Financier je onderneming met de Startlening van de Vlaamse overheid

Met een straf idee en een flinke portie moed alleen richt je geen onderneming op. Zonder kapitaal sta je nergens. Alleen is de bank niet altijd bereid je ambitieuze bedrijfsplannen volledig te ondersteunen. In dat geval zijn er nog heel wat andere partijen bij wie je kan aankloppen voor startkapitaal, zelfs de overheid. Ken je de Startlening van PMV al?

Wat is de Startlening?

Met de Startlening helpt PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, ambitieuze ondernemers aan startkapitaal om hun zaak op poten te zetten. Je kan tot 4 keer je eigen inbreng lenen, met een maximum van € 100.000, aan een vaste rentevoet van 3,5%.

Een voorbeeld

Bedraagt de financieringsbehoefte van je start-up € 50.000, dan kan je via de Startlening € 40.000  lenen. De overige € 10.000 betaal je zelf of haal je op via een andere financieringsbron.

Je kan de Startlening gebruiken voor:

  • materiële investeringen, zoals je bedrijfsgebouw
  • immateriële investeringen, zoals een patent
  • financiële investeringen, zoals een deelname in een andere vennootschap
  • werkkapitaal om je start-up op te richten of uit te bouwen, zoals de financiering van je voorraad

Voor wie is de Startlening bedoeld?

De Startlening is er voor alle startende ondernemers in hoofdberoep die in Vlaanderen wonen of wiens maatschappelijke zetel zich in Vlaanderen bevindt.

Je komt in aanmerking als je net je zaak opstart. Maar ook wie zijn eerste stappen al heeft gezet in het ondernemerslandschap, kan de Startlening aanvragen. ‘Starter’ is voor PMV namelijk een vrij ruim begrip: ben je minder dan vier jaar actief, dan pas je in het rijtje. 

Maar PMV kent je natuurlijk niet zomaar een Startlening toe. Enkel met een goed voorbereid dossier zal je je slag thuishalen.

Als werkzoekende een onderneming starten?

Ook dan kan je een beroep doen op de Startlening. Leg je bovendien het attest ‘Startlening’ voor bij je aanvraag, dan beschermt de overheid je met enkele bijkomende maatregelen:

  • je hoeft geen waarborgen te bieden
  • je mag je eigen inbreng (gedeeltelijk) financieren met leningen tot maximaal € 10.000
  • faalt je zaak? PMV kan tot € 40.000 van je schuld kwijtschelden als je binnen de 3 maanden kan aantonen dat je activiteit niet meer leefbaar was
  • stop je je zaak binnen de 15 jaar – om welke reden ook – dan heb je nog altijd recht op een werkloosheidsuitkering.

Lees verder in de handleiding voor de Startlening, of vraag raad aan je SBB-expert.

Opgelet: starters in de transport-, landbouw- en exportsector komen niet in aanmerking voor de Startlening. Ook voor tradingactiviteiten zal PMV geen lening toekennen.

3 redenen waarom de Startlening zo interessant is

1.    Achtergestelde lening
Net zoals de andere financieringsformules van PMV,  is de Startlening een achtergestelde lening. Dat betekent dat PMV de laatste schuldeiser is die je moet vergoeden als je onderneming failliet gaat. Eerst komen je freelancers, medewerkers, banken, leveranciers enz. aan de beurt. 

Daarom beschouwen banken de Startlening vaak als een uitbreiding van je eigen vermogen. Dat geeft hen meer zekerheid over je terugbetalingscapaciteit. Het perfecte argument om je bankier te overtuigen je start-up toch een banklening toe te kennen! 

2.    Een vaste rente van 3,5%
Je gaat de Startlening aan voor een looptijd tussen de 3 en 10 jaar – tenzij als werkzoekende,  dan is de looptijd minimum 5 jaar. De rente is altijd vast, ongeacht de looptijd, en bedraagt 3,5%. Dankzij die voordelige rentevoet heb je financiële ademruimte om je onderneming verder uit te bouwen.

3.    Het eerste jaar betaal je enkel interest
Je kan het volledige geleende bedrag meteen maandelijks beginnen afbetalen, maar dat hoeft niet. Je krijgt bij de Startlening standaard een vrijstellingsperiode van één jaar, waarin je enkel de interesten terugbetaalt. Als je een goede reden hebt – en die ook duidelijk weet te motiveren – kan je de vrijstellingsperiode verlengen tot twee jaar.

Hoe SBB je helpt de Startlening aan te vragen

Je hebt een stevig dossier nodig waarin je duidelijk het potentieel van je onderneming aantoont. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je SBB-adviseur gidst je doorheen de hele aanvraagprocedure en helpt je een onderbouwd businessplan en financieel plan uit te werken. Zo schieten je slaagkansen de hoogte in.

Ook ondernemer Jasper Braeckman, stelde een PMV-dossier op in tandem met SBB:

“Een eigen zaak starten, iets uit de grond stampen en ondernemen is iets wat al jaren in mijn hoofd doolt. Maar starten als ondernemer is een grote stap. Daarom begon ik artisanaal ijs te maken en verkopen op de boerderij van mijn ouders – eerst als student ondernemer, later naast mijn job als leerkracht.

Nu, enkele jaren later, ben ik klaar om de stap te zetten. Samen met mijn SBB-adviseur stelde ik een financieel plan op en bepaalde ik de financieringsmix die er het beste bij past. Een belangrijke hoeksteen van het financiële plaatje was de Startlening van PMV. We maakten een stevig dossier op en SBB hielp me bij de hele aanvraagprocedure. Met succes, want ik kreeg vlot een Startlening toegekend. Nu kan ik mijn droom waarmaken. Ik hou ervan om steeds nieuwe ijssmaken te zoeken en uit te vinden. In mijn nieuwe zaak breid ik het assortiment uit met verse pannenkoeken en Brusselse wafels. Kom je binnenkort langs in ijssalon Kreem in Deinze?”

- Jasper, trotse uitbater van ijssalon Kreem

Ook een vliegende start nemen?

Vraag de Startlening van PMV aan. Onze experts helpen je dossier gedetailleerd te onderbouwen en beantwoorden al je vragen. Neem vrijblijvend contact op met een SBB-adviseur in je buurt.