Wanneer moet ik als tandarts wel btw aanrekenen en wanneer niet?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Leslie Rottiers
Fiscaal advies

Btw-vrijstelling: jouw prestaties als tandarts

De basisregel is eenvoudig: alle activiteiten die je uitvoert binnen je beroep als gediplomeerd tandarts zijn vrijgesteld van btw. Komt een patiënt bij jou op consultatie – bijvoorbeeld voor een jaarlijkse controle of een orthodontisch probleem – dan hoeft hij daarvoor geen btw te betalen. Ook de diagnose en verdere behandeling(en) blijven vrijgesteld. De eventuele terugbetaling door het RIZIV heeft geen impact op die vrijstellingen.

 

Wist je trouwens dat… 

… vergoedingen voor voordrachten, deelnames aan congressen en bijdrages aan artikels mogelijks ook vrij zijn van btw? Zo’n zaken vallen strikt genomen niet onder de ‘uitvoering van je beroep als tandarts’, maar toch geniet je hier onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling. Deze is gebaseerd op de aard van de activiteit, en niet op het feit dat je tandarts bent. 

 

Let op met esthetische behandelingen

Wanneer een huisarts of specialist een esthetische ingreep of behandeling uitvoert – denk maar aan een facelift –  dan moet daar btw op betaald worden. Voor tandartsen geldt die uitzondering tot vandaag niet op basis van de wetgeving: ook louter esthetische tandheelkunde (tanden bleken, facings …) kunnen nog worden vrijgesteld van btw.

 

Opgelet!

Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof eind 2019 heeft deze vrijstelling op de helling gezet. De kans bestaat dat tandartsen – net als andere artsen - wél verplicht btw zullen moeten aanrekenen op esthetische behandelingen. Onze experten houden je op de hoogte van eventuele vorderingen.  

 

Btw-plichtig: prestaties buiten je beroep als tandarts

Alle vergoedingen voor prestaties die je niet strikt genomen als tandarts uitvoert, en waarvoor geen andere vrijstelling is voorzien, zijn aan btw onderworpen. Een typisch voorbeeld hiervan is meewerken aan een studie over mondzorg. 

 

Let op met groepspraktijken

Werken collega-tandartsen in jouw praktijk, en betalen ze je daarvoor een vergoeding? De wetgever beschouwt dat als verhuur, en niet als medische prestatie. Je betaalt er dus btw op. Ook wanneer je onderling kosten aan elkaar doorrekent, is het goed mogelijk dat er btw op moet worden betaald. 

 

Tolerantieregeling: vermijd een btw-aangifte

Zijn sommige van je prestaties vrijgesteld en andere niet? Dan ben je in plaats van een ‘vrijgestelde btw-plichtige’ een ‘gemengde btw-plichtige’. Je hoeft echter niet meteen een aangifte voor te bereiden en btw aan te rekenen. Via tolerantieregelingen kan je dit eventueel vermijden. Daarin heb je enkele opties: 

  • de kleine ondernemingsregeling
  • de verleggingsregeling voor deelname aan studies
  • de vrijstellingsregeling voor het delen van gezamenlijke kosten in een groepspraktijk
  • … 

Afhankelijk van jouw situatie en activiteiten kunnen één, meerdere, maar ook geen enkele van deze regelingen van toepassing zijn. Kom je in aanmerking voor een tolerantieregeling, weet dan dat elke optie zijn eigen voorwaarden, gevolgen en formaliteiten heeft. Bespreek dit zeker met je adviseur, zodat je voor je praktijk een btw-regeling op maat kiest.

Aankopen uit het buitenland

Bovenstaande regels gelden allemaal voor activiteiten die je als tandarts uitvoert: consultaties, tandheelkundige ingrepen en andere prestaties. Maar wat met aankopen die je doet voor je praktijk? Denk aan software, een printer, of medische apparatuur.  

In België wordt daar in principe altijd btw op aangerekend, maar in het buitenland betaal je die kost vaak niet. Of toch niet meteen: de kans bestaat dat je op je aankoop alsnog btw moet betalen in België. Laat je facturen daarom altijd dubbelchecken door een expert om fouten te vermijden. 

 

In de praktijk: reken op je SBB-expert

Als tandarts alle btw-regels vanbuiten leren is onbegonnen werk. Dat is voer voor je boekhouder of accountant. Wij helpen jou met die en andere slimme keuzes, zodat jij je kan concentreren op wat écht telt: je praktijk. Meer tips, informatie en inspiratie voor startende tandartsen vind je hier verzameld.  Liever persoonlijk advies?

Neem dan contact op met één van onze experten.