Accountancy en boekhouding
Fiscaal advies
Financieel-strategisch advies
Land- of tuinbouwers

Kaasboerderij 't Groendal en SBB: een intense samenwerking die al 30 jaar rijpt – met succes

Filip Roose

Johan Deweer en zijn vrouw Dominique bouwden ’t Groendal de afgelopen dertig jaar uit tot een kaasmakerij van wereldklasse. Nu ook zoon Louis-Philippe mee de kar trekt, barst het familiebedrijf uit zijn voegen. Met hun kazen slepen ze de ene prestigieuze prijs na de andere in de wacht. En de samenwerking met SBB? Die rijpt al dertig jaar mee. 

50 jaar SBB: samen slim de toekomst tegemoet 

Ondernemen? Dat is bijleren, elke dag opnieuw. Precies wat we bij SBB al sinds 1971 doen: kennis verzamelen en inzichten delen met onze klanten. ‘Samen slim ondernemen’, noemen wij dat. Op onze 50ste verjaardag willen we vooral vooruitblikken, samen met onze klanten. Daarbij kijken we naar de toekomst van sterke samenwerkingen die de tand des tijds doorstaan. 

Van een koeienstal in Roeselare langs internationale toprestaurants tot in de ruimte: de kazen van ’t Groendal hebben al een indrukwekkende weg afgelegd. Het succesrecept van de wereldwijd gelauwerde kazen: het harde labeur en de torenhoge ambities van de familie Deweer. En het einde van de rit is nog lang niet in zicht. 

Kaas verzegelde de opvolging van het familiebedrijf

Johan Deweer groeide op tussen de koeien van zijn ouders’ melkveehouderij. Maar het bedrijf overnemen, was niet meteen zijn plan. Tot het toch ‘kriebelde om te boeren’ en hij praktijklessen veeteelt volgde in Nederland. Kaas maken op de boerderij was daar een onderdeel van. 

Johan vertelt: “Ik begon op kleine schaal kaas te maken onder mijn ouders’ vleugels en twee jaar later, in 1990, nam ik het familiebedrijf over. SBB-adviseur Filip Roose loodste me door de complexe procedure en bracht alle vergunningen in orde.” 
Johan
't Groendal

Groeien met een volle stal

In de jaren die volgden, bouwden Johan en Dominique de kaasmakerij almaar verder uit. Terwijl in vele melkveehouderijen het aantal koeien daalde, groeide ’t Groendal gestaag verder. 

“Door de melkveehouderij te combineren met een kaasmakerij, mochten we meer melk produceren en maakten we steeds voldoende winst. Zo stonden we zowat iedere drie jaar voor ingrijpende uitbreidingen: grotere melkstallen, nieuwe gronden en gebouwen, overnames van andere bedrijven. We hebben er al een woelige carrière opzitten.”

Eén constante: het neutrale advies van SBB 

SBB-adviseur Filip Roose staat al ruim dertig jaar klaar voor Johan en Dominique. En dat schept een band. “Mijn maandelijks bezoek aan ’t Groendal voelt als thuiskomen”, vertelt Filip. “We bespreken de financiële situatie, maar Johan en Dominique gooien ook hun vragen en zorgen eerlijk op tafel. Zo is er doorheen de jaren een band gegroeid voorbij de cijfers. Dat verrijkt mijn job als accountant.

Johan bevestigt: “We betrekken Filip bij elke belangrijke beslissing. Hij is niet alleen onze boekhouder, maar ook onze raadsman. Hij kent het financiële plaatje van ’t Groendal perfect, zodat hij ons altijd neutraal advies kan geven. Als we van plan zijn ver te springen, schat Filip in of de risico’s verantwoord zijn.”

#samen

“We betrekken Filip bij elke belangrijke beslissing. Hij is niet alleen onze boekhouder, maar ook onze raadsman.”

De ommezwaai naar full-time kaasboerderij

Toen de vraag naar hun kazen bleef stijgen, stond ’t Groendal in 2017 opnieuw voor een belangrijke mijlpaal. Johan licht toe: “Louis-Philippe, onze oudste zoon, wilde mee in het familiebedrijf stappen – zij het als gepassioneerd kaasmaker. Omdat de combinatie met de melkveehouderij te belastend werd, besloten we 100% voor kaasproductie te gaan.”

“Daarvoor vormden we de melkveestal om tot kaasmakerij met onder meer een hoevewinkel, degustatieruimte, rijpingskelder en burelen. Dat vroeg een serieuze verbouwing en dito investering. Filips advies was onmisbaar om het financiële en fiscale plaatje draaglijk te maken, en om financiering van de bank te krijgen.”

Eerlijk en veilig verdeeld

Op aanraden van SBB richtten ze een nieuwe vennootschap op voor de kaasboerderij en een investeringsmaatschappij die eigenaar is van het gebouw. Johan: “Er gaat veel geld gemoeid met onze nieuwe productiesite, en dus ook veel risico’s. Als ooit iets misloopt, blijft het vastgoed beschermd.”

Ook de opvolging van ‘t Groendal wordt zo eerlijk geregeld, zowel voor Louis-Philippe als Carl-Victor, de jongste zoon, die niet in het bedrijf is gestapt. “We wilden hen absoluut evenwaardig behandelen. Filip dokterde de schenking van het familiebedrijf uit: Louis-Philippe kreeg aandelen en Carl-Victor, die nu veearts is, hebben we voor dezelfde waarde grond geschonken. Als hij dat wilt, kan hij binnen een afgesproken periode ook nog in het bedrijf stappen.” 

#slim

“Bij de schenking van het familiebedrijf troffen we met aandelen en grond een eerlijke regeling voor onze beide zonen.” 

Strategische kijk op de toekomst

De familie Deweer bouwde de nieuwe kaasmakerij op de groei. “Met de beschikbare ruimte konden we op termijn drie keer meer kaas produceren dan in 2017. Daarna zouden we de plannen herbekijken en opschalen naar een productiecapaciteit die zes keer groter is.”

Nu, vier jaar later, nadert ’t Groendal al de eerste fase van die groeiambitie. “We vielen al meerdere jaren op rij in de prijzen op de World Cheese Awards. Dit jaar kaapten we nog negen medailles weg. En een Amerikaanse astronaute eet onze kaas zelfs in de ruimte. Ze is er zo gek op dat ze al twee keer een bestelling liet overvliegen naar het ISS. Betere reclame bestaat er toch niet? Dat heeft een enorme boost gegeven aan ons bedrijf.”

Tijd voor een nieuwe uitbreiding? Johan loopt nog niet te hard van stapel.

Het zijn vooral de kazen die lang moeten rijpen die populair zijn. Logisch dat we die productie zouden opschalen. Maar dat lange rijpingsproces vraagt veel extra ruimte en ook zekerheid dat we altijd voldoende geld in kas houden. Daarom herbekijken Dominique, Louis-Philippe, onze SBB-adviseur en ik onze groeistrategie zodat we zeker de juiste beslissing nemen op het juiste moment. De toekomst zal het uitwijzen.
Johan
'T Groendal

Foto's: Teja De Prins fotografie

#detoekomsttegemoet

“Sterk groeien gaat gepaard met groeipijnen. Daarom bekijken we nu hoe en wanneer we de tweede fase van ons groeiplan inzetten. Zo zijn we zeker van een juiste beslissing.”