Winst- en belastingoptimalisaties van jouw vennootschap: vijf mogelijkheden

Wanneer het einde van het boekjaar nadert, steekt de vraag naar fiscale optimalisatie van dat lopende boekjaar de kop op. Wat kan je ondernemen om de winst en belastingen van je vennootschap te optimaliseren? We sommen vijf mogelijkheden voor je op.

1.    Btw-aftrek volgens werkelijk gebruik

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor gemengde btw-belastingplichtigen een geautomatiseerde procedure voor de toepassing van de btw-aftrek volgens werkelijk gebruik. Een voorafgaande kennisgeving aan de hand van het elektronische aangifteformulier van aanvang (E-604A) of wijziging (E-604B) van activiteit zal volstaan om deze aftrekmethode toe te passen.

Indien je vanaf 1 januari 2023 gebruik wil maken van de methode van het werkelijk gebruik, moet je dit uiterlijk voor 31 januari 2023 (maandaangevers) of 31 maart 2023 (kwartaalaangevers) melden via het elektronisch aangifteformulier. Gebruikte je deze methode al op 31 december 2022, dan moet je uiterlijk op 30 juni 2023 elektronisch melden dat je deze methode wil blijven gebruiken.

Na de melding krijg je een ontvangstbevestiging met onder meer de aanvangsdatum van deze aftrekmethode. Je hebt dus geen expliciet voorafgaand akkoord meer nodig van de btw-administratie.
 

2.    Investeringen in het najaar 2022

Voor investeringen gedaan t.e.m. 31 december 2022 bedraagt het tarief van de gewone eenmalige investeringsaftrek nog 25%. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt dit percentage 8%. Door deze daling is het aangeraden om reeds in het najaar van 2022 je geplande investeringen uit te voeren. Ook voorschotfacturen en activa in aanbouw die zijn geboekt als materiaal vaste activa in 2022, komen in aanmerking voor de verhoogde 25%-aftrek.

Loop je deze gewone investeringsaftrek van 25% mis, dan kan je voor enkele specifieke investeringen gedaan na 31 december 2022 genieten van een verhoogde investeringsaftrek. Zo bedraagt de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen 13,50%. Een bijkomend voordeel: deze verhoogde investeringsaftrek is onbeperkt overdraagbaar indien je vennootschap geen of onvoldoende winst heeft. De gewone investeringsaftrek is daarentegen slechts voor één jaar overdraagbaar.

 

Tip: vergeet ook de bijkomende kosten (zoals niet-aftrekbare btw, registratierechten en installatiekosten) niet af te schrijven volgens het afschrijvingsritme van de investering zelf. Deze komen dan namelijk ook in aanmerking voor de investeringsaftrek.

 

3.    Nog een plug-in hybride wagen aanschaffen?

Er is een belangrijke hervorming van de fiscale aftrek van auto- en brandstofkosten op komst. Als je vennootschap een plug-in hybride wagen wilt aanschaffen, is het interessant om deze investering niet langer uit te stellen. De aftrek op de fossiele brandstofkosten van deze wagens wordt namelijk vanaf 1 januari 2023 begrensd tot maximaal 50%. Hiervoor kijken we naar de datum van de bestelbon of ondertekeningdatum van het lease- of rentingcontract.

Vanaf 1 juli 2023 verminderen ook de fiscale voordelen op alle overige autokosten (dus niet alleen de brandstofkosten) van plug-in hybride wagens en personenwagens op fossiele brandstof. Elektrische wagens worden pas minder fiscaal voordelig vanaf 2026.

 

Tip: wil je na de lease- of rentingtermijn de aankoopoptie op je bedrijfswagen lichten, dan gelden de fiscale aftrekbaarheidsregels op het moment van ondertekening van het lease- of rentcontract.

4.    Laadpalen

Ook laadpalen genieten fiscale voordelen om de vergroening van de mobiliteit te versnellen. 

Plaatst je vennootschap een laadpaal aan je eigen woning of bedrijfspand, dan kan ze genieten van een verhoogde kostenaftrek van 200%. Vanaf 1 april 2023 daalt deze aftrek naar 150%. Wil je deze verhoogde kostenaftrek toepassen, dan moet het wel gaan om een nieuwe, slimme én publieke laadpaal. Voldoet de laadpaal niet aan deze voorwaarden en staat deze geïnstalleerd aan het bedrijfspand, dan kan je vennootschap - naast de gewone kostenaftrek van 100% - ook de gewone investeringsaftrek genieten.

 

Privé investeren in een laadpaal?

Dan geniet je t.e.m. 31 december 2022 van een belastingvermindering van 45%. Vanaf 2023 daalt dit percentage naar 30%. Het grensbedrag van de uitgaven die in aanmerking komen voor dit fiscaal voordeel, bedraagt 1.750 euro per laadpaal en per belastingplichtige. Als je vanaf 2023 een bidirectionele laadpaal installeert, is dit 8.000 euro.

Ook het btw-tarief op de laadpaal daalt van 21% naar 6% indien je vennootschap deze plaatst aan je eigen woning. Let op, hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het een werk in onroerende staat zijn die is uitgevoerd aan een woning die je hoofdzakelijk privé gebruikt en minstens tien jaar oud is.

Verder moet de laadpaal betrekking hebben op de eigenlijke woning, zodat deze moet worden geplaatst in de privéwoning zelf, de buitengevel, de garage, de toegangsweg of op het buitenterras dat deel uitmaakt van de woning. In alle andere gevallen, is het gewoon btw-tarief van 21% van toepassing.

 

Wij kunnen je helpen met de berekening van het totaal kostenplaatje van je nieuwe bedrijfswagen en laadpaal. Meer informatie vind je hier.

5.    Wederopbouwreserves

Als het boekjaar 2020 van je vennootschap met een bedrijfsverlies eindigde, dan kan je ter ondersteuning van de solvabiliteitpositie een vrijgestelde wederopbouwreserve aanleggen. Je mag maximaal ter waarde van het geleden verlies de winsten van boekjaren 2021, 2022 en 2023 tijdelijk vrijstellen. Zo kan je vennootschap haar eigen vermogen belastingvrij weder opbouwen of herstellen. Je moet wel het tewerkstellingspeil dat je vennootschap had in 2019 behouden om deze steunmaatregel te genieten. Je vennootschap moet ook haar eigen vermogen behouden, een dividenduitkering heeft dan ook nadelige gevolgen.

 

Meer eindejaaroptimalisaties

Naast de winst- en belastingoptimalisaties voor je vennootschap, kan je ook je bedrijfsleidersverloning en de vergoeding van je aandeelhouders optimaliseren.

Meer weten over de winst- en belastingoptimalisaties voor je vennootschap?

Heb je vragen over de mogelijke winst- en belastingoptimalisaties voor jouw vennootschap? Neem dan contact op met een SBB-kantoor in je buurt. We helpen je graag verder.

Meer weten?

Heb je vragen over mogelijke winst- en belastingoptimalisaties? Neem contact op met één van onze experten.