Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Een pand nemen of geven? Een stuk flexibeler sinds 2018

04 apr 18 Door Sofia Van Gerven

 

Geeft u een van uw (roerende) bedrijfsgoederen in onderpand? Dan blijft dit voortaan bij u, en kunt u het ook inzetten in uw dagelijkse bedrijfsvoering. Dat is het gevolg van de ‘pandwet’ van begin 2018. In de plaats van de fysieke overdracht, volstaat nu een melding in het nieuwe nationale pandregister. Daardoor kunt u makkelijker uw zaak blijven runnen, ook al hebt u schulden.

De wagens van een autoverhuurbedrijf, vrachtwagens van een transportfirma of containers van oliehandelaren: allemaal voorbeelden van roerende (verplaatsbare) goederen die u in pand kunt geven. In de praktijk leidde dat tot 2018 wel tot een serieuze belemmering van uw handelsactiviteiten, want u moest die zaken fysiek afstaan aan uw schuldeiser. Voortaan blijft u wél de controle behouden.

Digitale registratie

De overdracht wordt nu feitelijk gedigitaliseerd. Met uw schuldeiser – de pandhouder dus – sluit u een overeenkomst, die u daarna in een digitaal pandregister registreert. Hebt u meerdere pandhouders-schuldeisers, dan wordt hun rangorde bepaald volgens de datum waarop u ze inschreef in het register. Met andere woorden: een eerder geregistreerde schuldeiser heeft voorrang op iemand die in een latere fase een pand nam.

Om het onderpand te verkopen, hoeft uw pandhouder ook voortaan niet meer naar de rechtbank – tenzij u die verzilvering betwist. Is uw schuld na verloop van tijd afgelost? Dan moet het pand opnieuw verwijderd worden uit het register. Dat is de verantwoordelijkheid van de pandhouder.

Belangrijk: voor bestaande pandrechten hebt u nog tot eind 2018 de tijd om ze centraal te registreren.

Wat met het pand op handelszaken?

Het pand op een volledige handelszaak was vroeger de enige manier om een fysieke overdracht van goederen te vermijden. Het bedrijf in kwestie kon dus gewoon verder werken. Maar enkel banken en kredietinstellingen konden een pand nemen op een zaak.

Dat is nu versoepeld: elke mogelijke schuldeiser kan nu een handelszaak in onderpand nemen. Dat kan interessant zijn voor ondernemers die werken met financieel minder gezonde leveranciers. Op zo’n handelspartner kunt u nu makkelijk een pand nemen om uw eigen zaak te beschermen. Meer nog: u kunt zelfs een pand nemen op de volledige handelsvoorraad, terwijl dat vroeger begrensd was tot 50%.

Een zaak of roerend goed in pand geven of nemen?

Uw lokaal SBB-kantoor staat u graag bij met raad en daad.

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.