Hoe maak je een cashflowplanning voor je start-up?

Een overzicht van je cashflow is een must om je start-up de juiste koers te laten varen én om investeerders aan te trekken. Maak werk van een onderbouwde cashflowplanning door je inkomsten en uitgaven zo realistisch mogelijk in te schatten. Onthoud: ‘turnover is vanity, profit is sanity, but cash is king’.

Een cashflowplanning, kasplanning of kasstroomoverzicht maakt deel uit van een financieel plan. Naast de boekhoudkundige cijfers, biedt zo’n plan je een gedetailleerd overzicht van het geld dat maandelijks of per kwartaal binnenkomt in en buitengaat uit je onderneming. Zo weet je exact wanneer je bepaalde inkomsten mag verwachten en wanneer uitgaven gepland zijn. En dus: hoeveel cash je op elk moment in kas hebt.

Waarom heb je een cashflowplanning nodig?

Om je start-up de juiste koers te laten varen
Het moment waarop je omzet genereert – wanneer je je factuur opmaakt – komt niet overeen met dat waarop je inkomsten binnenkomen – wanneer je klant de factuur betaalt. Zonder cashflowplanning heb je geen helder zicht op de inkomsten die je mag verwachten, maar ook niet op de kosten die je moet maken. Je vaart blind en betalingsmoeilijkheden loeren om de hoek. 

Wist je dat …

… bedrijven meestal niet failliet gaan omdat hun eigen vermogen te klein is of omdat ze enkele maanden geen winst maken? Wel omdat ze te weinig cash hebben om hun facturen op tijd te betalen.

Om investeerders aan te trekken 
Je hebt kapitaal nodig om te kunnen starten én om je eerste maanden als ondernemer te overbruggen. Zeker als start-up geef je in het begin meer geld uit dan er binnenkomt. Vooraleer je aanklopt bij de bank of een andere investeerder, moet je precies weten hoeveel kapitaal je nodig hebt en wanneer je je eerste inkomsten verwacht. 

Dat teken je op in je cashflowplanning. Slaag je erin om die realistisch uit te werken en mooi te onderbouwen? Dan geeft dat vertrouwen over je terugbetalingscapaciteit en zal je sneller financiering bemachtigen.

Hoe starten met een cashflowplanning?

Je kasstroom bestaat uit drie onderdelen: je operationele cashflow, investeringscashflow en financieringscashflow. Die zet je per maand netjes onder elkaar in een tabel. Bepaal eerst je startpunt, het huidige saldo op je bankrekening, en vul vervolgens aan met de toekomstige kosten- en inkomstenposten. De som van je inkomsten en uitgaven geeft je cashflow weer.

Negatieve cashflow? Geen reden tot paniek

In het begin zal je cashflow negatief zijn, maar dat is normaal. Je eerste inkomsten kunnen immers maanden op zich laten wachten. Reken daarom ook een cashbuffer in om je kosten te betalen en je te wapenen tegen onvoorziene omstandigheden.

1.    Operationele cashflow
Je operationele cashflow bestaat uit alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met het runnen van je start-up. Denk aan inkomende betalingen van klanten, leveranciers die je betaalt, het loon van medewerkers of freelancers, kosten voor je voorraad etc. Opgelet: hou in je planning rekening met de betalingstermijn van je facturen. 

2.    Investeringscashflow
Koop je een laptop of auto voor je onderneming, of investeer je in een machine of bedrijfsgebouw? Die uitgaven horen bij je investeringscashflow. Duurzame investeringen in je onderneming kan je gradueel opnemen in je bedrijfsresultaat  - ook wel afschrijven genoemd –  de betaling zal je vaak in één keer moeten doen.

3.    Financieringscashflow
Hieronder vallen alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met financiering: een nieuwe lening of extra kapitaal, maar ook terugbetalingen van kredieten en uitbetalingen van dividenden. 

Hoe zet je je cashflowplanning in?

Ook als je je cashflowplanning realistisch hebt uitgewerkt bij de start, hou je het best steeds de vinger aan de pols en leg je er regelmatig je reële cijfers naast. Misschien heb je bepaalde investeringen te optimistisch ingeschat of dringen uitgaven zich vroeger op dan gepland. 

Pas je cashflowplanning aan om het overzicht te bewaren. Zo weet je wanneer je moet bijsturen om je kaspositie te verbeteren.

Hoe optimaliseer je je cashflow? Enkele tips:

  • Kweek goede financiële gewoontes. Verstuur op tijd je facturen en volg openstaande bedragen nauwgezet op.
  • Kijk kritisch naar je uitgaven. Het kan aangewezen zijn om bepaalde uitgaven uit te stellen of zelfs volledig te schrappen.
  • Neem je rentabiliteit onder de loep. Kosten bepaalde producten of diensten je meer dan dat ze opleveren? Schrap ze, of zoek een manier om de return te verhogen.

Hulp nodig bij de cashflowplanning van je start-up?

Een correcte cashflowplanning is cruciaal voor het succes van je start-up. Onze experten staan je met raad en daad bij om ze vorm te geven. We kijken kritisch naar je inschattingen en sturen bij waar nodig. Neem vrijblijvend contact op met een SBB-adviseur in je buurt.