Administratieve schorsing van de invordering van coronaschulden

Eind januari liep het moratorium op faillissementen af. Als alternatief werd de procedure gerechtelijke reorganisatie versoepeld. De overheid voerde echter nog een tweede bescherming in voor ondernemingen in moeilijkheden door de coronacrisis, namelijk een schorsing van de invordering van coronaschulden. Wat moet je weten?

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wat houdt de maatregel in?

De maatregel bestaat in een schorsing van de invordering door de FOD Financiën van zogenaamde “coronaschulden”. Dit zijn schulden ontstaan vanaf 1 januari 2020. Schulden opgebouwd door vaststelling van fraude of een bedrieglijk georganiseerd onvermogen vallen niet onder deze maatregel. 

 

Let op: de maatregel bestaat louter in een instructie om geen fiscale schulden te innen. De schulden zijn daarmee niet kwijtgescholden. Ook de nalatigheidsinteresten blijven lopen tijdens de schorsing. Ben je in de mogelijkheid de schulden te betalen? Dan blijft het voordeligst dit alsnog te doen. Je kan bij problemen ook contact opnemen met een van de infocenters van de FOD Financiën om een oplossing te zoeken.

 

Voor wie geldt deze maatregel?

De schorsing van de invordering geldt voor alle ondernemingen, op voorwaarde dat ze enkel coronaschulden hebben. Verondersteld wordt dus dat de onderneming voor de coronacrisis financieel gezond was. 

De schorsing van de invordering geldt niet voor:

  • schulden die voortvloeien uit een vastgestelde fraude of uit een georganiseerd onvermogen
  • verbeurdverklaringen
  • penale boeten (met in het bijzonder de coronaboeten)
  • de schulden van alimentatievorderingen.

 

Tot wanneer geldt deze maatregel?

De maatregel gold oorspronkelijk tot 31 maart 2021. Deze is ondertussen verlengd tot 30 juni 2021.
 

Meer weten?

 Meer informatie over de administratieve schorsing van de invordering van coronaschulden, vind je op de website van de FOD Financiën en op de website van minister Van Peteghem.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting