarboven wordt het een achtergestelde lening met een minimumrente van 6%. Voor kmo’s en zelfstandigen is een vaste rentevoet van 4.5% voorzien voor het volledige bedrag tot 2 miljoen euro. 
  • Voor start- en scale-ups kan de hoofdsom tot de schijf van 800.000 euro en de uitstaande interesten bij een kapitaalronde of een exit omgezet worden in aandelen aan een korting van 25% op de aandelenprijs van die kapitaalronde/exit.
  • Wanneer je de lening ontvangt, ga je als bedrijf een tewerkstellingsengagement aan, waarbij ook gemikt wordt op de activering van mensen die in tijdelijke werkloosheid zitten.
  • Er is geen cumulatie mogelijk met de hinder- of compensatiepremie: deed je daar al beroep op, dan moet je die terugbetalen bij ontvangst van de lening. 
  • De Vlaamse maatregelen zijn wel complementair aan de federale waarborg- en ondersteuningsmaatregelen.

De achtergestelde lening aanvragen

Je kan de achtergestelde lening van PMV online aanvragen  via de website van PMV.

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de achtergestelde lening, dan kan je terecht op de website van PMV of neem contact op met een SBB-kantoor bij jou in de buurt. Je accountant, ondersteund door onze financiële experten, helpt je graag verder.

Kirsten Buermans
Kirsten Buermans
productmanager corporate finance