Is de btw op het nieuwjaarsdiner of personeelsgeschenk aftrekbaar?

Om het nieuwe jaar gezwind en geslaagd in te zetten, kun je je medewerkers verrassen met een klein geschenk, een receptie of wie weet een etentje. Mooi meegenomen: naargelang de aard en de organisatie van je attentie, kun je de btw op je kosten aftrekken. Deze blogpost biedt een overzicht van de opties en regels.

Trakteer je je medewerkers na Nieuwjaar op een culinair festijn? Of verras je ze liever met een cadeautje? Afhankelijk van je keuze spelen andere voorwaarden voor de btw-aftrek.

1. Receptie met drank en/of eten

Optie 1: een restaurant boeken

Misschien de meest praktische geste, maar waarschijnlijk niet de goedkoopste. Als je met je werknemers op restaurant gaat of een zaaltje huurt met catering, passen we de normale btw-regels toe. Het gevolg hiervan is dat de btw op restaurantkosten niet aftrekbaar zijn.

Optie 2: een traiteur inschakelen

Heb je een ruimte met kookgelegenheid in je bedrijf ter beschikking, dan kan een traiteur een slimme oplossing zijn. Opgelet: als je een traiteur regelt voor de levering, bereiding én bediening van je maaltijden, dan kun je geen btw aftrekken. De combinatie bereiding en bediening wordt namelijk gelijkgesteld met een restaurantdienst en deze komen nu eenmaal niet in aanmerking voor btw-aftrek.

Wanneer je traiteur enkel broodjes, een koude schotel of reeds voorbereide maaltijden (eventueel op voorhand opgewarmd) levert, geldt het algemene btw-aftrekverbod op cateringdiensten niet. Het gaat dan enkel om de levering van goederen. In dit geval kun je normaal gezien wel de 6% btw op je maaltijden recupereren. Je moet er dan wel op letten dat er geen sprake is van bediening door de traiteur.

Optie 3: receptie met bubbels

Je biedt je medewerkers een glaasje om op het nieuwe jaar te toosten? Hou er in dat geval rekening mee dat de btw op geestrijke dranken nooit aftrekbaar is. Ook niet in het geval van zelfbediening. Geestrijke dranken zijn dranken met een alcoholgehalte boven de 22%, zoals jenever, cognac, whisky of likeur. Wijn, champagne, cava en bier vallen daarbuiten.

 

Opgelet: btw-aftrek enkel geldig bij ‘collectief sociaal voordeel’!

Om van de btw-aftrek te genieten, moet wel telkens aan één cruciale voorwaarde voldaan zijn: die geldt alleen als er sprake is van een ‘collectief sociaal voordeel’. Dat betekent dat het volledige personeel van je bedrijf moet uitgenodigd zijn. Gaat het om een feestje voor een bepaalde afdeling, dan is er geen collectief sociaal voordeel en bijgevolg geen btw-aftrek mogelijk.

Je kan dan ook de btw op een personeelsfeest aftrekken, op voorwaarde dat iedereen van het personeel uitgenodigd werd. Opgelet, je kan de btw op de restaurant- en cateringkosten hoe dan ook niet recupereren, zelfs niet als het gaat om een collectief sociaal voordeel.

2. Gelegenheidsgeschenken

Gelegenheidsgeschenken – giften aan je personeel of hun kinderen die geen rechtstreeks verband houden met de beroepsuitoefening – worden ook beschouwd als een sociaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed bij sinterklaas, bioscooptickets, of andere cadeaubonnen. Normaal hebben deze uitgaven een privatief karakter, maar ook hier behoud je het recht op btw-aftrek, onder de volgende voorwaarden:

  • Het geschenk wordt gegeven aan al je personeelsleden of aan hun kinderen (binnen een bepaalde leeftijdscategorie).
  • De aankoopprijs is minder dan 50 euro, exclusief btw.
  • Het gaat niet om tabaksproducten of geestrijke dranken.

Let wel: je kunt de btw-aftrek maar voor één geschenk per medewerker per kalenderjaar toepassen, ongeacht het tijdstip of de aanleiding.

 

Vragen over btw-kwesties?

Neem contact op met één van onze experten.