Alle verplichte bodemstalen die je in het kader van de mestwetgeving laat nemen, moet je via SNapp aanvragen. SNapp (StaalName-applicatie) is het digitale platform van de Mestbank hetgeen ingebed is in het mestbankloket.  

Welke verschillende stalen kan je via SNapp aanvragen? 

  • Dit voorjaar handelt dit over de verplichte tuinbouwstalen, de verplichte derogatiestalen (N en P) en de vrijwillige stalen om een lagere P-klasse te krijgen. 
  • In het najaar gaat het over de nitraatresidustalen of de stalen die noodzakelijk zijn om bepaalde teelten in het najaar met kunstmest te bemesten. 

Het verplichte P-staal dat je laat nemen voor de derogatie kan je ook combineren met de optionele aanvraag voor een lagere P-klasse. 

Waar vind je de toepassing SNapp?

SNapp is een digitale toepassing van de Mestbank die je terugvindt in het mestbankloket (www.mestbankloket.be > SNapp > Start SNapp). Via deze toepassing selecteer je de percelen waarop je de staalname wil laten uitvoeren.

 

Tip: omdat je de keuze moet maken welk labo de staalname zal doen, maak je met hen hierover best op voorhand de nodige afspraken. Op die manier vermijd je ook dat het labo de staalname zou weigeren. Wil je nog andere zaken laten bemonsteren op jouw perceel kan je dat ook met het labo bespreken. 

 

Als het je zelf niet lukt om de stalen via het mestbankloket aan te melden kan je hiervoor ook aan iemand anders een volmacht geven. Met deze volmacht kan die andere persoon dan de aanvraag in jouw naam indienen in SNapp. Heb je bijvoorbeeld al in het verleden aan jouw staalnemer of labo een volmacht gegeven om fosfaat- of nitraatresidustalen aan te vragen via SNapp, dan kunnen ze dit nu ook doen voor de andere stalen. Let op: vanaf juni wijzigt ook het volmachtensysteem van de VLM.  

Kan je nu al die stalen aanvragen? 

In de applicatie kan je op basis van de percelen 2021 al stalen aanvragen. Je kan bijkomende percelen intekenen of de bestaande percelen aanpassen (splitsen, samenvoegen, …). Zorg er voor dat alle stalen ook voor 31 mei genomen zijn. 

 

Tip: het is belangrijk dat de percelen die geselecteerd worden voor bemonstering, overeenkomen met de percelen uit de verzamelaanvraag van het jaar waarin je derogatie wil toepassen. Het resultaat in SNapp wordt immers gekoppeld aan een perceel van de verzamelaanvraag van dat jaar. De percelen die je zelf intekent in SNapp (of splitst of samenvoegt) moeten dus nadien ook zo opgegeven worden in de verzamelaanvraag. Het moet ook steeds gaan over percelen waar je de bemestingsrechten van hebt.

 
Let op! In SNapp loopt er ook een teller mee met het aantal derogatiestalen die je moet nemen. Deze is tot de verwerking van de verzamelaanvraag 2022 gebaseerd op jouw percelen 2021. Controleer het verplichte aantal stalen dus zeker opnieuw nadat de Mestbank jouw gegevens 2022 verwerkte.  

Wat als je de stalen niet bestelt via SNapp? 

Als je deze nieuwe procedure niet volgt zijn jouw stalen niet geldig. Als je geen geldige stalen hebt of je hebt er te weinig, dan verlies je jouw derogatie voor volgend jaar. Als je te weinig tuinbouwstalen hebt genomen, zal de Mestbank de stikstofbemestingsnormen met 20% verlagen in het volgende jaar. 

 

Meer weten over je aanvraag via SNapp?

Wil je meer informatie over de aanvraag, neem dan contact op met je SBB-adviseur. We helpen je graag verder. 

Jan Meykens
Jan Meykens
productmanager milieu