Accountancy en boekhouding
Financieel-strategisch advies
Juridisch advies
Starters
Ondernemers
Bouw

Schilderwerken Vens: van bijberoeper tot stevige kmo

Niels Van Rijsselberghe

Met showrooms in Temse en Waasmunster en een totaalaanbod van schilder-, behang- en decoratiewerken is Schilderwerken Vens een klinkende naam in de regio. Dat de ambitieuze schilder op twintig jaar tijd deze droom kon waarmaken, heeft hij te danken aan zijn creativiteit, doorzettingsvermogen en een hecht familiaal team. En aan de expertise van SBB-accountants Niels Van Rijsselberghe en Lieven Ott op sleutelmomenten in zijn ondernemersbestaan. 

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

De veilige start in bijberoep

"Vanaf de schoolbanken wou ik al ondernemer worden", steekt Kurt van wal. Na een eerste ervaring als loontrekkende, startte hij vrij snel met schilderwerken in bijberoep. Kurt: “Ik deed vooral kleine klussen bij particulieren. Door mond-tot-mondreclame breidde ik mijn klantennetwerk stelselmatig uit. Het bijberoep was een veilige start: ik kon stilaan mijn activiteiten uitbouwen en tegelijk terugvallen op mijn hoofdberoep. Mijn bedrijfsgebouw? Dat was jarenlang een garagebox in de buurt.”

Zodra Kurt voldoende omzet draaide, waagde hij de sprong naar zelfstandige in hoofdberoep en richtte hij een eenmanszaak op. “Er liepen zelfs zoveel opdrachten binnen, dat ik binnen het jaar al mijn eerste werknemer aanwierf – veel sneller dan verwacht. Ik had op dat moment zelfs nog geen vennootschap.” 

#Samen

“Bij een overname heb je fingerspitzengefühl nodig om met alle gevoeligheden rekening te houden. Gelukkig kon ik rekenen op de SBB-adviseurs om het hele proces juridisch in goede banen te leiden.”

Nieuwbouw en bedrijfsovername

Die vennootschap kwam er een paar jaar na de start, samen met de plannen voor het bedrijfsgebouw. Kurt: “SBB becijferde het financiële voordeel van de overstap naar een vennootschap en lichtte de mogelijke vennootschapsvormen toe. Samen hakten we de knoop door. Ook voor de financiering van de nieuwbouw zat SBB mee aan tafel, samen met mijn bankier.”

De nieuwbouw is zonder twijfel een van de grote mijlpalen in de ondernemersloopbaan van Kurt. Nog zo’n sleutelmoment: de overname van een ander schildersbedrijf.

Het overnameproces zelf, de integratie van beide teams, de activiteiten en processen stroomlijnen … Een huzarenstukje! Wat ik er vooral uit heb geleerd: je hebt fingerspitzengefühl nodig om met alle gevoeligheden rekening te houden. Gelukkig kon ik ook toen rekenen op professioneel advies om alles in goede banen te leiden.
Kurt
Schilderwerken Vens

#Slim

“Ik sta nog te veel zelf op de werf, terwijl ik eigenlijk de business moet runnen. Daarnaast wil ik de komende periode onze werkprocessen tegen het licht houden, de planning efficiënter maken, waar mogelijk zaken digitaliseren enzovoort."

Van zelfstandige tot kmo-ondernemer

Vandaag is Schilderwerken Vens een uit de kluiten gewassen kmo met 10 werknemers. Als zaakvoerder van een groeiende kmo is je rol anders dan als zelfstandige schilder. Kurt: “Ik sta nog te veel zelf op de werf, terwijl ik eigenlijk de business moet runnen. Maar ik doe het zo graag. Een project opleveren zoals je het in je hoofd had: niets geeft meer voldoening.”

Om zijn managementskills te versterken, heeft Kurt al enkele opleidingen gevolgd: ”Daarnaast wil ik de komende periode onze werkprocessen tegen het licht houden, de planning efficiënter maken, waar mogelijk zaken digitaliseren enzovoort. Voor al dat werk achter de schermen moet ik als zaakvoerder meer tijd leren maken.”

#Ondernemen

“Een sterke omzet- of personeelsgroei is niet meteen de ambitie de komende jaren. Maar stel dat een interessante overnameopportuniteit mijn pad kruist, dan zal ik die zeker grondig bekijken met Niels, mijn persoonlijke dossierbeheerder.”

Investeren in professioneel netwerk

Vanaf het prille begin was het Kurts ambitie om een totaalaanbod aan te bieden aan zijn klanten. Met twee showrooms – waarvan een in het gloednieuwe bedrijfspand – en een eigen naaiatelier krijgt die droom stilaan vaste vorm. 

Wat de toekomst brengt? Kurt: “Een sterke groei in omzet of personeel staat niet meteen op de verlanglijst de komende jaren. Maar stel dat er een interessante overnameopportuniteit mijn pad kruist, dan zal ik die zeker grondig bekijken met Niels, mijn SBB-accountant. We blijven nauw samenwerken, hij kent mijn business intussen door en door.”

De verdere uitbouw van zijn professionele netwerk staat wel boven aan zijn prioriteitenlijst. Zo wil hij zich nog meer omringen met projectklanten, zodat zijn omzet evenwichtiger verdeeld zit tussen particuliere en b2b-projecten. Kurt: ”Investeren in je netwerk is voor elke ondernemer een must. Dus als je twijfelt tussen een paar uur meer werken of deelnemen aan een netwerkingevent, kies dan zeker voor het laatste.”