Werken in een groeps- of solopraktijk als huisarts: wat kies je?

Als huisarts heb je verschillende opties om je te organiseren. Je kan instappen in een groepspraktijk, of solo aan de slag gaan in je eigen praktijk. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen. Een overzicht.

Een solopraktijk: vrijheid en controle   

Een eigen praktijk opstarten, kan onder de vorm van een eenmanszaak of vennootschap. Solo aan de slag gaan heeft als grootste voordeel dat je de touwtjes volledig in handen hebt. En dat op verschillende vlakken: 

  • Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je werkt. Wil je op woensdagnamiddag geen consultaties plannen, dan kan dat. Start je graag vroeg, of eerder laat op de dag? Jij kiest. Voor eventuele vervangingen of dringende opvolging van patiënten (bijvoorbeeld bij ziekte of vakantie) kan je afspreken met een huisarts uit je buurt of een tijdelijk vervangingscontract afsluiten 
  • Je kiest zelf hoeveel en waarin je investeert en hoeft daarin met niemand rekening te houden. Zo kan je de praktijk inrichten met de (design)meubelen en medische apparatuur die jij verkiest.
  • Doordat je alleen werkt, verlies je geen tijd met overleg. Lekker efficiënt.
  • Alle inkomsten – uit premies, toeslagen en erelonen – zijn voor jou. 

Klinkt goed? Beslis niet te snel, want al die vrijheid heeft natuurlijk ook een keerzijde: 

  • Doordat je er alleen voor staat, kan je je klantenbestand niet oneindig uitbreiden. Er zijn nu eenmaal slechts 24 uren in een dag. 
  • Een solopraktijk runnen is arbeidsintensief: ook het administratieve luik komt op jouw bord. Verder zal je misschien minder tijd vinden om je te specialiseren in een bepaalde tak van je vak. 
  • Alle inkomsten zijn voor jou, maar je draagt ook investeringen alleen. Dat kan een mogelijke rem zijn op de groei van je praktijk. 

Een groepspraktijk: bouwen op bestaande reputatie

Samen met andere huisartsen in één praktijk werken, kan op verschillende manieren. Welke vorm je ook kiest, je hebt één groot voordeel tegenover alleen werken: je start niet van nul. 

  • Je profiteert van een bestaande reputatie en patiëntenbestand. Op je eigen ritme zorg je dat de praktijk verder groeit met eigen patiënten. 
  • Je start in een uitgerust kabinet in de praktijk. Bloeddrukmeter, weegschaal, consultatiestoel en kasten vol medisch materiaal – het is allemaal al voorhanden. Grote investeringen zijn dus niet nodig, hou er wel rekening mee dat je mogelijks een instapvergoeding of maandelijkse huur betaalt voor het gebruik van het kabinet
  • Zijn er toch investeringen nodig, in nieuwe technologie of meubilair, dan deel je de kosten met de andere artsen in de praktijk. 
  • Je kan rekenen op de expertise van je collega’s. Door regelmatig te overleggen, verhogen jullie samen de kwaliteit en efficiëntie van jullie diensten. 
  • Consultaties en patiënten verdeel je onder je team. Daardoor is de werkdruk mogelijk lager dan bij een solopraktijk, en bewaar je een gezonde work-lifebalance. 

Welke vorm kies je? 

Hou bij de keuze voor een solo- of groepspraktijk rekening met je rechten en plichten, maar verlies ook je eigen persoonlijkheid en gevoel niet uit het oog: vaar je graag je eigen koers, of schitter je vooral in teamverband? Alle financiële en praktische factoren ten spijt: het voornaamste is dat jij je zelf 100% goed voelt in je rol. 
 

Vergeet trouwens niet dat …

je gedurende je carrière nog kan veranderen. Als solo-huisarts kan je er op elk moment voor kiezen om samen met collega’s een praktijk uit te bouwen. Dat kan op verschillende manieren. 

Ook als arts in een groepspraktijk kan je overschakelen naar een eigen praktijk. Neem dan wel je contract onder de loep: mogelijk bevat dat een niet-concurrentiebeding, en brengt je vertrek een aantal kosten met zich mee. Soms heb je ook recht op een uittredevergoeding. Bespreek je plannen en contract met je adviseur om met een gerust hart de stap te zetten.

In de praktijk: reken op je SBB-expert

Zelf al die opties en regels vanbuiten leren is onbegonnen werk. Dat is voer voor je accountant. Wij helpen jou met die en andere slimme keuzes, zodat jij je kan concentreren op wat écht telt: je praktijk. Meer tips, informatie en inspiratie voor huisartsen vind je hier verzameld.

Nathalie Put
Nathalie Put