Derogatievoorwaarden: controleer of je voldoende bodemstalen hebt genomen voor 31 mei

Eén van de derogatievoorwaarden is dat je moet beschikken over voldoende bodemstalen. Deze stalen moet je voor 31 mei nemen. Maar hoe controleer je of je voldoende bodemstalen hebt genomen?

Hoeveel en welke bodemstalen moet ik nemen?

Per begonnen schijf van 20 ha landbouwgrond (percelen in gebruik op 1 januari 2022) moet je:

  • minstens 1 bodemstaal nemen voor een analyse van het plantbeschikbare fosfaatgehalte. Die stalen moeten genomen worden op percelen die je in gebruik hebt op 1 januari 2022, in de periode van 1 juni 2021 tot en met 31 mei 2022. Als je in 2022 per begonnen schijf van 5 ha landbouwgrond van jouw bedrijf beschikt over minstens één analyse van het plantbeschikbare fosfaatgehalte genomen in de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 mei 2022 op een perceel dat je in 2022 in gebruik hebt op 1 januari , dan is eveneens aan de voorwaarde voldaan. 
  • minstens 1 bodemstaal nemen voor een analyse van het minerale stikstofgehalte. Die bodemstalen moeten genomen worden, op percelen die je in gebruik hebt op 1 januari 2022, in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 mei 2022.
     

Vraag je bodemstalen aan via SNapp

Alle bodemstalen die je in het kader van het Mestdecreet wil laten nemen, moet je aanvragen via de digitale toepassing SNapp in het mestbankloket. SNapp is de Staalname-applicatie op het Mestbankloket. Om SNapp te raadplegen, surf je naar www.mestbankloket.be > SNapp > Start SNapp. 

Via SNapp kan je ook nagaan over hoeveel stikstofstalen je al beschikt. Je komt er bovendien te weten of je al dan niet hebt voldaan aan jouw verplichting.
 

Meer informatie?

Heb je vragen over de derogatievoorwaarden of je aanvraag van je bodemstalen via SNapp? Neem dan contact op met je SBB-adviseur. We helpen je graag op weg.

Jan Meykens
Jan Meykens
productmanager milieu