Verplichte IPM-certificering: wat moet ik doen?

De afgelopen en komende weken krijgen verschillende landbouwers een mail of brief van het Departement Landbouw en Visserij om zich aan te sluiten bij een controleorgaan inzake verplichte IPM-certificering. Wat wordt er van jou als landbouwer verwacht wanneer je deze mail gekregen hebt? Hieronder vind je de nodige informatie die een antwoord kan bieden op jouw vragen. 

Wat is IPM?

Sinds 1 januari 2014 is de toepassing van IPM (geïntegreerde gewasbescherming) verplicht en moet iedere professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen zich registreren bij een erkend controleorgaan. 

Het Departement Landbouw en Visserij bereikte met deze mails die landbouwers die nog niet geregistreerd waren met hun bedrijf bij een erkend controleorgaan. Meer informatie over de specifieke aansluiting bij een erkend controleorgaan vind je via Boerenbond

  • Als je geen mail of brief gekregen hebt, hoef je geen verdere stappen te ondernemen. 
  • Kreeg je wel een mail, dan hoor je je te registreren bij een erkend controleorgaan en dit voor 1 augustus 2021. 

Belangrijk is dat je je moet registeren wanneer je zelf professionele gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar ook wanneer een derde partij deze bespuitingen komt toepassen op jouw percelen. 

  • Zolang er een fytolicentie actief blijft op je landbouwbedrijf, is de IPM-certificering verplicht. 
  • Indien derden of een loonwerker professionele gewasbeschermingsmiddelen toepast op jouw landbouwbedrijf, moet je aan IPM voldoen. 

 

Een antwoord op jouw vragen

Hieronder vind je enkele verhelderende vragen en antwoorden.

Wat als ik een brief gekregen heb om mij te registreren voor een IPM-certificering, maar ik zelf geen gewasbeschermingsmiddelen gebruik en dit ook niet laat uitvoeren door een derde partij of loonwerker? Moet ik mij dan registreren bij een controleorgaan?
Ja. Waarschijnlijk kreeg je deze brief omdat er een fytolicentie actief is op je bedrijf. Dit betekent dat je dus effectief professionele gewasbeschermingsmiddelen kan kopen én gebruiken. Bijgevolg moet je je aansluiten bij een controleorgaan en een IPM-audit ondergaan.

Kan ik vrijgesteld worden van deze IPM-audit? 
Je kan eventueel vrijgesteld worden hiervan, indien je de fytolicenties die actief zijn op je bedrijf stopzet. Dit betekent ook dat je geen beroep doet op een derde voor het toepassen van professionele gewasbeschermingsmiddelen. 

Wat als ik een brief gekregen heb om mij te registreren voor een IPM-certificering, maar ik heb mij recent laten auditeren voor Vegaplan of IPM? Waarom krijg ik dan deze brief? 
Waarschijnlijk hebben jouw gegevens het Departement Landbouw en Visserij nog niet goed bereikt. Best bezorg je hun de volgende informatie: naam, adres, landbouwnummer, ondernemingsnummer en het controleorgaan waarbij je aangesloten bent. 

Wat als ik een brief gekregen heb om mij te registreren voor een IPM-certificering, maar ik ben een bio-landbouwer. Moet ik mij registreren bij een controleorgaan?
Nee, want bio-landbouwers zijn vrijgesteld van de verplichte IPM-certificering. Best bezorg je het Departement Landbouw en Visserij wel nog je gegevens (naam, adres, landbouwnummer en ondernemingsnummer), zodat je niet meer op hun lijst staat. 

Als ik al gecertifieerd ben voor Codiplan, ben ik dan in orde voor IPM? 
Nee, de IPM-checklist zit niet vervat in het lastenboek Codiplan. Je moet nog een bijkomende audit ondergaan voor IPM. Contacteer het controleorgaan waarvoor je al aangesloten bent voor Codiplan. 

Als ik al gecertificeerd ben voor Vegaplan, moet ik dan nog een aparte IPM-audit ondergaan? 
Nee, de IPM-checklist zit wel vervat in Vegaplan. In dit geval ben je dus in orde voor de IPM-certificering. Binnen alle andere lastenboeken (Global GAP, MPS-GAP …) zit IPM niet vervat. 

Wat is het gevolg als ik mij niet registreer bij een OCI? 
Dan zal je jaarlijks een geldboete ontvangen van het Departement Landbouw en Visserij.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen over de verplichte IPM-certificering, neem dan contact op met je SBB-adviseur. We helpen je graag verder.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur