Btw-vrijstelling tot 25.000 euro: is de ‘kleine ondernemingsregeling’ interessant voor jou?

Leslie Rottiers
Fiscaal advies

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Voor de btw-vrijstelling speelt de juridische vorm van je onderneming geen rol. Zowel eenmanszaken, vennootschappen als verenigingen mogen hier gebruik van maken, zolang hun omzet minder dan 25.000 euro (excl. btw) per jaar bedraagt.

Wat houdt de vrijstelling in?

Wanneer je van de vrijstelling geniet, dan moet je je klanten geen btw aanrekenen, wat je goederen en diensten een stuk goedkoper maakt. Je hoeft ook geen btw-aangifte in te dienen, een administratief werk waar veel tijd in kruipt. Anderzijds kan je de btw die je zélf betaalt aan leveranciers niet recupereren. Kortom: maak voor jezelf eerst goed de balans tussen kosten en inkomsten.

 

Moet ik een klantenlisting indienen?

Elke zelfstandige dient jaarlijks een lijst in bij zijn aangifte van alle Belgische klanten met een btw-nummer waarop je meer dan 250 euro omzet maakte. Ben je een kleine onderneming en heb je geen klanten die hieraan voldoen (bijvoorbeeld enkel particuliere klanten)? Dan  moet je geen klantenlisting indienen.

Hoe vraag ik de btw-vrijstelling aan?

Als zelfstandige schrijf je je in bij een btw-controlekantoor – in de praktijk gebeurt dit meestal via een ondernemingsloket of – makkelijker nog – via je boekhouder. Je kiest dan om als kleine onderneming te opereren. Het enige dat je dan nog moet aanpassen, zijn je facturen: onderaan vermeld je "bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen".

Tijdens het jaar dat je start als zelfstandige, wordt de som omgerekend à rato van de tijd die je gewerkt hebt. Ga je bijvoorbeeld als zelfstandige van start op 1 juni, dan mag je in dat jaar maximaal 12.534 euro omzet hebben om aan de vrijstelling te voldoen. De standaardberekening gaat zo: het drempelbedrag = aantal actieve kalenderdagen x 25.000 euro / 365.

Hoe wordt mijn omzet bepaald?

Om na te gaan of je van deze vrijstelling kan genieten, tel je enkel je omzet uit je Belgische activiteiten.

De algemene regel is dat je in principe alle verkopen en dienstprestaties die aan btw onderworpen zijn in rekening moet nemen voor de bepaling van het drempelbedrag. Op deze algemene regel bestaan er wel wat uitzonderingen.

Zelf weinig kaas gegeten van dergelijke berekeningen? Geen nood, een SBB-specialist helpt je graag verder.

Wat als ik de omzet overschrijd?

Als je de grens van 25.000 euro overschrijdt, breng dan zo snel mogelijk je btw-controlekantoor op de hoogte. Is het een uitzonderlijk jaar en bedraagt je omzet minder dan 27.500 euro? Dan word je wellicht vrijgesteld. In andere gevallen ga je over naar de normale btw-aangifte en moet je meteen btw aanrekenen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen:

  • Je kan je diensten aan een lagere prijs aanbieden.
  • Je hoeft niet elke drie maanden een btw-aangifte in te dienen.
  • Geen discussie met de btw-controle omtrent het toepasselijke btw-tarief.

De nadelen:

  • Je kan de btw die je betaald hebt, niet recupereren.
  • Wil je verder groeien? Dan zal je je prijzen moeten optrekken vanaf het jaar waarin je meer dan 25.000 euro verdient omdat je dan wel btw aanrekent.

Conclusie

Of de btw-vrijstelling voordelig is, hangt af van je specifieke situatie. Lever je, bijvoorbeeld, enkel aan bedrijven? Zij kunnen de btw die jij aanrekent, zelf aftrekken van hun inkomsten. Het prijsverschil maakt voor hen dus minder uit. Moet je veel aankopen om je onderneming te laten draaien? Dan is het misschien interessanter om die kosten af te trekken. Onze SBB-adviseurs gaan graag na wat voor jou de beste optie is.

 

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.