Factureren aan een buitenlandse opdrachtgever: dit zijn de spelregels

Veel beginnende zelfstandigen breken hun hoofd over de btw-regels. Als consultant hoef je in principe alleen 21% te onthouden, het btw-percentage voor het gros van de diensten. Handig! Maar let op: werk je wel eens voor een buitenlandse opdrachtgever, dan zijn er enkele extra’s om rekening mee te houden.

De basis is relatief eenvoudig: op je facturen aan Belgische beroepsmatige opdrachtgevers reken jij btw aan bovenop de geleverde diensten. Daarmee volg je de algemene B2B-regel die stelt dat de dienst plaatsvindt waar de afnemer ervan gevestigd is. Omgekeerd betaal jij zelf btw op aankopen voor je zaak. Het verschil tussen beide bedragen stort je door naar of vraag je terug van de belastingdienst. Dat gebeurt via de btw-aangifte.

Ook wanneer jij factureert aan een beroepsmatige opdrachtgever in het buitenland, blijft die B2B-plaatsbepalingsregel gewoon overeind: 

Werk je voor een beroepsmatige opdrachtgever in een andere EU-lidstaat?

Je rekent geen btw aan op je factuur, maar je vermeldt in de plaats ‘btw verlegd’ (‘reverse charge’). 

Voor je eigen btw-aangifte is er eveneens een aparte regeling: de factuur komt in rooster 44 van de btw-aangifte en met code ‘S’ in de zogeheten intracommunautaire listing. Deze listing dien je in via het onlineplatform Intervat.

 

Werk je voor een beroepsmatige klant in een land buiten de EU?

Ook in dat geval maak je een factuur op zonder btw, maar in plaats van ‘btw verlegd’ vermeld je ‘dienst belastbaar waar de ontvanger is gevestigd’ (‘service taxable in the country of the recipient’). 

 

Wat je btw-aangifte betreft: zo’n factuur komt in rooster 47 terecht.

Wat met particuliere klanten?

Als jouw opdrachtgever een particulier is, dan is er sprake van een B2C-dienst. Deze vindt plaats waar de dienstverrichter is gevestigd. Met andere woorden, er zal Belgische btw worden geteld op het factuur.

Heb je een btw-vrijstelling als kleine onderneming?

Een ‘kleine onderneming’ ben je als je jaaromzet niet boven 25.000 euro uitkomt. Je hoeft dan geen btw aan te rekenen op je facturen. Maar: internationale facturatie valt volledig buiten deze regeling.  Net als btw-plichtige ondernemingen vermeld je dus ‘btw verlegd’ of ‘dienst belastbaar waar de ontvanger is gevestigd’, afhankelijk van waar je beroepsmatige opdrachtgever gevestigd is. Buitenlandse opdrachten tellen dan ook niet mee voor het plafond van 25.000 euro.

 

Speciaal geval: adviezen rond onroerend goed

Heeft je advies betrekking op een onroerend goed (bv. veiligheids- of stabiliteitsstudie van een pand), dan vindt de dienst plaats in het land waar het onroerend goed gelegen is. Dat is niet altijd identiek aan waar de beroepsmatige opdrachtgever zelf gevestigd is. Dit heeft zijn impact op de facturatie.

 

Natuurlijk komt bij het opstellen van een factuur nog meer kijken dan btw alleen. Zo moeten er verplicht een aantal gegevens op, zoals een volgnummer en de gegevens van je klant. Bekijk het volledige overzicht en een voorbeeldfactuur. Of klop aan bij een accountant als je twijfelt.

 

Zelfstandig consultant in spe?

Alles wat je moet weten over je opstart vind je in deze gratis gids.

Download 'm hier

Meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel  nog vragen ? Neem contact op met onze experten. Wij helpen je graag op weg.