Verplichte IPM-certificering: stel je nog in orde vóór 1 juli 2022

Vorig jaar hebben verschillende landbouwers een mail of brief van het Departement Landbouw en Visserij gekregen om zich aan te sluiten bij een controleorgaan inzake verplichte IPM-certificering. Veel landbouwers hebben zich nog niet in orde gebracht en zullen in april een nieuwe brief krijgen. Dit is een laatste waarschuwing vanuit het Departement Landbouw en Visserij om je vóór 1 juli 2022 in orde te stellen. Ben je nadien nog niet in orde? Dan kan je hiervoor beboet worden. Hieronder vind je de nodige informatie die een antwoord kan bieden op jouw vragen. 

In mei 2021 werden een groot aantal landbouwers gecontacteerd door het Departement Landbouw en Visserij via een brief of mail om aan te manen zich te registreren bij een erkend controleorgaan (OCI) voor 1 augustus 2021 voor de IPM-certificering en audit. Het Departement Landbouw en Visserij laat weten dat ongeveer de helft van de aangeschreven landbouwers zich nog niet geregistreerd heeft bij een controleorgaan. Daarom zullen ze in het kader hiervan deze landbouwers op 19 en 22 april een laatste waarschuwing sturen via mail of post om zich te registreren bij een erkend controleorgaan vóór 1 juli 2022. Ben je na deze deadline nog niet in orde? Dan kan je hiervoor beboet worden.

Wie moet zich registreren?

Belangrijk is dat je je moet registeren indien je zelf professionele gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar ook wanneer een derde partij deze bespuitingen komt toepassen op jouw percelen. 

  • Zolang er een fytolicentie actief blijft op je landbouwbedrijf, is de IPM-certificering verplicht. 
  • Indien derden of een loonwerker professionele gewasbeschermingsmiddelen toepast op jouw landbouwbedrijf, moet je aan IPM voldoen en wordt je aanzien als een professionele gebruiker. 
  • Elke landbouwer die in de verzamelaanvraag een perceel of percelen aangeeft op 31 mei, wordt aanzien als de teeltverantwoordelijke voor dit perceel of die percelen en moet dus een IPM-audit ondergaan.

Uitzonderingen zijn voorzien indien je als landbouwer wel al voor IPM of Vegaplan geauditeerd wordt door een controleorgaan, als je een bio-landbouwer bent of als je geen professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen bent. 

Wat moet je doen?

  • Als je geen mail of brief gekregen hebt, hoef je geen verdere stappen te ondernemen. 
  • Kreeg je wel een mail of brief, dan hoor je je tijdig te registreren bij een erkend controleorgaan. 
  • Val je eventueel onder één van de uitzonderingen? Dan moet je dit laten weten aan het Departement Landbouw en Visserij met vermelding van naam, adres, ondernemingsnummer en landbouwnummer én welke uitzondering van toepassing is voor jou. 

Waar kan ik extra informatie vinden?

Meer info over IPM en de checklist met de eisen waaraan je moet voldoen, vind je terug op de website van het Departement Landbouw en Visserij onder 'Geïntegreerde gewasbescherming'. Deze eisen maken ook integraal deel uit van de Vegaplan-Standaard dat je kunt raadplegen op www.vegaplan.be

Of raadpleeg ons vorige SBB-artikel over IPM.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen in verband met deze verplichte IPM-registratie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je SBB-kantoor of je SBB-consulent. Wij helpen je graag verder.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur